Меню

Затвори
menu

Деветашка пещера

Затвори
Деветашка пещера
Деветашка пещера
Вход на Деветашка пещера
Вътре в Деветашка пещера
Деветашка пещера вътре
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Близо до До Ловеч
Координати Координати:43.23349340936617, 24.885432538758977

В Северна България можете да посетите много красиви места, сред които: чудни пещери, красиви водопади, големи язовири, уникални манастири и много други.

Ако искате да посетите една от най-големите пещери в България, то можете да се разходите до Деветашката пещера. Общата ѝ дължина е 2442 метра, с площ от 20 400 квадратни метра е и достига височина от цели 60 метра.

Намира се в Северна България, северозападно от Деветаки (на около 2 километра), на източния бряг на река Осъм. Тя е дом на много животинки (сред които и 12 защитени вида) и е отворена за посетители почти целогодишно.

Маршрутът до нея е лек и удобен за автомобили (близо до нея има удобно място за паркиране). Пътят е достъпен за цялото семейство – можете да отидете и с деца. Гледките вътре са приказни. Може да видите интересни форми, растителност, животинки и вода.

Маршрут

Маршрут за деветашка пещера

Покажи маршрута За да стигнете до пещерата, трябва да тръгнете по пътя между селата Йоглав и Александрово, близо до Деветаки. Там се прави ляв завой (ако идвате от Александрово) в посока юг и след няколко метра има свободен паркинг за пещерата. След като оставите автомобила си, трябва да продължите пеш в посока югоизток. След приблизително 350 метра ще стигнете до входа на пещерата. Трябва да заплатите посетителска такса, след което ще можете да влезете и да разгледате красотите на Деветашката пещера. Маршрутът е лек и удобен за деца, на места в пещерата има хлъзгави места, затова трябва да внимавате и да се движите по-бавно. Разходката до нея и разглеждането ѝ отнемат около 1 час.

Още за Деветашката пещера

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България с площ 20 400 квадратни метра, височина 60 метра и обща дължина 2442 метра. Тя е открита през 1921 година. В пещерата има два клона – единият е сух, а през другия тече река. На нейната територия можете да видите много животни, сред които: смок мишкар, южен гребенест тритон, жаба дървесница, обикновено блатна костенурка, шипоопашата костенурка и други. Там също така има и много видове птици.

В пещерата са открити интересни останки от времето на неолита на българските земи. Тъй като там обитават много животински видове, пещерата е затворена през месеците юни и юли, поради размножителния период.

Пещерата също така е и дом на много прилепи – голям подковонос, малък подковонос, южен подковонос, подковонос на мехели, ръждив вечерник и други.

През миналото Деветашката пещера е била използвана за съхранение на петрол, а през 2011 година е използвана за снимките на много известен филм – Непобедимите 2, в който участват едни от най-известните екшън звезди – Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Жан-Клод Ван Дам и други.

Мястото е изключително живописно. Най-добрият период за посещение е през пролетта, когато всичко е цъфнало и наоколо се е раззеленило.

Други забележителности близо до Деветашката пещера

На около 20 километра, в посока североизток, можете да посетите селцето Крушуна, до което се намират и чудните Крушунски водопади. Пътят до него е удобен и поддържан. Трябва да тръгнете към село Александрово, след което в центъра на селцето да направите десен завой, в посока югоизток, към село Крушуна. След като влезете в селцето, продължете към центъра. Малко след кметството, трябва да направите десен завой, който ще ви отведе на паркинга пред парка на водопадите. Там също така можете да отпочинете и има обособени места за игра на децата. За да посетите водопадите има такса, която се заплаща на входа.

На около 20 километра източно се намира селцето Кърпачево, от което можете да направите една разходка и до пещера Стълбицата. Пещерата е много голяма, като в нея се влиза по метална стълба и изглежда като място от приказките. Тя се намира само на 3 километра западно от него, като пътят е удобен за ходене и няма много изкачване. Пещерата не е осветена, но има изградена метална стълба и е интересно местенце за посещение. За да стигнете до нея, трябва да продължите от Деветашката пещера към село Александрово, посока североизток. В центъра на селцето направете десен завой към село Крушуна, след което, в началото на селцето има десен завой, в посока юг, към село Кърпачево. В центъра на селцето трябва да продължите по пътя в посока югозапад, като той е неподдържан. Според височината на колата ви можете да продължите няколко минути и оттам трябва да продължите пеш по същия път. Прави се десен завой, след който ще стигнете до скрито местенце сред храсталаци, където се намира и входът на пещерата.

Може също да посетите и етнографския музей Етъра, където можете да видите много красиви постройки и уникални гледки. То се намира на около 90 километра югоизточно, по пътя към град Габрово, като след това продължите към прохода Шипка. В даден момент се прави ляв завой към Етъра. Мястото е изключително живописно и е отлична идея за разходка с цялото семейство.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Ловеч

Крушунски водопади
Крушунските водопади
Близо до:Севлиево


Вътре в пещера Стълбица
Пещера Стълбица
Близо до:Севлиево