Меню

Затвори
menu

Джамджиев ръб

Затвори
Гледка към Джамджиевия Ръб
Гледка към Джамджиевия Ръб
Гледка към Джамджиевия ръб
Мако преди връх Вихрен по Джамджиев ръб
По пътя към връх Вихрен по Джамджиев ръб
Време 2:00 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:41.769279068075974, 23.405180187614818

Джамджиевият ръб е известен скален феномен в северните части на Пирин планина. Джамджиевите скали са скали разположени по хода на Джамджиевия ръб. Скалите са наречени на алпиниста Атанас Джамджиев, който трагично загива там през 1931 година.

Ръбът е екстремен маршрут към най-високия връх в Пирин планина – връх Вихрен (2914 метра). Той се намира от неговата североизточна част, като започва малко преди заслон Казана.

Самият ръб няма маркировка, тъй като не е официален маршрут, но много напреднали туристи обичат да изкачват върха точно през него, тъй като е по-стръмно и предлага красиви гледки.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до Джамджиев ръб

Покажи маршрута За да достигнете до Джамджиевия ръб, най-удобната стартова точка е хижа Вихрен. Тя се намира на 16 километра южно от град Банско. До нея се стига по удобен асфалтов път за около 30 минути с автомобил от града. През летните сезони между 15 юни и 15 септември, обикновено има забрана за автомобили малко преди хижата, поради огромния наплив на туристи. Тогава забраната е от 8:00 до 16:00, като или трябва да идете извън тези часове, или просто бихте могли да спрете автомобила си по-надолу и да продължите пеш до самата хижа. Обикновено това отнема между 30 и 60 минути по асфалтовия път.

След като стигнете хижа Вихрен, трябва да поeмете на запад – точно срещу входа на хижата има табели и маркировка. Вие трябва да следвате червената маркировка в посока запад, която постепенно продължава на северозапад.

След около 30 минути маркировката се разделя на две – наляво е основният път към връх Вихрен, така нареченият Царски път, а направо в посока север продължава пътят към заслон Казана, като вие трябва да продължите напред. Маркировката ще ви отведе право до началото на самия Джамджиев ръб. Точно в началото на ръба ще видите и промяна на посоката на маркировката в посока югозапад. Там няколко метра от самия ръб се изминават по маркировка, след което тя продължава надясно към заслон Казана. Вие трябва да не завивате, а да продължите по самия ръб нагоре. Оттам за около 1 час може да се изкачите по него до връх Вихрен.

Цялото разстояние от хижа Вихрен до началото на Джамджиевия ръб е около 2 километра, като имате над 400 метра денивелация. Разстоянието до началото на ръба се изминава за около 2 часа.

Още за Джамджиев Ръб

Ръбът е стръмен и скалист, и на негова територия бихте могли да видите красивите цветя Еделвайс. По него бихте могли да се качите през по-топлите сезони до връх Вихрен без екипировка, но маршрутът не е за неподготвени туристи.

Препоръчваме да имате поне няколко изкачвания на по-екстремни места в планините, преди да минавате по него. Също така е добре да се движите бавно и където е възможно – да подкосявате ръба. Най-трудната част на ръба са първите 20-30% от неговата дължина. В последствие ръбът става по-полегат и по-широк, което го прави доста по-удобен за изкачване.

Джамджиевият ръб предлага уникални гледки и добра доза адреналин. Маршрутът не е подходящ нито за деца, нито за неопитни туристи. Носете добри обувки и се движете бавно. Ако ще ходите през летния сезон, носете и допълнително вода, тъй като самият ръб се намира доста високо. Започва малко над 2000 метра височина и завършва на 2914 метра до самия връх Вихрен. Там слънцето е доста силно и няма къде да се налее вода.

Други забележителности до Джамджиевия ръб

Връх Вихрен – ако изминете целия Джамджиев ръб, ще се изкачите до връх Вихрен. От началото на ръба до върха разстоянието се изминава за около 1 час с бавно предвижване, поради стръмните наклони на ръба. Върхът предлага чудни гледки, като той е най-високият връх (2914 метра) на Пирин планина. Също така е и вторият най-висок връх в България и третият най-висок връх на целия Балкански полуостров.

Заслон Казана – заслонът представлява малка дървена постройка, която приютява туристи и планинари за кратка почивка или престой през нощта. Той е с размери от около 2 на 3 метра, като има прозорец и врата, която се затваря, за да предотврати влизането на студа. Побира между 2 и 4 човека. Постройката се намира на 2445 метра. До него се стига, като от началото на Джамджиевия ръб по червената маркировка, продължите вместо по самия ръб – по маркировката, която постепенно ви отвежда надясно в посока запад. Той се намира на няколкостотин метра от началото на ръба, в подножието на връх Вихрен от неговата северна страна.

Връх Кутело – вторият по височина връх в цял Пирин (2908 метра) се намира много близо до Джамджиевия ръб. От началото на ръба можете да продължите по червената маркировка в посока запад, която минава през заслон Казана. След което имате пътечка и до самия връх, който се намира в посока север, точно до заслона. До него се стига за около 1.5-2 часа от началото на Джамджиевия ръб.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище