Меню

Затвори
menu

Екопътека Бяла река

Затвори
Екопътека Бяла Река гледка
Екопътека Бяла Река гледка
Гледка отвисоко
Панорамна площадка на екопътека Бяла Река
Дървени мостове на екопътеката
Начало на екопътеката
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.6575377252918, 24.962136401164543

Екопътеките са много добра идея за разходки. В повечето случаи те имат удобен маршрут, който не е много дълъг и може да се отиде с цялото семейство. Разходката сред природата определено е отлична идея, като тя предлага спокойствие, тишина и много красиви гледки.

Ако искате да видите красиви панорамни площадки, омайваща река, различни животинки (лисица, златка, белка, кълвач, катерица, таралеж, сокол и други) и много растения – може да посетите екопътека Бяла Река. Екопътеката се намира близо до град Калофер, тя се движи се успоредно на Бяла Река в красиво ждрело. Тя е добре поддържана, има дървени мостчета, детайлни табелки с информация какво можете да видите докато се разхождате по нея, няколко красиви пейки за посядане и дървена беседка.

Нейните панорамни площадки, които имат красиви гледки, са отлична идея за кратка почивка и също така са супер за снимки. Обстановката там е много красива, пътят е лек и приятен, като също е удобен и за деца. Самата разходка преминава близо реката, като пътеката я пресича на няколко пъти по дървени мостчета, въпреки няколкото изкачвания – маршрутът не е труден, има малка денивелация от приблизително 60 метра. Изминава се за около 90 минути, като маршрутът е кръгов.

Маршрут

Маршрут от Калофер до екопътека Бяла река

Покажи маршрута До екопътеката може да се тръгне от самия град Калофер като се повърви пеш. Денивелацията е негативна на отиване към екопътеката, а пътя е широк и удобен за ходене. Може да оставите колата си в град Калофер и да се запътите в посока север по улица Юмрук Чал, като към края на града се прави ляв завой и постепенно ви отвежда към екопътеката. Постепенно пътя извежда извън Калофер и слиза леко надолу. Там имате да повървите около 6 километра, което отнема приблизително 1 час и 10-15 минути.

Ако имате по-висока кола, може също да се мине и по пътя, който стига точно на входа на пътеката. Тръгвате по улица Юмрук Чал и карате само на север по добър асфалтов път, като се правят няколко леви завоя. Може да я въведете в Google карти. Пътят малко след Калофер става доста неподдържан, а няколко километра по-надолу става отново доста добър. С кола пътя се изминава за около 30 минути. Ако ходите през уикендите в добро време там обикновено има доста коли, но има и място за паркиране. На началото на самата пътека също има и ресторант и Бивак.

В началото на екопътеката има табели с информация за нея. Като имате избор да поемете наляво или надясно по маршрута, като обикновено се хваща надясно, и се връща от ляво, тъй като пътеката е с кръгов маршрут.

Още за Екопътека Бяла река

Пътеката е много красива, има няколко дървени моста, които пресичат реката. Екопътеката се движи успоредно на реката, като на няколко пъти я пресича. Тя се намира в ждрелото на реката, която се намива северно от град Калофер в Стара Планина. Екопътеката е дълга приблизително 2 километра, като надморската и височина е между 570-630 метра. Освен реката, на няколко места пътеката има и красиви водопади.

Малко след средата на пътеката се открива и панорамно място за снимки и чудесна идея за отдих. След него следва и доста високо място, от което се откриват впечатляващи гледки към реката и планината. Към края на пътеката има слизане до дървена беседка, която се намира до самата река, отлично място за игра на децата, до нея има и широко място. Екопътеката е с кръгов маршрут, след като достигнете крайната точка горе, има панорамна площадка с пейки, от които се открива живописна гледка към Стара планина.

Докато се движите по пътеката, може да видите красива растителност. Освен това, през известно време има и поставени описателни табели с информация за растенията и животните, които може да срещнете в тази област. След като приключите разходката, може да се отбиете в ресторанта на входа, за да похапнете и отпочинете. Екопътеката е отлична идея за цялото семейство, като цяло няма много стръмни места, и е добре поддържана. Прекрасно време за посещаване е на пролет, когато там всичко е цветно и красиво.

Още забележителности близо до екопътека Бяла река

Близо до екопътеката, се намират и чудния водопад Райско пръскало, както и хижа Рай. До тях може да стигнете за няколко часа пеш от местността Паниците, която се намира на изток от екопътеката. След като отидете до местността, там можете да оставите колата си и трябва да продължите по синя маркировка, която води към връх Ботев, като имате да изкачите около 3 часа и ще стигнете до чудните гледки на хижа Рай и Райското пръскало. Там можете да отседенете да похапнете и дори да пренощувате.

На няколко километра на запад, може също да посетите интересната местност Кръста над Карлово. За да стигнете до нея, се минава през маркирана пътека, започваща от края на улица Буздлуджа, в северната част на Карлово. Тя ще ви отнеме между 30 и 60 минути, като горе може да видите много красиви гледки над град Карлово както и да си починете на столовете. Там също така има и храм и чешма.

Друга интересна забележителност наблизо е и водопада Сучурум в град Карлово, като той е красив водопад, до които се стига по асфалтиран път. Той се намира в северната част на града, близо до началото на пътя за местността Кръста. За да стигнете до него, трябва да отидете до улица Водопада, която води само на север, като тя ще ви отведе до ВЕЦ, точно след него се намира и самия водопад. Маршрута е лесен и приятен, отнема около 20 минути.

Освен това може също да посетите и хижа Хубавец и хижа Равнец над Карлово. До тях има и маркирани пътеки, тръгващи от северните части на Карлово.

Близо до Калофер се село Тъжа, а северно от него намира и хижа Русалка. Над нея се намират и 2 величествени водопада- Кадемлийското пръскало и Бабското пръскало, които се намират на няколко часа пеша в планината по добре маркирани пътеки.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня