Меню

Затвори
Меню

Екопътека Бяла река

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Екопътека Бяла Река гледка
Екопътека Бяла Река гледка
Гледка отвисоко
Панорамна площадка на екопътека Бяла Река
Дървени мостове на екопътеката
Начало на екопътеката
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Карлово
Координати Координати:42.6575377252918, 24.962136401164543

Екопътеките са много добра идея за разходки. В повечето случаи те са с удобен маршрут, който не е много дълъг и може да се вземе цялото семейство. Разходката сред природата определено е отлична идея, като тя предлага огромно спокойствие, тишина и много красиви гледки.

Ако искате да видите красиви панорамни площадки, омайваща река, различни животинки и растения – може да посетите екопътека Бяла Река. Екопътеката се намира близо до град Калофер, движеща се успоредно на Бяла Река. Тя е поддържана, има мостчета, детайлни табелки с информация какво може да видите и други.

Нейните панорамни площадки, които имат красиви гледки, са отлична идея за кратка почивка и също така са супер за снимки. Гледките там са невероятни, пътя е лек и приятен, също е удобен и за деца. Самата разходка преминава близо реката, като маршрутът я пресича на няколко пъти по дървени мостчета, въпреки няколкото изкачвания, маршрутът не е труден – има малка денивелация от приблизително 60метра.

Маршрут

Маршрут от Калофер до екопътека Бяла река

Покажи маршрута До екопътеката може да се тръгне от самия град Калофер като се повърви пеш. Денивелацията е негативна на отиване към екопътеката, а пътя е широк и удобен за ходене. Може да оставите колата си в град Калофер и да се запътите в посока север по улица Юмрук Чал, като към края на града се прави ляв завой и постепенно ви отвежда към екопътеката. Постепенно пътя извежда извън Калофер и слиза леко надолу. Там имате да повървите около 6 километра, което отнема приблизително 1 час и 10-15 минути.

Ако имате по-висока кола, може също да се мине и по пътя, който стига точно на входа на пътеката. Хващате улица Юмрук Чал и карате само на север по добър асфалтов път, като се правят няколко леви завоя. Може да я въведете в Google карти. Пътят малко след Калофер става доста неподдържан, а няколко километра по-надолу става отново доста добър. С кола пътя се изминава за около 30 минути. Ако ходите през уикендите в добро време там обикновено има доста коли, но има и място за паркиране. На началото на самата пътека също има и ресторант и Бивак.

В началото на екопътеката има табели с информация за нея. Като имате избор да поемете наляво или надясно по маршрута, като обикновено се хваща надясно, и се връща от ляво, тъй като пътеката е с кръгов маршрут.

Още за Екопътека Бяла река

Пътеката е много красива, има няколко дървени моста, който пресичат реката тъй като самата пътека върви от едната и от другата страна на моменти. Екопътеката е дълга приблизително 2 километра, като надморската и височина е между 570-630 метра.

Малко след средата на пътеката се открива и панорамно място за снимки и чудесна идея за отдих. След него следва и доста високо място от което се откриват чудни гледки към реката и планината. Към края на пътеката има слизане до Беседка, която е много красива и се намира до самата река, отлично място за игра на децата. Екопътеката е с кръгов маршрут, след като достигнете крайната точка горе, има панорамна площадка с пейки, от които се открива уникална гледка към Стара планина, може да слезете по съседния маршрут.

На самата пътека има много растителност и описателни табели с информация за растенията и животните, които може да срещнете. След като приключите разходката, може да се отбиете във ресторанта на входа, да похапнете и отпочинете.

Още забележителности близо до екопътека Бяла река

Близо до екопътеката, се намират и чудния водопад Райско пръскало, както и хижа Рай. До тях може да стигнете за няколко часа пеш от местността Паниците, която се намира на изток от екопътеката.

На няколко километра на запад, може също да посетите интересната местност Кръста над Карлово. За да стигнете до нея, се минава през маркирана пътека, започваща от края на улица Буздлуджа в северната част на Карлово. Тя ще ви отнеме между 30 и 60 минути, като горе може да видите много красиви гледки над град Карлово както и да си починете на столовете. Там също така има и храм и чешма.

Друга интересна забележителност наблизо е и водопада Сучурум в град Карлово, като той е красив водопад, до които се стига по асфалтиран път. Той се намира в северната част на града, близо до началото на пътя за местността Кръста.

Освен това може също да посетите и хижа Хубавец и хижа Равнец над Карлово.

Близо до Калофер се намира и хижа Русалка, а над нея се намират и 2 чудесни водопада- Кадемлийското пръскало и Бабското пръскало, които се намират на няколко часа пеша в планината от село Тъжа.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано