Меню

Затвори
menu

Екопътека Чилингира

Затвори
Панорама язовир Въча от екопътека Чилингира
Панорама язовир Въча от екопътека Чилингира
Екопътека Чилингира гледка към площадките
Паркинг комплекс Чилингира
Гледка над Комплекс Чилингира
Екопътека Чилингира
Табела екопътека Чилингира
Входа на екопътека Чилингира
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.91041457813576, 24.442885911694983

Екопътека Чилингира се намира в Западна България, южно от град Кричим, в северните части на Родопите. Представлява чудесно място за разходка, като от нея се откриват невероятни гледки над язовир Въча и околността.

Пътеката има няколко по-стръмни участъка, а в останалата си част е почти полегата, което я прави подходяща дестинация за цялото семейство. Ако ходите през топлите сезони, препоръчваме ви да отидете в по хладните часове, тъй като по пътеката няма много сянка, както и да носите вода със себе си. Освен това на нея няма и маркировка, но е добре поддържана и трудно ще се изгубите. В началото има малко стръмен участък, но след това е доста полегата, като отнема около 1 час в посока.

В края на пътеката има панорамна площадка, от която можете да се насладите на красотата на Родопите и язовир Въча. Освен това близо до нея има удобен паркинг и място за похапване след разходката.

Маршрут

Маршрут екопътека Чилингира

Покажи маршрута Екопътеката се намира в Родопа планина, малко след Кричим, по пътя към град Девин. От нея има се разкриват много хубави гледки над язовир Въча.

Началната ѝ точка се намира точно срещу комплекс Чилингира, на около 21 километра южно от Кричим. Комплексът предлага паркинг, ресторант и живописни гледки към язовира. Той се състои от три отделни хотелски сгради с различен изглед, ресторант, фитнес, външен и вътрешен басейн, коктейл бар. Близо до него, на няколко метра, също така има и параклис – „Свети Николай Чудотворец“.

След като оставите колата си там, трябва да пресечете пътя и отсреща ще видите бяла постройка с табела, на която се показани гледките от екопътеката и нейният маршрут. Самата екопътека започва вляво от табелата, като трябва да се изкачите по метална стълба.

Първото по-трудно място по пътеката е още след входа, тъй като ви очаква стръмно изкачване. След него има пътечка, по която бавно да се изкачите хълма, а оттам трябва да се движите по неговия хребет, като държите пътя вдясно, тъй като, както се вижда на изображението, маршрутът завива надясно (посока североизток и по-късно изток). Очакват ви още няколко малки завоя вдясно и ще стигнете до края на екопътеката, от който се откриват красиви гледки над язовира.

Общата ѝ дължина е приблизително 2 километра, като отнема над 1 час да се изкачите до площадката, тъй като денивелацията не е малка – над 250 метра. Пътеката е тясна и на места доста стръмна, но е удобна, ако сте с подходящи обувки. Не препоръчваме за деца, тъй като на места е доста стръмно и може да се подхлъзнат.

Още за екопътека Чилингира

Общата дължина на екопътеката е приблизително 2 километра. На нея има няколко красиви площадки, от които можете да видите както съседното село Осиково и уникалната природа на Родопите, така и невероятни гледки към язовир Въча.

Денивелацията е над 250 метра, поради което времето в една посока може да е над 1 час, особено ако обичате да правите снимки. На места пътеката е на открито и не се препоръчва да се ходи в обедните часове през летния сезон, тъй като напича доста. На места обаче се минава между дървета и храсти и е приятно.

Най-добре е да се отиде през пролетта, лятото или есента, когато е най-удобно и лесно да се качите Гледките са уникални, а през зимата е добре да се внимава, тъй като пътят е стръмен на доста места, а пътеката е тясна.

Други забележителности близо до Чилингира

В района можете да посетите комплекс Чилингира и да похапнете в ресторанта. От него се откриват красиви гледки към язовира и е чудесна идея за почивка преди дълъг път.

Можете също така да посетите село Равногор, като близо до него се намират Бекови скали, които също предлагат чудесна панорама над язовир Въча. Разходката е лека и приятна и ако оставите колата си в селцето, трябва да поемете по черен планински път, започващ от северната част на селото, който отнема приблизително 1 час до площадката.

Друга интересна екопътека, която се намира в близост, в посока Девин, е екопътека Струилица-Лъката, до началото на която има паркинг. Полегата е, идеална за разходка и на нея можете да видите 2 водопада, единият от които е най-високият в Родопите – водопад Самодивско пръскало. До него се стига по-стръмна пътечка и ако искате да идете с деца, може да е малко трудно. Екопътеката се намира на няколко километра западно от град Девин, като се стига по удобен асфалтов път.

Рейтинг: 4.8

Все още не е гласувано

Забележителности до Кричим

Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:Кричим


Паметник на трите поколения
Паметник на трите поколения
Близо до:ПерущицаТриградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:ДевинКрепост Кричим
Крепост Кричим
Близо до:Кричим


Водопад Устина
Устински водопад
Близо до:Перущица


Фотински водопади от панорамната площадка
Фотински водопади
Близо до:Кричим