Меню

Затвори
menu

Екопътека Райски изглед

Затвори
Екопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Пътека към Райски изглед
По пътя към изледа
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.67928328211539, 25.2524940802972

В Родопите има много красиви природни забележителности. Една от тях е екопътека Райски изглед. Тя се намира в Източните Родопи, на запад от град Кърджали.

До нея се стига по удобен асфалтиран път, като след това имате около 1 час път до площадката. Оттам се откриват невероятни гледки над язовир Кърджали и няколко меандъра (красиви извивки на водата).

Екопътеката е отлична идея за разходка през летните сезони, когато там всичко е зелено и свежо. Ако ще ходите през топлите дни, носете си по-голямо количество вода. Пътят започва стръмно и има на места хлъзгави участъци. Като цяло маршрутът не е труден, но не е и полегат. Можете да отидете и с деца.

Маршрут

Маршрут за екопътека Райски изглед

Покажи маршрута Маршрутът за екопътеката започва на около 1.5 километра западно от село Пъдарци, което се намира на около 18 километра западно от Кърджали. Пътят до селцето е добър, но има завои. След като подминете селцето, в посока запад, има няколко завоя. Първият по-голям завой е вляво, а следващият – вдясно. Точно на завоя вдясно има място да оставите колата си, а срещу вас (в посока север) ще видите и тясна пътека, откъдето започва и самият маршрут.

Оттам вървите само по тази пътека, която е обозначена с жълта маркировка. Като цяло пътят е в една посока и няма почти къде да се обърка. Имате да изминете около 1.6 километра и малко над 200 метра денивелация.

Маршрутът е сравнително кратък, но още в началото е стръмен и поради тази причина изисква около 1 час в посока. В края на маршрута ще видите няколко красиви пейки и уникална гледка над язовира.

Още за екопътека Райски изглед

Екопътеката се намира на север от язовир Кърджали. Намира се на над 630 метра надморска височина, от нея се вижда невероятна гледка над язовира и меандъра. До площадката разстоянието е малко над 1.6 километра, като имате над 220 метра денивелация.

Накрая на пътеката има няколко пейки, които са супер идея, както за почивка, така и за снимки. Пътеката е лек маршрут, като само в началото има по-стръмно изкачване.

Тя е супер идея за разходка в Родопите, като е подходяща и за деца. Ако ще ходите през лятото, си носете повече вода и отидете по-рано през деня. Маршрутът по пътеката на места преминава през открита местност, а на места през гориста местност.

Други забележителности наблизо до екопътеката

Пещера Утробата – Пещерата се намира наблизо и представлява красива забележителност с интересна форма. До нея се стига, като продължите с колата по същия път от село Пъдарци на запад, подминете началото на екопътека Райски изглед и продължите още около 3 километра. Там ще видите място за оставяне на колата си и табелката за пещерата. Оттам продължавате по тясна пътека в посока юг и след това – на изток. След около 1 час ще стигнете и до самата пещера.

Римски мост до Ненково – мостът е много красив, той също се намира малко след началото на маршрута за екопътеката – на около 7.8 километра по пътя в посока северозапад. Той е малко преди село Ненково, вляво от пътя към него.

Исторически музей Кърджали – в град Кърджали се намира красив и интересен музей, който може да посетите в делничните дни. Той се намира на улица „Републиканска“ 4. Там бихте могли да разгледате и научите много интересни факти.

Рейтинг: 4.2

Все още не е гласувано

Забележителности до Кърджали

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец
Близо до:Кърджали


Водопад на Сътвoрението
Водопад на Сътворението
Близо до:КрумовградЗагражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:Ардино


Тракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:Ардино


Перперикон
Перперикон
Близо до:КърджалиКрепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:Кърджали


Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Близо до:Кърджали


Гледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:Ардино