Меню

Затвори
Меню

Екопътека Невястата

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Екопътека Невястата
Екопътека Невястата
Гледка към кулата на връх Снежанка от екопътека Невястата
На екопътека Невястата
Панорамна площадка с пейки и маса на екопътека Невястата
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Смолян
Координати Координати:41.60167200005578, 24.698995226657033

Ако обичате да се разхождате сред природата, да се наслаждавате на тишината и спокойствието и от време на време на звуците на птиците и вятъра, то екопътеките са отличен избор. В Родопите е пълно с чудни места, където може да се насладите не само на спокойствието но и на уникалните гледки, растителност и животинки.

Екопътека Невястата се намира в Южните Родопи, близо до град Смолян. Тя стартира на няколко метра от самия път, като там има и подходящ паркинг. На самата екопътека има полегата пътечка, която е подходяща за деца и по-възрастни хора, само на няколко места има по-стръмни участъци за кратко.

Разходката по екопътеката включва площадка с пейки и маса с гледка към кулата на връх Снежанка, беседка за място за отдих, люлка за децата, а малко след тях се стига и до самата панорамна площадка в края на пътеката, която открива прекрасни гледки над град Смолян. Там също така може да видите и метално въже, по което – ако има инструктор – може да се спуснете до съседното възвишение за доза адреналин и незабравими изживявания.

Маршрут

Екопътека Невястата се намира малко преди град Смолян, вляво на самия път, след Пампорово. Може да я познаете, тъй като там има голям надпис за манастир Свети Пантелеймон. За да стигнете до екопътека Невястата, трябва да минете през Пампорово и да продължите към град Смолян. На един от завоите надясно, в лявата страна ще видите надписа за екопътеката и място за паркиране. Там може да оставите колата си, и трябва да тръгнете по пътечката в дясно, която се извива в гората и леко нагоре. Маршрутът продължава по добре обособена пътека и на има места парапети. Освен това има пейки и беседки. Пътеката от началото до крайната панорамна площадка с гледка над град Смолян, е с разстояние от приблизително 1 километър. Разходката в едната посока отнема между 30 и 60 минути.

Още за екопътека Невястата

Екопътеката предлага красиви гледки над град Смолян. Тя е чудесна идея за разходка, като е лесна за преминаване и е добра идея за разходка със семейството. Маршрутът е добре обособен, предлага парапети, панорамни площадки, беседки, пейки и табели с информация за пътеката, които споделят интересна информация за растенията и животните, които се намират там. В края на екопътеката, има площадка и метално въже – алпийски тролей. На екопътеката, също има и място за катерене виа ферата, това са метални обособения поставени в скалите, за да може да се катерите по тях. Екопътеката е обявена за природна забележителност през 1987 година.

Забележителности близо до екопътека Невястата

Смолянските езера, са чудесна идея за разходка, които се намират само на 9 километра след екопътеката. До тях се стига по удобен асфалтов път. След около 3.5 километра по пътя към Смолян от екопътеката, трябва да завиете на дясно и после да продължите в посока северозапад. Разходката до тях е лесна и удобна, като там има много красиви гледки, езерата са чудесни, а на техния фон може да видите много красиви дървета и растения.

Друго чудесно местенце, което може да посетите много наблизо е Каньона на водопадите. Той се намира само на около 4 километра западно от Смолян. Местенцето предлага много красиви мостчета и водопади, като един от най-високите водопади там, Орфей, е висок 68 метра. До пътеката се стига като от град Смолян поемете на запад, като в даден момент в дясно има път, по които се стига до малък паркинг, където може да оставите колата си и да продължите пеш по екопътеката.

Друго местенце, което може да посетите е кулата на връх Снежанка. Тя е висока постройка, като до нея има чудни гледки към останалата част от планината. До нея се стига от Пампорово, по удобен асфалтов път. Тя се намира на няколко километра западно от Пампорово.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано