Меню

Затвори
menu

Екопътека Бели Искър

Затвори
Екопътека Бели Искър
Екопътека Бели Искър
Над река Бели Искър
Река Бели искър от моста над Реката
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.2435806530138, 23.541072315493057

Екопътека Бели Искър се намира в северните части на Рила планина, на 12 километра южно от град Самоков. Началната точка на пътеката е малко след село Бели Искър, в посока юг от Самоков. Там има удобно място за автомобили. Пътеката се движи успоредно на река Бели Искър, като преминава през нея на няколко места, има изградени дървени мостчета.

По пътеката също така се срещат и невероятни растения като: шипка, боровинки, бор, смърч, ела и други. Там също така има и животни като: дива свиня, лисица, зайци, златки, гущери и други.

Екопътеката е дълга около 7 километра, като има над 300 метра денивелация. Обхожда се за около 3 часа. Мястото е леснодостъпно и е отлично за топлите дни на пролетта и лятото, като можете да отидете с цялото семейство.

Маршрут

Началото на пътеката се намира на малко над 3 километра южно от село Бели Искър, което е южно от град Самоков. До нея се стига по удобен асфалтов път, като малко преди началото на пътеката има и място за оставяне на автомобила ви.

Маршрутът на самата пътека се движи успоредно на реката, като я пресича на няколко пъти – има изградени 8 моста. Тя е добре маркирана.

Освен реката, мостчетата и красивата природа, близо до края на маршрута има и панорамна площадка, до която може да се изкачите за 10-15 минути, по стръмна пътечка. Тя се намира на около 1 километър северно от заслона. Заслонът е последна точка на самата екопътека, като след това трябва да се върнете на обратно. Движете се по автомобилния път, като в даден момент се прави ляв завой по стръмна пътечка, която се изкачва към площадката, от която се виждат много красиви гледки над околията.

Още за екопътека Бели Искър

Пътеката е дълга приблизително 7 километра, като е добре обозначена – има табели и няколко красиви моста, както и уникални гледки и чудесна природа.

Целият маршрут се изминава за около 2-3 часа с нормално темпо. Пътеката се движи успоредно на река Бели Искър, като преминава през няколко дървени моста и на моменти се излиза дори на асфалтирания път, успореден на реката.

Пътеката се намира в Национален парк Рила, южно от град Самоков. На нейната територия има чудни растения: шипка, бор, ела, смърч, хвойна, боровинки и други. Там също така се срещат и много диви животни като: лисица, зайци, дива свиня, орли и много други.

Забележителности близо до екопътека Бели Искър

Връх Мечит – на около 10 километра северозападно от екопътеката се намира селцето Говедарци. В Говедарци може да оставите автомобила си и да тръгнете пеша до хижа Мечит, до която се стига за малко над 1 час пеша. Тя се намира на малко над 5 километра южно от селцето. Пътя до нея е удобен за ходене. След като стигнете хижата, трябва да продължите в посока юг, като е най-добре да имате GPS приложение по което да следите маршрута. Така ще стигнете първо до връх Малък Мечит и след него може да изкачите и връх Мечит. От връх Мечит се откриват невероятни гледки.

Връх Мальовица – на около 20 километра югозападно се намира и Централна Планинска Школа Мальовица. До ЦПШ се стига по асфалтов път, като малко преди него има и паркинг за вашия автомобил. От ЦПШ, в посока юг, ще стигнете до входа на Национален парк Рила, където започва и пътеката за изкачването на връх Мальовица. Пътеката е обозначена със синя маркировка. От там имате около 2.8 километра по пътечка успоредна на Мальовишката река, за да стигнете до хижа Мальовица. Разстояние се изминава за между 1 и 2 часа според вашето темпо. От хижата продължавате по пътеката в посока юг – по червена маркировка, която ви води към съседното било. След като се качите на билото връх Мальовица се намира на няколкостотин метра западно от вас. Цялото разстояние отнема между 3 и 4 часа в посока.

Връх Мусала – на около 15 километра западно от Бели Искър се намира Боровец, а там може да хванете лифта, който да ви изкачи до хижа Ястребец. От там може да продължите по маркировката в посока юг и да стигнете до най-високия връх на Балканския полуостров – връх Мусала 2925,40 метра. Прехода отнема около 4 часа в посока, както и самия лифт е около 30 минути в посока. Маршрутът от хижа Ястребец е добре маркиран и минава покрай няколко красиви езера и заслон.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София