Меню

Затвори
Меню

Дряновска екопътека

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Панорамна гледка от Дряновска екопътека
Панорамна гледка от Дряновска екопътека
Гледка от Дряновски манастир
Дряновски манастир - Гледка
Водопад близо до Дряновски манастир
Време Време:0:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Дряново
Координати Координати:42.9483620036693, 25.430582084074043

Дряновската екопътека предлага красиви гледки над манастир Дряново. Тя се намира в северна България на 6 километра югозападно от Дряново.

Екопътеката се движи по масив Боруна, тя се намира югозападно от манастир Дряново. На нея има направени три тераси с пейки, от които може да видите много хубави гледки. От нея може да видите Дряновския манастир и каньоните на реките Дряновска и Андъка.

На екопътеката също се намира и Пейката на любовта, до нея може да стигнете за 10-15 минути леко изкачване от самия манастир. Тя е романтична дестинация, която се предпочита от двойките, които искат да се насладят на усамотение и чудесни гледки.

Маршрут

Маршрут от Дряновски манастир до Дряновска екопътека

Покажи маршрута За да стигнете до Дряновската екопътека, трябва да оставите колата си на паркинга на Дряновския манастир. Той се намира на 6 километра югозападно от Дряново, в северна България.

След като оставите автомобила си на паркинга, може да разгледате манастира, а самата пътека започва пред входа на пещера Бачо Киро. Тя се намира на няколкостотин метра от манастира в посока юг. Там има табелки. Малко преди входа на пещерата, пътеката има разделяне, там трябва да поемете наляво, към пейката на любовта, за да обходите цялата пътека. В дясно има друг вариант, но там мостовете са неподдържани.

Екопътеката не е много дълга, но предлага красиви гледки. Нейните пътечки са пълни с указателните табели, а пътя е малко тесен и стръмен, но е чудесен за разходка. Става както за двойки, които искат да се насладят на романтичните гледки, така и за семейства с деца. Пътеката се вие над манастира и предлага няколко панорамни площадки и пейки. Тя се изминава за приблизително 1 час.

Още за Дряновската екопътека

В началото на пътеката има тераса, от там може да видите каньона на река Андъка, а също така и красив водопад. По пътеката има много красиви растения. На екопътеката се намира Пейката на любовта, която е супер идея за романтично местенце. След нея се намира и беседката в най-високата част. Има също така и пътека която върви надясно, от която може да стигнете до останките от крепостта. Тя се намира на 10-ина минути в посока юг.

Други забележителности близо до екопътека Дряново

Най-близката забележителност е пещерата Бачо Киро, тя предлага много интересни гледки, като има и гид, които влиза с групи от хора в пещерата и обяснява нейните интересни форми и история.

Може също така да разгледате и манастир Дряново, който се намира точно до паркинга. Пред него също така има и магазинчета за храна и сувенири.

Наблизо, малко преди пещерата вдясно се намира и хижа Бачо Киро.

В град Дряново може да посетите и няколко интересни музея:къща музей Икономовата къща, музей Колю Фичето и други.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано