Меню

Затвори
menu

Екопътека Невястата

Затвори
Екопътека Невястата
Екопътека Невястата
Гледка към кулата на връх Снежанка от екопътека Невястата
На екопътека Невястата
Панорамна площадка с пейки и маса на екопътека Невястата
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.60167200005578, 24.698995226657033

Ако обичате да се разхождате сред природата, да се наслаждавате на тишината и спокойствието и от време на време на звуците на птиците и вятъра, то екопътеките са отличен избор. В Родопите е пълно с чудни места, където може да се насладите не само на спокойствието но и на уникалните гледки, растителност и животинки.

Екопътека Невястата се намира в Южните Родопи, близо до град Смолян. Тя стартира на няколко метра от самия път, като там има и подходящ паркинг. По-голямата част от екопътеката е полегата, подходяща е за деца и по-възрастни хора, само на няколко места има по-стръмни участъци за кратко.

Разходката по екопътеката включва площадка с пейки и маса с гледка към кулата на връх Снежанка, беседка за място за отдих, люлка за децата, а малко след тях се стига и до самата панорамна площадка в края на пътеката, която открива прекрасни гледки над град Смолян.

Там също така може да видите и метално въже, по което – ако има инструктор – може да се спуснете до съседното възвишение за доза адреналин и незабравими изживявания.

Маршрут

Екопътека Невястата се намира малко преди град Смолян, вляво на самия път, след Пампорово. Може да я познаете, тъй като там има голям надпис за манастир Свети Пантелеймон.

За да стигнете до екопътека Невястата, трябва да минете през Пампорово и да продължите към град Смолян. На един от завоите надясно, в лявата страна ще видите надписа за екопътеката и място за паркиране. Там може да оставите колата си и трябва да тръгнете по пътечката в дясно, която се извива в гората и леко нагоре.

Маршрутът продължава по добре обособена пътека, на има места парапети. Освен това има пейки и беседки. Движите се само в посока юг, по почти права пътека. От началото на пътеката до крайната панорамна площадка, с гледка над град Смолян, е разстояние от приблизително 1 километър. Разходката в едната посока отнема между 30 и 60 минути.

Още за екопътека Невястата

Екопътеката е изградена над град Смолян, в Южните Родопи, там е изключително тихо и приятно, пълно с всякакви растения и много дребни животни, а на самата пътека има поставени и табели с информация за тях. Пътеката е дълга около 1 километър, като е подходяща за цялото семейство. Отлично време за посещение е през лятото, тъй като там има и сянка и е прохладно.

Тя е чудесна идея за разходка, като е лесна за преминаване и е добра идея за разходка със семейството. Маршрутът е добре обособен, предлага парапети, панорамни площадки, беседки, пейки и други. В края на екопътеката, има площадка и метално въже – алпийски тролей, където можете да се спуснете ако има инструктор.

На екопътеката, също има и място за катерене виа ферата, това са метални обособения поставени в скалите, за да може да се катерите по тях. Намира се малко преди края на пътеката, до една от беседките.

Екопътеката е обявена за природна забележителност през 1987 година.

Забележителности близо до екопътека Невястата

Смолянските езера – те са отлична идея за разходка, които се намират само на 9 километра след екопътеката. До тях се стига по удобен асфалтов път. След около 3.5 километра по пътя към Смолян, от екопътеката, трябва да завиете на дясно и после да продължите в посока северозапад. Можете да оставите колата си точно до езерата, като има място извън пътя. Разходката до тях е лесна и удобна,отнема не повече от 5 минути до първото по-голямо езеро. До езерата има много красиви гледки, те са много живописно. На техния фон може да видите много красиви дървета, растения и различни дребни животни. До тях също така има и места за похапване сред природата.

Каньона на водопадите – отлична идея за още една приятна разходка, която е малко по-дълга. Той се намира само на около 4 километра западно от Смолян. Местенцето предлага много красиви мостчета и водопади, като един от най-високите водопади там, Орфей, е висок 68 метра. До пътеката се стига като от град Смолян поемете на запад, към село Мугла, като малко след края на град Смолян, вдясно, има път по които се стига до малък паркинг, където може да оставите колата си и да продължите пеш по екопътеката. Тя е доста дълга и обхождането ѝ отнема около 2-3 часа.

Връх Снежанка – върхът е един от най-високите в Родопите, той е висок 1926 метра, като на него има поставена и кула, от където можете да видите невероятни панорамни гледки, над почти целите Родопи, а дори и други планини в посока изток. Кулата представлява висока постройка, като можете да погледате и да седнете в кафето там, заплаща се вход. До нея се стига от Пампорово, по удобен асфалтов път. На около 5 километра северно от Невястата има ляв завой, по който се завива и се продължава в посока запад към върха. Можете да се качите с автомобила до самия връх, като там има и места за похапване.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин