Меню

Затвори
menu

Драгалевски манастир

Затвори
Драгалевски манастир
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До София
Координати Координати:42.61898659696935, 23.298997028881477

В покрайнините на София, в полите на Витоша планина, можете да откриете много интересни места, които да посетите. Там се намират много хижи, исторически и природни забележителности, заобиколени от невероятно красива природа.

Драгалевският манастир е сред най-известните в околността. Той се намира в полите на Витоша, на 20-30 минути от центъра на град София. Разположен е сред живописна природна местност и представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради.

Основан е от цар Иван Александър като манастир, който е подчинен пряко на Патриарха. Изграден през 1345 година, той е действащ и до момента, като е обявен за паметник на културата и част от Софийската Света гора (средновековен комплекс от 14 манастира). Постройката на манастира е много красива, като може да се посети в работните часове на обекта. До него има удобен път, който е под наклон, но е поддържан, а пред самия двор на комплекса има паркинг, където можете да оставите автомобила си.

Маршрут

Манастирът се намира на юг от град София. До него можете да стигнете, като тръгнете към южните части на улица „Академик Сандерс“ – движете се само нагоре към планината в посока юг. Малко след края на улицата идва десен завой, след това трябва да направите ляв завой и да продължите на юг, като след 5-10 минути ще стигнете точно пред манастира. Можете да използвате Google карти, за да ви отведат точно до паркинга пред манастира. Пътят е поддържан, но е под наклон. Най-доброто време за посещение е през топлите сезони.

Още информация за Драгалевския манастир

Манастирът е основан от цар Иван Александър (български цар управлявал през 1331-1371 година), през 1345 година. Той е част от Софийската Света гора, която включва 14 манастира. Представлява комплекс от църква и жилищни и стопански сгради. Бива опожарен през 1382 година и възстановен през XV век. През XIV-XVI Драгалевският манастир е център на Софийската книжовна школа.

В манастира са преписани и създадени много български християнски книги. Примери за подобни творби са четвероевангелия от 1469 година и Четвероевангелието от 1534 година, което също е изписано там. Освен това евангелието е обковано със сребро от златаря Велко през 1648 година, който е изобразил на него 3 библейски сцени. През XVII век църквата е украсена с нови стенописи. През 1871-72 Васил Левски многократно отсяда в манастира.

Забележителности близо до манастира

Боянски водопад – най-големият водопад в цяла Витоша се намира на около 9 километра западно от манастира. До него се стига за около 1.5 часа пеша по приятна пътека, движеща се успоредно на Боянска река. За да стигнете до него, трябва да продължите по улица „Академик Сандерс“, в посока север, след което трябва да направите ляв завой по улица „Нарцис“ и да продължите по улица „Кумата“. След това направете ляв завой по улица „Севастократор Калоян“ и ляв завой по улица „Поп Евстати Витошки“. Движете се само на юг по нея. В края на улицата започва пътеката за водопада, която е маркирана с червен цвят. Пътеката се движи успоредно на Боянска река, почти в права посока. Разстоянието е около 2 километра.

Черни връх – на около 11 километра южно от манастира се намира хижа Алеко, която е начална точка за пешеходния маршрут до най-високата точка на Витоша – Черни връх. За да стигнете до хижата от манастира, продължете по пътя нагоре към планината, след което направете ляв завой и се движите само по главния път нагоре в посока юг. След около 20 минути ще стигнете до паркинга на хижата. Подминете хижата пеша и продължете в посока юг по пътеката, която е обозначена с червена маркировка. След 20-30 минути ще стигнете до широк планински път и черно-жълти колове. Движете се само по тях и след около 1 час ще стигнете до връх Черни връх.

Златните мостове – една друга много красива местност се намира само на 20 километра западно от манастира. До Златните мостове можете да стигнете, като продължите на север по улица „Акадамик Сандерс“ и след това направите ляв завой по улица „Нарцис“. Малко след това тя преминава в улица „Боянска“, а след това – в улица „Кумата“. Продължете на запад по улица „Беловодски път“. Продължете по него в посока запад, след което на юг към Витоша. Движете се към хижа Белите брези и малко след нея ще стигнете до Златните мостове. Можете да ги потърсите в Google карти.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до София

Орлов мост
Орлов мост
Близо до:София


Боянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:СофияХрам Света Неделя в град София
Храм Света Неделя
Близо до:София