Меню

Затвори
Меню

Дряновска екопътека

Затвори
Панорамна гледка от Дряновска екопътека
Панорамна гледка от Дряновска екопътека
Гледка от Дряновски манастир
Дряновски манастир - Гледка
Водопад близо до Дряновски манастир
Време:30мин
Трудност:Ниска
Близо до:Дряново
Координати:42.9483620036693, 25.430582084074043

Дряновската екопътека предлага красиви гледки над манастир Дряново. Тя се намира в северна България на 6 километра югозападно от Дряново.

Екопътеката се движи по масив Боруна, тя се намира югозападно от манастир Дряново. На нея има направени три тераси с пейки, от които може да видите много хубави гледки. От нея може да видите Дряновския манастир и каньоните на реките Дряновска и Андъка.

На екопътеката също се намира и Пейката на любовта, до нея може да стигнете за 10-15 минути леко изкачване от самия манастир. Тя е романтична дестинация, която се предпочита от двойките, които искат да се насладят на усамотение и чудесни гледки.

Маршрут

Маршрут от Дряновски манастир до Дряновска екопътека

Покажи маршрута За да стигнете до Дряновската екопътека, трябва да идете и да оставите колата си на паркинга на Дряновския манастир. Той се намира на 6 км югозападно от Дряново в северна България.

След като оставите автомобила си на паркинга, може да разгледате манастира, а самата пътека, започва пред входа на пещера Бачо Киро. Тя се намира на няколкостотин метра от манастира в посока юг. Там има табелки. Малко преди входа на пещерата, пътеката има разделяне, там трябва да поемете посока ляво, към пейката на любовта, за да обходите цялата пътека. В дясно има друг вариант, но там мостовете са неподдържани.

Екопътеката не е много дълга, но предлага красиви гледки. Нейните пътечки са пълни с указателните табели, а пътя е малко тесен и стръмен, но е чудесен за разходка. Става както за двойки, които искат да се насладят на романтичните гледки, така и за семейства с деца.

Пътеката се вие над манастира и предлага няколко панорамни площадки и пейки. Тя се изминава за приблизително 1 час.

Още за Дряновската екопътека

В началото на пътеката има тераса, от там може да видите каньона на река Андъка, а също така и красив водопад. По пътеката има много красиви растения.

На екопътеката се намира Пейката на любовта, която е супер идея за романтично местенце. След нея се намира и беседката в най-високата част. Има също така и пътека която върви надясно, от която може да стигнете до останките от крепостта. Тя се намира на 10-ина минути в посока юг.

Други забележителности близо до екопътека Дряново

Най-близката забележителност е пещерата Бачо Киро, тя предлага много интересни гледки, като има и гид, които влиза с групи от хора в пещерата и обяснява нейните интересни форми и история.

Може също така да разгледате и манастир Дряново, който се намира точно до паркинга. Пред него също така има и магазинчета за храна и сувенири.

Наблизо, малко преди пещерата в дясно се намира и хижа Бачо Киро.

В град Дряново може да посетите и няколко интересни музея:къща музей Икономовата къща, музей Колю фичето и други.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано