Меню

Затвори
menu

Екопътека Струилица-Калето-Лъката

Затвори
Екопътека Струилица
Екопътека Струилица
Екопътека Струилица-Калето-Лъката
Водопат Мечото пръскало
Мостче на екопътека Струилица
Девинска река
Водопад Самодивско пръскало
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Девин
Координати Координати:41.74310431740712, 24.357808174077547

Екопътеките са отлични за разходки, те са съчетания от красиви гледки, чудна природа и животинки. Ако искате да направите една разходка в Родопите, то може да посетите екопътека Струилица.

Екопътека Струилица-Калето-Лъката се намира на 3 километра западно от град Девин. Тя има чудни мостове, които вървят успоредно на река Девинска, която минава и през Девин.

Пътеката е отлична идея за разходка, като може да вземете и деца. Маршрутът е лек и приятен.

Пътеката започва със широк планински път, като точно преди входа и паркинг за автомобили.

На пътеката има водопади, като единият водопад – Самодивско пръскало, е най-високия в Родопите. До него се стига по малко по-стръмна и тясна пътечка, която не е много подходяща за деца. Другата част от пътеката е много полегата и приятна.

На самата пътека има красива река, а има и маршрут който ви води към крепостта Калето, което е разположено на над 900 метра надморска височина, където можете да видите останките от крепостта, която е обитавана през VI-XIII.

В края на пътеката се намира и местността Лъката, където има и поставена беседка, а малко преди нея можете да се качите и до водопади Мечо пръскало.

Маршрут

Маршрут то екопътека Струилица от Девин

Покажи маршрута Пътеката се намира на запад от град Девин. Може да оставите колата си в Девин и да повървите по асфалтов път, до началото на пътеката, което ще ви отнеме 30-40 минути, със средно темпо. Може да тръгнете по улица Васил Левски и да вървите само на запад по пътя. Разстоянието е приблизително 3 километра.

На входа на самата екопътека, също така има и безплатен паркинг. Ако решите може да идете направо там с автомобила си. Пътя до него е удобен и асфалтиран. На екопътеката маршрута е ясен и обозначен с табели.

Едно от интересните и по-известните местенца на екопътеката, е водопад Самодивско пръскало. Той е чуден водопад, с много красиви гледки. Той е най-високия на Родопите. За да стигнете до него трябва да направите десен завой, на първото малко мостче, като важно да споменем, че трябва да завиете вдясно преди мостчето, тъй като след него също има пътека, но тя води към гората.

След завоя има няколкостотин метра разстояние до самия водопад, като е тясно и стръмно. След това, трябва да се върнете по обратния път и да прекосите мостчето. След това следват доста мостчета, които са много красиви и вървят успоредно на Девинска река.

По-надолу има още един водопад – Мечото пръскало. Той също е много красив. До него се стига, като продължите посока северозапад и в последствие направите завои наляво и тръгнете по тясна стръмна пътечка нагоре. Там има поставени и табелки. Маршрута на пътеката е добре обозначен и поддържан, а през топлите сезони има и много туристи.

Още за екопътека Струилица-Лъката

На пътеката има чудесни мостчета и два водопада. Пътеката стартира от местността Струилица, като в началото има плувен басейн и ресторант. По пътеката може да срещнете кози, гущери, лисици и други животинки. Маршрута води към местността Лъката, където има голяма открита поляна. Там е съществувало средновековно селище. В днешно време там има изградена беседка.

Още местенца близо до екопътека Струилица-Калето-Лъката

Екопътека Чилингира – екопътеката е изключително живописна, а от нея можете да видите невероятни гледки над язовир Въча. Тя се намира само на 44 километра северно (по главния път към Кричим), входа ѝ е точно срещу комплекс Чилингира . Там можете да оставите колата си, а отсреща на комплекса, ще видите и табела за с обозначение за екопътеката, както и маршрута и гледките по нея. Преходът е лек и приятен но не препоръчваме за деца.

На 20-ина километра се намира и панорамната площадка Орлово Око. До нея се стига като идете до малко преди село Ягодина и там оставите колата си до малък планински хотел – Мурсал. Од екопътеката Струлица, трябва да тръгнете към Девнил, след което на юг към Тешел, малко след селцето е и село Ягодина. От паркинга на хотела до площадката имате да изминете няколкостотин метра в посока север, които се изкачват за 30-50 минути, след което пред вас се открива чудна панорамна площадка, от която можете да видите голяма част от Родопите от високо.

Също много наблизо може да идете и до Дяволската екопътека, която много красива и живописна, като също така има някколко дървени моста. Нарича се така, тъй като е трудна за преминаван. До нея се стига, като продължите от Девин надолу към Тешел, след което завиете на изток към село Борино, а малко преди него продължите на юг към пътеката. Пред нея има табелка с информация за маршрута.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Девин

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:КричимСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин