Меню

Затвори
Меню

Екопътека Струилица-Калето-Лъката

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Екопътека Струилица
Екопътека Струилица
Екопътека Струилица-Калето-Лъката
Водопат Мечото пръскало
Мостче на екопътека Струилица
Девинска река
Водопад Самодивско пръскало
Време Време:2:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Девин
Координати Координати:41.74310431740712, 24.357808174077547

Екопътеките са отлични за разходки, те са съчетания от красиви гледки, чудна природа и животинки. Ако искате да направите една разходка в Родопите, то може да посетите екопътека Струилица. Екопътека Струилица-Калето-Лъката се намира на 3 километра западно от град Девин. Тя има чудни мостове, които вървят успоредно на река Девинска, която минава и през Девин. Пътеката е отлична идея за разходка, като може да вземете и деца. Маршрутът е лек и приятен. На пътеката има също така и водопади, като единият водопад – Самодивско пръскало, е най-високия в Родопите. До него се стига по малко по-стръмна и тясна пътечка, която не е много подходяща за деца. Другата част от пътеката е много полегата и приятна.

Маршрут

Маршрут то екопътека Струилица от Девин

Покажи маршрута Пътеката се намира на запад от град Девин. Може да оставите колата си в Девин и да повървите по асфалтов път, до началото на пътеката, което ще ви отнеме 30-40 минути, със средно темпо. Може да тръгнете по улица Васил Левски и да вървите само на запад по пътя. Разстоянието е приблизително 3 километра.

На входа на самата екопътека, също така има и безплатен паркинг. Ако решите може да идете направо там с автомобила си. Пътя до него е удобен и асфалтиран. На екопътеката маршрута е ясен и обозначен с табели.

Едно от интересните и по-известните местенца на екопътеката, е водопад Самодивско пръскало. Той е чуден водопад, с много красиви гледки. Той е най-високия на Родопите. За да стигнете до него трябва да направите десен завой, на първото малко мостче, като важно да споменем, че трябва да завиете вдясно преди мостчето, тъй като след него също има пътека, но тя води към гората.

След завоя има няколкостотин метра разстояние до самия водопад, като е тясно и стръмно. След това, трябва да се върнете по обратния път и да прекосите мостчето. След това следват доста мостчета, които са много красиви и вървят успоредно на Девинска река.

По-надолу има още един водопад – Мечото пръскало. Той също е много красив. До него се стига, като продължите посока северозапад и в последствие направите завои наляво и тръгнете по тясна стръмна пътечка нагоре.

Още за екопътека Струилица-Лъката

На пътеката има чудесни мостчета и два водопада. Пътеката стартира от местността Струилица, като в началото има плувен басейн и ресторант. По пътеката може да срещнете кози и други животинки. Пътеката води към местността Лъката. Там е съществувало средновековно селище.

Още местенца близо до екопътека Струилица-Калето-Лъката

Наблизо (приблизително 40 километра) се намира село Фотиново, до което се намират и чудните Фотински водопади. До тях се стига по красива екопътека, която отнема 1 час в посока. Има чудни гледки и панорамна площадка. До нея се стига като в село Фотиново оставите колата си и продължите на изток по екопътека успоредна на река Фотинска. Пътя е удобен за разходка, като почти към края на пътеката има спускане и изкачване.

На 20-ина километра се намира и панорамната площадка Орлово Око. До нея се стига като идете до малко преди село Ягодина и там оставите колата си до малък планински хотел – Мурсал. От паркинга до площадката имате да изминете няколкостотин метра в посока север, които се изкачват за 20-50 минути, след което пред вас се открива чудна панорамна площадка.

Също много наблизо може да идете и до Дяволската екопътека, която е чудна и предлага много интересни гледки и красива природа, включително водопади и дървени мостове. До нея се стига като продължите от Девин надолу към Борино и от там продължите на юг към пътеката. Пред нея има табелка с информация за маршрута.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано