Меню

Затвори
menu

Дяволския мост

Затвори
Дяволския мост
Дяволския мост
Гледка над Дяволския мост
Гледка над река Арда
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.62048343538855, 25.11424992662068

Дяволския мост е известен старинен мост, който е изграден над река Арда, северно от град Ардино. Мостът се намира насред живописен пролом, на 420 метра надморска височина и ограден от двете страни от стръмни склонове, които достигат 800 метра надморска височина. Мястото е изключително живописно. Самата конструкция на моста представлява 56 метра дълга структура, широка 3.5 метра, като има 3 свода за основа, на тях са направени и полукръгли отвори. Централния свод е над 11 метра, освен това на самия мост има и парапет висок 12 сантиметра.

Изграден е в началото на 16-ти век, по заповед султан Селим I. Свързвал е Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. В днешно време мостът не се използва, но е много красив и привлича много туристи ежедневно поради фигурата, която се образува от неговата постройка и отражението във реката под него, която погледната около обяд, отдалеч, наподобява лицето на дявола, от където идва и неговото име.

Пътят до моста е удобен, асфалтиран, а пред него има и паркинг. За да посетите моста се заплаща и входна такса. Мястото е удобно за цялото семейство. Там също така можете да си закупите и сувенири. До него има и табелки с информация, а на самия мост има чудни гледки към реката и планината.

Маршрут

Маршрут от Дядовци до Дяволски мост

Покажи маршрута За да стигнете до Дяоволския мост, трябва да идете до село Дядовци, то се намира на 5 километра северно от град Ардино, в Южна България.

От Дядовци, трябва да продължите по главния път през селцето, който отива на север. Разстоянието от селцето до самия мост е почти 4 километра. Пътят е планински, тесен и асфалтиран. След няколко километра има уширение на пътя, където може да оставите автомобила си, а също така може и на самия вход където има паркинг.

След това ще стигнете до началото на местността, където има вход и трябва да се заплати такса. След като заплатите таксата може да продължите напред и да се качите на моста, също така може да се покатерите нагоре, преди качването на моста, вляво и да го снимате от по-високо.

На входа към моста се предлагат и сувенири и други интересни неща. Разходката е подходяща за деца, тя е лека и приятна. Най-добър период за посещаване е през ранно лято, когато реката е най-пълноводна и всичко е разцъфтяло.

Още за Дяволския мост

Мостът се намира близо до Ардино, на 4 километра и няколкостотин метра от село Дядовци.

До него се стига по удобен асфалтов път в посока север. Той е разположен в красива местност в Родопите, природата около него е уникално красива, също така можете да видите и височките отвеси около моста. В района също така се срещат и много видове животни като: лисици, жаби, гущери, орли, таралежи и много други.

На местността има много красиви гледки, а реката също е много приятна. Освен интересната структура на моста и богата история, може също да седнете на сянка и да се порадвате на спокойствието и природата. Чудесна идея за разходка с цялото семейство, тъй като маршрута е лек и удобен. Разходката след оставянето на колата отнема не повече от 20-30 минути.

Мостът е построен в началото на 16 век. За да видите чудните гледки на моста е най-добре да идете между 11 и 12 на обяд, когато отражението се образува и прилича на изражението на Дявола. За да го видите, трябва да застанете малко след входа на местността, точно отстрани (източна страна) на моста и да гледате към водата и него.

Тъй като покрай моста има и други много интересни местенца, а самата разходка ще ви отнеме не повече от 1 час, може спокойно да го съчетаете с други забележителности.

Други забележителности близо до Дяволския мост

Освен Дяволският мост, на около 39 километра североизточно, също така е и Меандъра на язовир Кърджали. Забележителността е чудна извива на реката. Там има уникална панорамна площадка. Тя се намира между селцата Стар читак и Рибарци, точно на пътя. Там има място да оставите колата си встрани и да се насладите на чудесните гледки. За да стигнетедо мястото, трябва да се върнете към село Дядовци, а после към Ардино, след което да поемете на изток Джебел, като след 8 километра, трябва да завиете наляво, към село Рибарци. След около 9 километра, следва ляв завой, в посока север, пътят ви води към Боровица, от там трябва да продължите на североизток към Стар Читак, а от там към село Рибарц, след Стар Читак се оглеждайте вляво за гледката.

От градчето Ардино, в посока юг, можете да продължите по пътя само на няколкостотин метра можете да посетите Тракийски скален култов комплекс Орлови скали. Това е красива местност с интересни забележителности, като разходката също е доста приятна. От центъра на град Ардино, трябва да продължите по главния път в посока юг, към Светулка. След около 350 метра, малко преди преди края на града, трябва да завиете вляво, и след около 170 метра, пак вляво. След още 650 метра трябва да направите пак ляв завой, и след това пак десен и след това отново десен. Малко след това отново десен, следвайте пътя и ще стигнете до входа на местността. Имате да изминете около 2 километра и ще стигнете до местността, пред която има и място за няколко автомобила.

Друга интересна забележителност наблизо е пещера Утробата – пещерата се намира близо до пътя между селцата Пъдарци и Ненково. Пещерата се намира на около 65 километра североизточно от Дяволския мост. За да стигнете до там трябва да се върнете към Дядовци, след това към Ардина, а от там по пътя към Кърджали, след което да продължите на североизток към село Пъдарци. Малко след селцето, в същата посока(на север) към село Ненково, вдясно ще видите и табела, а и място за оставяне на колата ви. Трябва да спрете там. Трябва да продължите по пътеката, която е малко над 2 километра, разстоянието се изминава за около 1 час в посока. Тя е добре маркирана. Движи се само в посока изток.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Ардино

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Екопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:АрдиноТракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:Ардино


Перперикон
Перперикон
Близо до:Кърджали


Крепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:КърджалиГледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:Ардино


Римския мост до село Ненково в Родопите
Римския мост до Ненково
Близо до:Ардино