Меню

Затвори
Меню

Дяволска екопътека

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Дяволска екопътека - Дървен мост
Дяволска екопътека - Дървен мост
Дървен мост на Дяволска екопътека
Гледки на Дяволска екопътека
На Дяволската Пътека
Гледки на Дяволската пътека
Дървен мост на Дяволската екопътека
Скрития водопад на Дяволската екопътека
Време Време:2:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Девин
Координати Координати:41.65358379475339, 24.30606742582316

Дяволската екопътеката не е стандартната лежерна екопътека, която може да идете за лека разходка сред природата. Тя предлага стръмни участъци, тесни дървени мостчета, скрити водопади, животинки и чудни гледки.

Екопътеката се намира близо до река Читак дере. Тя има два кръга – малък- най-често предпочитан, и голям, който по-малко хора предпочитат тъй като отнема доста време.

Ако искате да усетите адреналин, препоръчваме да тръгнете по малкия кръг, като в края на него трябва да преминете по тесен дървен мост между скалите, малко след който може да видите и скритият водопад.

Пътеката може да бъде и удобна за деца, но това трябва да преценят самите родители. На доста места има стръмни участъци, но като цяло е със средна трудност като маршрут.

Маршрут

Маршрут от село Борино до Дяволска екопътека

Покажи маршрута За да посетите дяволската пътека, трябва да идете до село Борино, което се намира на юг от град Девин. Там трябва да тръгнете по пътя, който отвежда извън селцето в посока юг. Той ще ви отведе до паркинга и входа на екопътеката. Там на входа, също може да видите и табелка с описание за възможните маршрути. Освен това, се предлага и преход на екопътеката с джипове, като може да попитате хората на входа, които ще ви обяснят.

Самата пътека върви близо до реката, като има стръмни и разни участъци, тесни и широки пътища, също така и дървени мостчета. Може да направите до където решите, но повечето хора предпочитат да направят първата, по-кратка, част като стигнат до края на малкия кръг и после се върнат на обратно.

За да видите скритият водопад, трябва да следите табелките, като той се намира точно след едно слизане на дървени мостове. Може да се ориентирате по звука на падащата вода.

Маршрутът до водопада ще ви отнеме приблизително 1-1.5 часа в посока. А ако решите да правите големия кръг, ще ви трябват поне 2-3 часа в посока.

Още за Дяволската пътека

Пътеката е доста обширна и предлага много интересни гледки.

Тъй като в областта има и много други забележителности, повечето хора предпочитат да направят малкия кръг и да се върнат на обратно за да имат време да посетят и други места. Ако решите да направите целия кръг, трябва да си заделите поне 5-6 часа. Така може да разгледате всички прекрасни гледки, които предлага пътеката. Пътеката е обособена с парапети и на доста места има табели за забележителностите.

Пътеката е чудесна идея за разходка, тя предлага както спокойствие така и дози адреналин и уникални гледки. Може да се насладите на много красиви гледки и природата, която се разкрива там.

Други забележителности близо до Дяволската екопътека

Една чудна забележителност, която е доста близо – само на няколко километра, в посока Ягодина, е панорамната площадка Орлово око. Това е изградена метална площадка, която е над 1500 метра височина, която предлага превъзходни гледки. До нея се стига, като паркирате колата си до хотел Мурсал, близо до село Ягодина и от там се катерите по маркирана, тясна и стръмна пътечка, която ще ви заведе до самата площадка. Времето за изкачване е малко под 1 час.

Също чудесна идея за посещение е и Ягодинската пещера, тя се намира също до село Ягодина, като има много красиви гледки. До нея се стига като от село Ягодина, продължите в посока запад, след което поемете на северозапад. Тя се намира на 3 километра северозападно от селцето.

Друга интересна пещера наблизо е и пещера Дяволското гърло. До нея се стига от селцето Гьоврен, от което трябва да продължите по главния път в посока юг. Тя се намира на малко над 7 километра от селцето.

Също така може да посетите и екопътека Струилица-Калето-Лъката, която се намира само на няколко километра западно от град Девин. На нея може да се насладите на чудни мостчета, които вървят покрай реката, както и на няколко красиви водопада, сред които водопад Самодивско пръскало – най-високия водопад в Родопите. До екопътеката се стига като от град Девин продължите в посока запад по удобен асфалтов път, който ще ви отведе до паркинга пред екопътеката. Там може да оставите автомобила си и да продължите навътре да се разходите по екопътеката. Маршрутът в посока отнема между 1 и 2 часа.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано