Меню

Затвори
menu

Дряновска екопътека

Затвори
Панорамна гледка от Дряновска екопътека
Панорамна гледка от Дряновска екопътека
Гледка от Дряновски манастир
Дряновски манастир - Гледка
Водопад близо до Дряновски манастир
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.9483620036693, 25.430582084074043

В Северна България има много приятни места за посещаване, тя е пълна с манастири, пещери и други красиви места. Там можете да посетите Дряновския манастир, а до него се намира и красива екопътека – Дряновската екопътека. Пътеката се намира южно от манастира, като се изкачва на голяма височина и от нея можете да видите уникални гледки над манастир Дряново, Дряновска река и околията. Екопътеката се намира на 6 километра югозападно от град Дряново.

Екопътеката се движи по масив Боруна, изкачва се за около 15-20 минути. На нея има направени три тераси с пейки, от които можете да видите много хубави панорамни гледки. От нея може да видите Дряновския манастир и каньоните на реките Дряновска и Андъка.

На екопътеката също се намира и Пейката на любовта, до нея може да стигнете за 10-15 минути с леко изкачване от самия манастир. Тя е романтична дестинация, която се предпочита от двойките, които искат да се насладят на усамотение и чудесни гледки.

По пътеката също така могат да бъдат видени различни видове животни: катерици, орли, соколи, лисици и други, а също така и останки от крепост от VI век. Мястото е много приятно за разходка, като може да се съчета е с други забележителности в района. Отлична идея за разходка през лятото, тъй като там е сенчесто и прохладно, а маршрута е лек и приятен, има много малко стръмни места.

Маршрут

Маршрут от Дряновски манастир до Дряновска екопътека

Покажи маршрута За да стигнете до Дряновската екопътека, трябва да оставите колата си на паркинга на Дряновския манастир. Той се намира на 6 километра югозападно от Дряново, в Северна България.

След като оставите автомобила си на паркинга, може да разгледате манастира, а самата пътека започва пред входа на пещера Бачо Киро. Тя се намира на няколкостотин метра от манастира в посока юг. Там има табелки. Малко преди входа на пещерата, пътеката има разделяне, там трябва да поемете наляво, към пейката на любовта, за да обходите цялата пътека. В дясно има друг вариант, но там мостовете са неподдържани.

Екопътеката не е много дълга, но предлага красиви гледки. Маршрутът е лек и удобен за цялото семейство. Там е пълно с указателните табели, а пътя е малко тесен и стръмен, но е чудесен за разходка.

Невероятна романтична дестинация за двойки, които искат да се насладят на красиви природни гледки. Също така така и за семейства с деца. Пътеката се вие над манастира и предлага няколко панорамни площадки и пейки. Тя се изминава за приблизително 1 час.

Още за Дряновската екопътека

В началото на пътеката има тераса, от там може да видите каньона на река Андъка, а също така и красив водопад. По пътеката има много видове растения – шипка, глок, дрян, люлак и различни иглолистни дървета.

На екопътеката се намира Пейката на любовта, която е супер идея за романтично местенце.

След нея се намира и беседката в най-високата част от която има невероятна гледка над околията.

Има също така и пътека, която върви надясно, от която може да стигнете до останките от крепостта. Тя се намира на 10-ина минути в посока юг.

Мястото е пълно с красиви гледки, а също така самия Дряновски манастир е много приятно за посещаване място, където може да се докоснете до духовността му.

Също така, близо до самия манастир има и магазинчета, както за похапване, така и за различни сувенири.

Други забележителности близо до екопътека Дряново

Най-близката забележителност е пещерата Бачо Киро, там има гид, които влиза с групи от хора в пещерата и обяснява нейните интересни форми и история.

Можете също така да разгледате и манастир Дряново, който се намира точно до паркинга. Пред него също така има и магазинчета за храна и сувенири. Манастира е изграден от невероятни постройки в старинен стил. Мястото се посещава ежедневно от хора, които искат да се докоснат до духовността на манастира.

Наблизо, малко преди пещерата вдясно се намира и хижа Бачо Киро. Там можете да похапнете а дори да пренощувате.

В град Дряново може да посетите и няколко интересни музея: къща музей Икономовата къща, музей Колю Фичето и други.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Дряново

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико Търново


Паметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико ТърновоЛюлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико Търново


Крепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико Търново


Еменски каньон
Еменски каньон
Близо до:Велико Търново