Меню

Затвори
Меню

Екопътека Чилингира

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Панорама язовир Въча от екопътека Чилингира
Панорама язовир Въча от екопътека Чилингира
Екопътека Чилингира гледка към площадките
Паркинг комплекс Чилингира
Гледка над Комплекс Чилингира
Екопътека Чилингира
Табела екопътека Чилингира
Входа на екопътека Чилингира
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Кричим
Координати Координати:41.91041457813576, 24.442885911694983

Екопътека Чилингира се намира в западна България, близо до Кричим, в северните части на Родопите. Пътеката е чудесна за разходки, като предлага красиви гледки над язовир Въча. На пътеката има няколко по-стръмни участъка, а останалата част е почти полегата, което я прави отлична за разходка на цялото семейство. Екопътеката е чудесна за разходка през топлите сезони по хладните часове, тъй като няма много сянка. Освен това на нея няма и маркировка, но пътеката е добре поддържана и е трудно да се изгубите. От нея може да видите много красиви гледки към язовира, а в края на пътеката има и панорамна площадка, на която може да се насладите на красотата на Родопите и да седнете да си починете. Тя е отлична идея за разходка сред природата, за хора, които искат да се раздвижат за кратки разходки – в посока маршрута е около 1 час.

Маршрут

Маршрут екопътека Чилингира

Покажи маршрута Екопътеката се намира в Родопи планина, малко след Кричим. От нея има много хубави гледки към язовир Въча.

Началната и точка се намира точно срещу комплекс Чилингира, който предлага паркинг, ресторант и красиви гледки към язовира. Комплекса се състои от три отделни хотелски сгради с различен изглед, ресторант, фитнес, външен и вътрешен басейн, коктейл бар и на няколко метра също така има и параклис Свети Николай Чудотворец.

След като оставите колата си там, трябва да пресечете пътя и отсреща ви очаква бяла постройка с табела, на която се показват гледките на екопътеката и нейния маршрут.

Първото трудно място на пътеката е още след входа, тъй като ви очаква стръмно изкачване, след него има пътечка по която бавно се изкачвате към хълма а от там трябва да вървим по неговия връх като държите пътя в дясно, тъй като както се вижда на изображението, маршрута завива в дясно.

Общата дължина е приблизително 2 километра, но отнема над 1 час да се изкачите до последната гледка, тъй като денивелацията не е малка – над 250 метра. Пътеката е тясна и на места доста стръмна, но е удобна за подходящи обувки. Не препоръчваме за деца, тъй като на места е доста стръмно и може да се хлъзнат или търкулнат.

Още за екопътека Чилингира

Общата дължина на екопътеката е приблизително 2 километра. На нея има няколко красиви площадки и може да видите както съседното село Осиково и уникалната природа на Родопите, така и няколко площадки от които се откриват невероятни гледки към язовир Въча.

Денивелацията е над 250 метра , поради което времето в една посока може да е над 1 час, особено ако обичате да правите снимки. На места пътеката е на открито и не се препоръчва да се ходи по обедните часове в летния сезон, тъй като напича доста. На места обаче се минава между дървета и храсти и е приятно.

Най-добре е да се иде пролет, лято или есен, тогава е най-удобно и лесно да се качите , гледките са уникални, а зимата е добре да внимавате тъй като пътя е стръмен на доста места, а пътеката е тясна.

Други забележителности близо до Чилингира

Може да посетите комплекс Чилингира, и да похапнете в ресторанта там. Има красиви гледки към язовира и е чудесна идея за почивка преди дълъг път.

Друга забележителност, която е в областта са Фотинските водопади, те са близо до село Фотиново, като има маркировка, която върви успоредно на реката и пътя става в екопътека, като в края й има чудни водопади и панорамна гледка.

Може също така да посетите село Равногор, като до него се намират Бекови скали, които предлагат чудесна панорама към язовир Въча. Разходката е лека и приятна и ако оставите колата си в селцето, трябва да поемете по черен планински път започващ от северната част на селцето, който отнема приблизително 1 час до площадката.

Друга чудна екопътека, която е в близост в посока Девин е екопътека Струилица-Лъката, която има паркинг, полегата е, идеална за разходка и може да видите 2 водопада, единия от които е най-високия в Родопите – водопад Самодивско пръскало. До него се стига по-стръмна пътечка, и ако искате да идете с деца може да е малко трудно. Екопътеката се намира на няколко километра западно от град Девин, като се стига по удобен асфалтов път.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано