Меню

Затвори
Меню

Деветашка пещера

Затвори
Следваща
Предишна
Деветашка пещера
Деветашка пещера
Вход на Деветашка пещера
Вътре в Деветашка пещера
Деветашка пещера вътре
Време:10 минути
Трудност:Ниска
Близо до:Габрово
Координати:43.23349340936617, 24.885432538758977

Ако искате да посетите красива пещера с уникална природа, то може да се разходите до Деветашката пещера.

Деветашката пещера е голяма пещера намираща се в северна България близо до село Деветаки, на източния бряг на река Осъм. Тя е дом на много животинки и е отворена за посетители почти постоянно.

Маршрута до нея е лек и удобен за автомобили, гледките вътре са много интересни. Може да видите интересни форми, растителност, животинки и вода.

Пещерата е близо до градовете Велико Търново и Габрово.

Маршрут

Маршрут за деветашка пещера

Покажи маршрута За да достигнете до пещерата трябва да минете по пътя между селата Йоглав и Александрово, близо до Деветаки. Там се прави завои и след няколко метра има свободен паркинг за пещерата.

След като оставите автомобила си и продължите пеш, след приблизително 350 метра е входа на пещерата.

Там трябва да заплатите такса и може да влезнете да разгледате чудните красоти на Деветашката пещера. Маршрута е лек и удобен за деца, на места в пещерата има хлъзгащи се повърхности, за това трябва да внимавате и да се движите по-бавно.

Още за Деветашката пещера

Пещерата е една от най-големите пещери в България с площ 20 400 квадратни метра, височина 60 метра и обща дължина 2442м. Тя е открита през 1921 година. В пещерата има два клона, единия е сух а през другия тече река. В нея може да видите сталактити и сталагмити (красиви скални образувания).

В пещерата са открити интересни останки от времето на неолита на българските земи. Тъй като там се намират и много животински видове, пещерата е затворена през месеците юни и юли поради размножителния период. В пещерата има 12 вида защиттени замноводни като – сомк мишкар, южен гребенест тритон, жаба дървесница и други.

Пещерата също така е и дом на много прилепи – голям подковонос, малък подковонос, южен подковонос, подковонос на мехели, ръждив вечерник и други.

Други забележителности близо до Деветашката пещера

На около 20км в посока североизток, се намира и селцето Крушуна, до което се намират и чудните Крушунски водопади. Пътя е удобен, а там може да се нагледате на природа и красиви гледки, като също така да отпочинете и освен това има място за игра на децата. Има такса.

Наблизо, също така се намира селцето Кърпачево, от което може да направите една разходка и до пещера Стълбицата. Тя се намира само на няколко километра западно от него, като пътя е удобен за ходене, без много изкачване. Пещерата не е осветена, но има изградена метална стълба и е интересно местенце за посещение.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано