Меню

Затвори
menu

Екопътека Искър-Панега

Затвори
Екопътека Искър-Панега
Екопътека Искър-Панега
В началото на екопътеката
Дървени мостчета по екопътеката
По пътеката
Беседка на екопътеката
Дървено мост на екопътека Искър-Панега
Край на екопътеката
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:43.18711376617144, 24.159967255519355

Златна Панега е река в Северна България, тя е десен приток на река Искър, дълга е около 50 километра. Реката започва от Глава Панега (извор), който е разположен в село Златна Панега. Тя преминава през Луковит, след което завива на северозапад и се влива в река Искър (близо до Червен бряг).

Реката преминава през няколко града и села, минава близо до Луковит, малко след градчето, в южна посока, се намира и красива екопътека – Искър-Панега. Тя е наречена на името на реката.

Екопътеката е много красива, там има над 100 вида птици и други животни, има изградени пейки, дървени мостчета и беседки. Уникална красота и чудна природа, много добра идея за приятна разходка през топлите сезони.

Маршрут

Маршрут за екопътека Искър-Панега

Покажи маршрута Маршрутът за екопътеката започва от добре обособен паркинг, който се намира на 2.7 километра южно от град Луковит. До него се стига, като от града тръгнете на юг, в посока Петревене, като след 2,7 километра, вдясно, ще видите паркинга. Там можете да оставите автомобила ви. След това започва и самата екопътека, като имате 2 варианта. Първият е да тръгнете вляво през малък тунел, от където започва и по стръмно спускане през дървени мостчета и да достигнете до реката и по-полегатата част на екопътеката. Вариант две е да тръгнете леко вдясно, успоредно на тунела, като от там маршрута е много по-полегат, като след 10-ина минути излиза на същото място. От там следвате само пътечката в посока запад, като има добра маркировка и няма къде да се объркате. Маршрута се движи успоредно на река Златна Панега. По пътеката се преминава през няколко дървени моста, както над реката, така и успоредно на нея. Като нейната крайна точка в пещера Темна дупка. От паркинга до пещерата имате около 2 километра и малко над 130 метра изкачване. Екопътеката има и пътечка, която продължава по-нагоре по реката, но има поставени табели за това че пешеходният маршрут приключва на пещерата, където има поставени дървени масички и столове. Общото време необходимо за обхода на цялата екопътека е около 3 часа с нормално темпо.

Още за екопътека Искър-Панега

Екопътеката е изключително живописна, особено през топлите сезони. Тя е добре маркирана и има поддържани дървени конструкции. Природата там е много красива, като има многобройни видове животни. Тя се намира на няколко километра южно от град Луковит в Северна България.

Пътеката се движи успоредно на река Златна Панега, от където идва и нейното име. По маршрута може да видите много красиви гледки, сред които: реката, дървени мостчета, красива природа, беседки и други.

Тя е доста дълга, но пешеходният маршрут от началото на пракинга приключва на пещера Темна дупка, която е на около 2 километра по маршрута. Пътеката през която се ходи е широка на повечето места и полегата, което я прави прекрасна идея за разходка сред природата с цялото семейство. Там също така се предлагат и разходки с лодки по реката.

Забележителности близко до екопътеката

Златен Парк – Още една изключително красива месност е Златния парк в град Луковит. Той се намира на 1.5 километра северно от екопътеката, към град Луковит. В началото на града се вижда (вляво) отбивка от пътя, където започва и самия парк, там има място за автомобили а малко след това може да се нарадвате на красивите постройки и водата.

Пещера Проходна (Очите на Бога) – на около 12 километра западно от екопътеката, малко над село Карлуково, се намира пещера Проходна. Тя е огромна и много красива, входа е безплатен. До нея се достига като тръгнете от Луковит, към Карлуково, като малко преди селцето вдясно (на около 8.4 километра от Луковит) ще видите отбивка вляво и голяма полянка. Там можете да оставите автомобила ви и да продължите вдясно по пътеката към входа на пещерата, която е на метри от полянката.

Каменните къщи до Карлуково – къщите представляват красиви постройки, като природата около тях е уникална. Там мястото е като от приказка. Те се намират на около 11 километра западно от град Луковит. До тях се достига, като тръгнете по пътя към Карлково, като малко преди селцето (на около 8 километра от Луковит) има десен завой. Тръгвате в тази посока, след което след около 1.9 километра имате кръстовище, там има два варианта ляво и дясно, вие трябва да продължите вдясно (посока север). След около 1.5 километра по този път ще стигнете и до самите къщички. Като ориентир може да използвате ВЕЦ Карлуково, те се малко преди него.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Луковит

Златен Парк в Луковит
Златен парк в Луковит
Близо до:Луковит


Пещера Очите на Бога
Пещера Очите на Бога
Близо до:Луковит


Каменни къщи до Карлуково
Каменни къщи до Карлуково
Близо до:Луковит