Меню

Затвори
Меню

Екопътека Бели Искър

Затвори
Екопътека Бели Искър
Екопътека Бели Искър
Над река Бели Искър
Река Бели искър от моста над Реката
Време:2 часа
Трудност:Ниска
Близо до:Самоков
Координати:42.2435806530138, 23.541072315493057

Екопътека Бели Искър се намира в северните части на Рила планина , на 12 км южно от град Самоков.

Пътеката е много красива, като тя преминава над река Бели Искър (дясна съставяща река на Искър, дълга 28км, изтичаща от канарското езеро на 2270м надморска височина).

Маршрут

Началото на пътеката се намира на малко над 3 километра южно от село Бели Искър, което е южно от град Самоков. До нея се стига по удобен асфалтов път, като малко преди началото на пътеката има и място за оставяне на автомобила ви. Маршрута на самата пътека се движи успоредно на реката, като я пресича на няколко пъти. Тя е добре маркирана и има красиви мостчета.

Освен реката и мостчетата и красивата природа, близо до края на маршрута има и панорамна площадка, до която може да се изкачите за 10-15 минути по стръмна пътечка. Тя се намира на около 1 км северно от заслона. Заслона е последна точка на самата екопътека, като след това трябва да се върнете на обратно.

Още за екопътека Бели Искър

Пътеката е дълга приблизително 7км като е добре обозначена има табели и няколко красиви моста, както и уникални гледки и чудесна природа. Целия маршрут се изминава за около 2 часа с нормално темпо. Пътекта се движи успоредно на река Бели Искър, като преминава през няколко дървени моста и на моменти се излиза дори на асфалтирания път, успореден на реката. Пътеката се намира в национален парк Рила, южно от град Самоков.

Забележителности близо до екопътека Бели Искър

Връх Мечит – на около 10км северозападно от екопътеката се намира селцето Говедарци. В Говедарци може да оставите автомобила си и да тръгнете пеша до хижа Мечит, до която се стига за малко над 1 час пеша. Тя се намира на малко над 5км южно от селцето. Пътя до нея е удбоен за ходене. След като стигнете хижата, трябва да продължите в посока юг като е най-добре да имате GPS приложение по което да следите маршрута. Така ще стигнете първо до връх Малък Мечит и след него може да изкачите и връх Мечит. От връх Мечит се откриват невероятни гледки към Рила планина.

Връх Мальовица – на около 20 км югозападно се намира и Централна Планинска Школа Мальовица. До ЦПШ се стига по асфалтов път, като малко преди него има и паркинг за вашия автомобил. От ЦПШ ще стигнете до входа на Национален парк Рила, където започва и пътеката за изкачването на връх Мальовица. От там имате около 2.8км по пътечка успоредна на Мальовишката река, за да стигнете до хижа Мальовица. Разстянието се изминава за между 1 и 2 часа според вашето темпо. От хижата продължавате по пътеката в посока юг, която ви води към съседното било. След като се качите на билото връх Мальовица се намира на няколкостотин метра западно от вас.

Връх Мусала – на около 15 км западно от Бели Искър се намира Боровец, а там може да хванете лифта, който да ви изкачи до хижа Ястребец. От там може да продължите по маркировката в посока юг и да стигнете до най-високия връх на Балканския полуостротв – връх Мусала 2925,40м. Прехода отнема около 4 часа в посока, както и самия лифт е около 30 минути в посока. Маршута от хижа Ястребец е добре маркиран и минава покрай няколко красиви езера и заслон.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано