Меню

Затвори
Меню

Екопътека Струилица-Калето-Лъката

Затвори
Екопътека Струилица
Екопътека Струилица
Екопътека Струилица-Калето-Лъката
Водопат Мечото пръскало
Мостче на екопътека Струилица
Девинска река
Водопад Самодивско пръскало
Време:2 часа
Трудност:Ниска
Близо до:Девин
Координати:41.74310431740712, 24.357808174077547

Екопътеките са отлични за разходки, те са съчетания от красиви гледки, чудна природа и животинки. Ако искате да направите една разходка в Родопите, то може да посетите екопътека Струилица. Екопътека Струилица-Калето-Лъката се намира в Родопите, на 3 километра западно от град Девин. Тя има чудни мостове, които вървят успоредно на река Девинска, която минава и през Девин. Пътеката е чудесна идея за разходка, като може да вземете и деца. Маршрута е лек и приятен.

На пътеката има също така и водопади, като единия водопад – Самодивско пръскало, е най-високия в Родопите. До него се стига по малко по-стръмна и тясна пътечка, която не е много подходяща за деца. Другата част от пътеката е много полегата и приятна.

Маршрут

Маршрут то екопътека Струилица от Девин

Покажи маршрута Пътеката се намира на запад ог град Девин. Може да оставите колата си в Девин и да повървите по асфалтов път, до началото на пътеката, което ще ви отнеме 30-40 минути, със средно темпо. Може да тръгнете по улица Васил Левски и да вървите само на запад по пътя. Разстоянието е приблизително 3 километра.

На входа на самата екопътека, също така има и безплатен паркинг. Ако решите може да идете направо там с автомобила си. Пътя до него е удобен и асфалтиран. В самата екопътека маршрута е ясен и обозначен с табели.

Едно от интересните по-известните местенца на екопътеката, е водопад Самодивско пръскало. Той е чуден водопад, с много красиви гледки. Той е най-високия на Родопите. За да стигнете до него трябва да направите десен завои, на първото малко мостче, като важно да споменем, че трябва да завиете в дясно преди мостчето, тъй като след него също има пътека, но тя води към гората.

След завоя има няколкостотен метра разстояние до самия водопад, като е тясно и стръмно. След него трябва да се върнете и да прекосите мостчето. След това следват доста мостчета, които са много красиви и вървят успоредно на Девинска река.

По-надолу има още един водопад – Мечото пръскало. Той също е много красив. Стига се до него като продължите посока северозапад и в последствие направите завои наляво и тръгнете по тясна стръмна пътечка нагоре.

Още за екопътека Струилица-Лъката

На пътеката има чудесни мостчета, красиви гледки, и два водопада. Пътеката стартира от местността Струилица, като в началото има плувен басейн и ресторант. Там може да срещнете кози и други животинки. Пътеката води към местността Лъката. Там е съществувало средновековно селище.

Още местенца близо до екопътекеа Струилица-Калето-Лъката

Наблизо (приблизително 40км) се намира село Фотиново, до което се намират и чудните Фотински водопади. До тях се стига по красива екопътека, която отнема 1 час в посока. Има чудни гледки и панорамна площадка. До нея се стига като в село Фотиново оставите колата си и продължите на изток по екопътека успоредна на река Фотинска. Пътя е удобен за разходка, като почти към края на пътеката има спускане и изкачване.

На 20-ина км се намира и панорамната площадка Орлово Око. До нея се стига като идете до малко преди село Ягодина и там оставите колата си до малък планински хотел – Мурсал. От паркинга до площадката имате няколкостотин метра, които се изкачват за 20-50 минути, след което пред вас се открива чудна панорамна площадка.

Също много наблизо може да идете и до Дяволската екопътека, която е чудна и предлага много красиви гледки, включително водопади и интересни мостове. До нея се стига като продължите от Девин надолу към Борино и от там продължите на юг към пътеката. Пред нея има табелка с информация за маршрута.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано