Меню

Затвори
menu

Езеро Локвата

Затвори
Езеро Локвата в Стара планина
Време 4:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.72076931241057, 24.81675773341969

На територията на Стара планина можете да намерите многобройни природни забележителности, там има много високи върхове, ждрела, красива растителност и много други.

На метри от главното било в Централна Стара планина се намира единственото високопланинско езеро на нейната територия – езеро Локвата. То е разположено в Национален парк Централен Балкан, на над 1950 метра надморска височина, южно от туристическия маршрут Ком-Емине, в близост до връх Голям Купен.

До него има добре маркирана пътека, като най-лесният начин за стигане до него е през град Сопот, след това през лифта в града и оттам по билото на Стара планина. Изкачването до езерото отнема над 4.5 часа в посока.

Маршрут

Маршрут от Междинна лифтова станция Сопот до езеро Локвата

Покажи маршрута Начална точка за маршрута до езеро Локвата е лифтовата станция в град Сопот. Тя се намира в северните части на града. До нея се стига по удобен асфалтов път, а пред нея има паркинг за автомобили. От станцията трябва да се качите на лифта, който ще ви отведе до междинната станция. Там трябва да продължите пеша в посока север, по пътеката за хижа Добрила, която е маркирана с жълта маркировка. Имате да изминете около 3.4 километра и трябва да изкачите над 480 метра денивелация, като разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа с нормално темпо. По-голямата част от пътя е полегата – в началото, точно след станцията, е по-стръмната част от него.

След като стигнете до хижа Добрила, можете да поседнете, за да починете и да хапнете. Оттам трябва да продължите на изток по червена маркировка, по пътека, която започва от източния край на двора на хижата (минава се през дървена порта). Движете се в посока изток, а по-късно – в посока север, към връх Амбарица (2166 метра). До върха се стига за около 1.5 часа с нормално темпо. Оттам продължете на изток по същата червена маркировка, като се минава през връх Малка Амбарица, а след него се подкосява и връх Безимен. Малко след него следва връх Малък Купен, а точно след него се прави отклонение на юг от червената маркировка, по пътека, която слиза от западната страна на езерото.

От връх Амбарица до езерото имате да изминете около 3.4 километра и над 200 метра денивелация, като разстоянието се изминава за около 1.5 часа.

Общото разстояние от междинната станция до езеро Локвата е малко над 9 километра, като имате и над 1000 метра денивелация. Разстоянието се изминава за 4-4.5 часа в посока с нормално темпо.

По-голямата част от маршрута е на открито, затова ако ходите през топлите сезони, препоръчваме да вземете повечко вода и да отидете по-рано през деня. Освен това маршрутът е доста дълъг и не го препоръчваме за деца. По-голямата част от пътя е полегата, като най-стръмни са участъците след междинната станция и след хижата – към връх Амбарица.

Още за езеро Локвата

Езерото се намира на около 200 метра южно от главното планинско било в Централна Стара планина, разположено източно от връх Малък Купен.

То е единственото високопланинско езеро на територията на Стара планина. Намира се на над 1900 метра надморска височина, дълго е около 60 метра и е широко около 25. Езерото не е много дълбоко. Около него ще видите изключително красива природа и невероятни гледки.

До него се стига по удобна пътека, която е добре поддържана и маркирана. По пътя към езерото можете да видите невероятни растения, като: шипка, кокиче, глог, къпина, хвойна, ела, смърч, дъб, бук, теменужка и много други. В областта също така е пълно и с диви животни, сред които: лисица, лалугер, катерица, дива свиня, смок мишкар, скален орел, сокол, белка, златка и много други.

Забележителности близо до езерото

Връх Малък Купен – върхът е висок 2100 метра и се намира на около 470 метра западно от езеро Локвата. До него се стига по главното планинско било, по пътя към езерото, като вместо да подкосявате върха от северната му страна, когато идвате от връх Безименен (западно от връх Малка Амбарица), трябва да продължите по самото било. От него се откриват обаятелни панорамни гледки към голяма част от Стара планина.

Връх Голям Купен – един изключително внушителен връх се намира само на 600 метра североизточно от езерото. Върхът е алпийски тип, има много стръмни склонове и форма, наподобяваща пирамида. Той е сред най-високите върхове на Стара планина – висок е 2169 метра. До него се стига по главния маршрут по билото. От езерото трябва да се върнете в посока север до билото, след което трябва да продължите на изток по червената маркировка, която минава точно през върха. Разстоянието се изминава за около 1 час, тъй като има над 300 метра денивелация. Не препоръчваме за начинаещи планинари, тъй като за изкачването на върха са поставени метални въжета и колове, и там е доста стръмно.

Връх Малка Амбарица – върхът е висок 2150 метра, намира се източно от връх Амбарица, точно на билото на планината. До него се стига по маршрута за езерото, като вместо да подкосявате върха от северната му страна, когато слизате от Амбарица, трябва да се движите по билото. Той се намира на 2.8 километра западно от езерото.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Карлово

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:КалоферХижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура


Хижа Ехо
Хижа Ехо
Близо до:Клисура