Меню

Затвори
menu

Дяволска екопътека

Затвори
Дяволска екопътека - Дървен мост
Дяволска екопътека - Дървен мост
Дървен мост на Дяволска екопътека
Гледки на Дяволска екопътека
На Дяволската Пътека
Гледки на Дяволската пътека
Дървен мост на Дяволската екопътека
Скрития водопад на Дяволската екопътека
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Девин
Координати Координати:41.65358379475339, 24.30606742582316

Дяволската екопътеката не е стандартната лежерна екопътека, на която можете да отидете за лека разходка сред природата. Тя предлага стръмни участъци, тесни дървени мостчета, скрити водопади и чудни гледки.

Екопътеката се намира близо до река Читак дере, южно от село Борино в Родопите. Тя има два кръга – малък, който е най-често предпочитаният, и голям, който по-малко хора предпочитат, тъй като отнема доста време.

Ако искате да усетите адреналин, ви препоръчваме да тръгнете по малкия кръг, като в неговия край трябва да преминете по тесен дървен мост между скалите, малко след който можете да видите и скрития водопад.

По пътеката могат да минат и деца, но това трябва да преценят самите родители. На доста места има стръмни участъци, но като цяло маршрутът е със средна трудност.

Маршрут

Маршрут от село Борино до Дяволска екопътека

Покажи маршрута За да посетите Дяволската пътека, трябва да стигнете до село Борино, което се намира на юг от град Девин. Там трябва да тръгнете по пътя, който отвежда извън селцето в посока юг. Той ще ви отведе до паркинга и входа на екопътеката.

На входа можете да видите табелка с описание за възможните маршрути. Предлага се и преход по екопътеката с джипове. Ако това представлява интерес за вас, бихте могли да попитате хората на входа, които ще ви дадат повече информация.

Самата пътека върви близо до реката, като има по-стръмни и по-равни участъци, тесни и широки пътища, както и дървени мостчета. Можете да я изминете докъдето решите, но повечето хора предпочитат да направят първата (по-кратка) част, като стигнат до края на малкия кръг и после се върнат обратно.

За да видите скрития водопад, трябва да следите табелките. Той се намира точно след едно от слизанията по дървените мостове. Водопадът се намира на около 2 километра след началото на пътеката. Може да се ориентирате по звука на падащата вода.

Маршрутът до водопада ще ви отнеме приблизително 1-1.5 часа в посока. Ако решите да правите големия кръг, ще ви трябват поне 2-3 часа в посока.

Още за Дяволската пътека

Пътеката е доста обширна и предлага много интересни гледки. Тъй като в областта има още много забележителности, повечето хора предпочитат да направят малкия кръг и да се върнат обратно, за да имат време да посетят и други места.

Ако решите да направите целия кръг, трябва да си заделите поне 5-6 часа. Така ще можете да разгледате всички прекрасни гледки, които предлага пътеката – скритите водопади, дървените мостове, Буйновското ждрело и много видове животни. Пътеката е обособена с парапети и на доста места има табели, обозначаващи забележителностите.

Дяволската пътека е чудесна идея за разходка. Тя предлага както спокойствие, така и дози адреналин, и уникални гледки. Там можете да видите и много животни, като: лисици, гущери, таралежи, костенурки, бухали и други.

Други забележителности близо до Дяволската екопътека

Една чудесна забележителност, която се намира доста близо – само на няколко километра, в посока Ягодина, е панорамната площадка Орлово око. Това е изградена метална площадка, която е разположена на над 1500 метра височина и предлага превъзходни гледки. До нея се стига, като паркирате колата си до хотел Мурсал, източно от село Ягодина. След което започнете да се катерите по маркирана, тясна и стръмна пътечка, която ще ви заведе до самата площадка. Времето за изкачване е малко под 1 час.

Друга чудесна идея за посещение е Ягодинската пещера, която също е близо до село Ягодина. Пещерата се намира на около 15 километра югоизточно от Дяволската пътека. До нея се стига, като се върнете към село Борино и оттам тръгнете към Тешел. Малко преди него се прави десен завой, в посока юг, към село Ягодина. Оттам се движете само в посока юг и след около 6 километра ще стигнете до пещерата.

Има и друга интересна пещера наблизо – Дяволското гърло. В нея можете да видите най-високия подземен водопад на Балканите. Намира се на около 20 километра източно от Дяволската пътека. За да стигнете до нея, трябва да продължите в посока север към село Борино, след което трябва да направите десен завой към Тешел. В селцето трябва да завиете надясно към село Гьоврен, а оттам трябва да продължите на юг към Триград. На около 6 километра южно от Гьоврен ще видите паркинг, където е и входът на пещерата. Заплаща се такса и след това ще можете да я разгледате.

Също така можете да посетите и екопътека Струилица-Калето-Лъката, която се намира само на няколко километра западно от град Девин. Вървейки по нея, ще можете да се насладите на чудни мостчета, които вървят покрай реката, както и на няколко красиви водопада, сред които водопад Самодивско пръскало – най-високият водопад в Родопите. Пътеката се намира на 28 километра северно от Дяволската пътека. За да стигнете до нея, трябва да се върнете до село Борино и след това обратно към град Девин. В града трябва да продължите на изток по улица „Васил Левски“. След около 3 километра ще стигнете до входа на екопътеката. Там можете да оставите автомобила си и да продължите навътре, за да се разходите по нея. Маршрутът в посока отнема между 1 и 2 часа.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Девин

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:КричимСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин