Меню

Затвори
menu

Еленски езера

Затвори
Еленски езера
Време 2:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.172139511712885, 23.368716205000894

Ако искате да се насладите на прекрасна разходка в планината и уникални гледки, може да се разходите до Мальовишкия дял в Рила планина. Там гледките са много красиви, природата е разкошна и може да направите една добра разходка.

Еленските езера са отличен избор за хора, които обичат природата и искат да се качат в планината и да се нарадват на нейните гледки.

Еленските езера с три езера, намиращи се в Северозападна Рила, източно от връх Мальовица (2729 метра). Циркусът в който се намират езерата е обграден от Малка Мальовица, Орлето, Мальовица и Еленин връх. Те са красиви и много добра идея за почивка сред планината.

Маршрут

Маршрут от хижа Мальовица до Еленски езера

Покажи маршрута До красивите Еленски езера се достига най-удобно по маршрута от хижа Мальовица към връх Мальовица.

За да достигнете до хижа Мальовица, трябва да стигнете до Говедарци, населеното място се намира на 12 километра югозападно от Самоков. До него се достига по удобен асфалтов път.

След като стигнете в Говедарци трябва да продължите към Централна Планинска Школа Мальовица, която се намира на 13 километра югозападно от Говедарци.

До нея се стига за около 20 минути, по удобен асфалтов път. Там може да оставите автомобила си на платен паркинг или на полянките до паркинга. След което трябва да помете в посока югозапад през паркинга, като след няколкостотин метра ще видите широка поляна и насреща дървена табела с надпис Национален парк Рила.

От там се движите по широк път, който на места е малко стръмен, като той е маркиран със синьо-бяла маркировка и се движи успоредно на река Мальовица. Пътя е дълъг около 3 километра, като ще ви отведе до хижа Мальовица. Разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа.

От хижата трябва да продължите по червено-бяла маркировка към връх Мальовица, в посока юг. Пътя е стръмен, като постепенно се изкачвате. Имате да изминете около 2.8 километра и денивелация от над 480метра. Разстоянието се изминава за около 1.5-2 часа. Като този маршрут ще ви отведе право до Еленските езера.

Още за Еленските езера

Еленските езера са три езера, като туристите най-често забелязват Елениното езеро (най-голямото и най-високо разположеното от трите езера). Другите две езера са доста по-малки и встрани от пътеката.

Най-голямото езеро се намира на 2479метра надморска височина, има удължена форма и е дълго 220 метра и широко около 65, като достига до 5 метра дълбочина.

По-ниското езеро се намира на 20 метра северно от първото езеро, като се намира на 2474метра надморска височина, а най-малкото езеро се намира на югоизток на около 160 метра от второто езеро, като се намира на 2403метра надморска височина.

Основно водата в езерата се подхранва от топенето на преспите.

Други забележителности близко до Еленските езера

Връх Мальовица – върхът е висок и много красив, с пирамидна форма. Той е един от първенците на Рила планина – висок е 2729метра. До върха се стига като от Еленските езера, продължите по маркировката в посока юг, след което пътя захожда надясно в посока запад и връх Мальовица се изкачва от южната страна, която е най-удобна и предпочитана. От Еленските езера до върха имате да изминете около 1 километра, но поради стръмното изкачване разстоянието се изминава за между 20 и 40 минути.

Връх Орловец – върхът е красив, намира се на билото в посока изток. До него се стига като от Еленинските езера продължите в посока юг по главния път към билото, от там на след няколкостотин метра пътеката се разделя наляво и надясно, вие трябва да продължите наляво, като пътеката се движи в посока изток. След около 1 километър ще стигнете и до връх Орловец. Разстоянието се изминава за около 1 час, тъй като е доста стръмен маршрут.

Мальовишки езера – Мальовишките езера се намират на северозапад от Еленските езера. Те са група от 3 езера, които са много красиви, а от тях има невероятни гледки. До тях се стига основно от хижа Мальовица, като се продължава от хижата вдясно по оранжева маркировка, която се движи на запад, а след това завива и продължава в посока юг. От хижата до езерата се изминава за около 1.5 часа с нормално темпо.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София