Меню

Затвори
Меню

Джамджиев ръб

Затвори
Гледка към Джамджиевия Ръб
Гледка към Джамджиевия Ръб
Гледка към Джамджиевия ръб
Мако преди връх Вихрен по Джамджиев ръб
По пътя към връх Вихрен по Джамджиев ръб
Време:2:00
Трудност:Висока
Близо до:Банско
Координати:41.769279068075974, 23.405180187614818

Джамджиевия ръб е известен скален феномен в северните части на Пирин планина. Джамджиевите скали са скали разположени по хода на Джамджиевия ръб. Скалите са наречени така на името на алпиниста Атанас Джамджиев, който е трагично загинал там през 1931 година.

Ръбът е екстремен маршрут към най-високия връх в Пирин планина – връх Вихрен (2914 метра). Той се намира от неговата североизточна част, като започва малко преди заслон казана.

Самия ръб няма маркировка, тъй като не е официален маршрут, но много напреднали туристи обичат да изкачват върха точно през него тъй като е по-стръмно и предлага красиви гледки.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до Джамджиев ръб

Покажи маршрута За да достигнете до Джамджиев ръб, най-удобна стартова точка е хижа Вихрен. Хижа Вихрен се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея се стига по удобен асфалтов път за около 30 минути с автомобил от града. През летните сезони между 15 юни и 15 септември, обикновено има забрана за автомобили малко преди хижата, поради огромния наплив на туристи. Тогава забраната е от 8:00 до 16:00, като или трябва да идете извън тези часове или просто да спрете автомобила си по-надолу и да продължите пеш до самата хижа, обикновено това отнема между 30 и 60 минути по асфалтовия път.

След като стигнете хижа Вихрен, трябва да помете на запад, точно срещу входа на хижата има табели и маркировка. Вие трябва да следите червената маркировка в посока запад, която постепенно продължава на северозапад.

След около 30 минути маркировката се разделя на две – наляво е основния път към връх Вихрен, така наречения Царски път, а направо в посока север продължава пътя към заслон Казана, като вие трябва да продължите напред. Маркировката ще ви отведе право до началото на самия Джамджиев ръб. Точно в началото на ръба ще видите и промяна на посоката на маркировката в посока югозапад. Там няколко метра от самия ръб се изминава по маркировка, след което тя продължава надясно към заслон Казана. Вие трябва да не завивате, а да продължите по самия ръб нагоре. От там за около 1 час може да се изкачите по него до връх Вихрен.

Цялото разстояние от хижа Вихрен до началото на Джамджиевия ръб е около 2 километра, като имате и над 400 метра денивелация. Разстоянието до началото на ръба се изминава за около 2 часа.

Още за Джамджиев Ръб

Ръбът е стръмен и скалист. На него може да видите и красивите цветя – Еделвайс. По него може да се качите през по-топлите сезони до самия връх без екипировка, но маршрута не е за неподготвени туристи.

Препоръчваме да имате поне няколко изкачвания на по-екстремни места в планините, преди да минавате по него. Също така е добре да се движите бавно и където може да подкосявате ръба. Най-трудната част на ръба е първите 20-30% от неговата дължина, в последствие ръба става по-полегат и по-широк, което го прави доста по-удобен за изкачването.

Ръбът предлага уникални гледки и добра доза адреналин. Маршрутът не е подходящ нито за деца, нито за неопитни туристи. Носете добри обувки и се движете бавно. Ако ще ходите през летния сезон, носете и допълнително вода, тъй като самия ръб се намира доста високо, започва малко над 2000 метра височина и завършва на 2914 до самия връх Вихрен. Там слънцето е доста силно и няма къде да се пие вода.

Други забележителности до Джамджиевия ръб

Връх Вихрен – ако изминете целия Джамджиев ръб, ще се изкачите на връх Вихрен. От началото на ръба до върха разстоянието се изминава за около 1 час с бавно предвижване, поради стръмните наклони на ръба. Върха предлага чудни гледки, като той е най-високия връх (2914 метра) на Пирин планина, а също така и втория най-висок връх в България и третия най-висок връх на целия Балкански полуостров.

Заслон Казана – заслона представлява малка дървена постройка, която приютява туристи и планинари за кратка почивка или престой през нощта. Той е с размери от около 2 на 3 метра като има прозорец и врата, която се затваря за да предотврати влизането на студа. Побира между 2 и 4 човека. Постройката се намира на 2445 метра. До него се стига като от началото на Джамджиевия ръб по червената маркировка, продължите вместо по самия ръб, следите маркировката която постепенно ви отвежда надясно в посока запад. Той се намира на няколкостотин метра от началото на ръба, в подножието на връх Вихрен от неговата северна страна.

Връх Кутело – втория по височина връх в цял Пирин (2908 метра) се намира много близо до Джамджиев ръб. От началото на ръба може да продължите по червената маркировка в посока запад, която минава през заслон Казана, след което имате пътечка и до самия връх, който се намира в посока север, точно до заслона. До него се стига за около 1.5-2 часа от началото на Джамджиевия ръб.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано