Меню

Затвори
menu

Грънчарско езеро

Затвори
Езеро Грънчар
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.12152962089981, 23.593550685207568

Рила планина е най-високата планина в България и на целия Балкански полуостров (първенеца е връх Мусала 2925 метра). Там природата е изключително красива и е пълно с различни маршрути, които са много приятни за разходки.

В източните части на планината, можете да отидете до езеро Грънчар. То се намира на голяма надморска височина – над 2100 метра, северно до него се намира и хижа Грънчар, която е отлична идея за почивка, хапване и нощувка.

До езерото се стига пеша от близката местност – Нехтеница, която се намира на север от Якоруда. Разходка до езерото е лека и приятна, може да се направи със семейство и деца. Пътят е широк и полегат, отнема не повече от 90 минути в посока. Много добра идея за разходка през уикендите, особено през топлите сезони. Около езерото гледките са невероятни, наблизо има и няколко високи върха и удобни маршрути. По пътя също така можете да видите и много видове дребни животни, като понякога там има и коне.

Маршрут

Маршрут от Якоруда до езеро Грънчар

Покажи маршрута За да стигнете до езеро Грънчар, най-удобен е пътя от Якоруда (в югозападна България) към местността Нехтеница. До нея се стига като в източните части на Якоруда, почти в началото на града, се завие на северозапад, по път, който пресича линиите на БДЖ. Движите се в посока запад, след това се кара по отличен асфалтов път в посока северозапад. Пътят е дълъг приблизително 16 километра, отнема около 30 минути. След като стигнете местността Нехтеница, ще я познаете по това, че има няколко постройки и широка поляна.

Там може да оставите автомобила си извън пътя и трябва да продължите пеш до езеро Грънчар. Насреща, в посока изток, ще видите два пътя, поемете по десния път, или за да не се объркате използвайте GPS приложение, като търсите езеро или хижа Грънчар. Пътят се движи в посока северозапад.

Разстоянието от местност Нехтеница до езерото е малко над 5 километра, има малко над 200 метра денивелация. Пътят е полегат и става за високи коли, като джипове, но е доста тесен и е най-добре да се върви пеш. Пътят отнема около 1 час и 20 минути с нормално ходене.

Още за Грънчарското езеро

Езерото се намира в Рила планина. то се намира на 2185 метра надморска височина. Езерото не е дълбоко, максималната му дълбочина е 2 метра. На североизточния край не езерото се намира хижа Грънчар. Покрай езерото минава маршрут, по който може да се стигне до много от близките върхове, включително и най-високия връх на Балканския полуостров – връх Мусала 2925 метра. Езерото има дължина от югозапад на североизток от 320 метра, а ширината му достига до 130 метра.

Местността около езерото е изключително живописна, също така можете да отседнете в хижата, която предлага нощувки и храна.

Ако пренощувате, можете да обходите много от близката област. Наблизо се намират доста високи върхове а от съседното било (в посока запад, на около 30 минути по синя маркировка, започваща западно от езерото) можете да видите и голяма част от Рила.

Интересни места близо до езеро Грънчар

До езерото се намират няколко чудесни върха в посока север – Овчарец (2768м), връх Песоклива Вапа (2769), Връх Маришки чал (2765м) и връх Манчо (2771м).

Също така наблизо, в посока северозапад, може да видите язовир Бели Искър, построен по течението на река Бели Искър на приблизителни 1900 метра надморска височина.

Наблизо също са и Маричините езера, това са езерата от които започва река Марица (една от най-дългите реки в България). За да ги видите, трябва от хижата да се качите на билото в посока запад от езерото и да продължите в посока север към върховете Овчарец и след него продължавате в същата посока към Марешки чал. От него може да погледнете в посока север, като под върха се намират и самите красиви езера.

Освен тези забележителности, малко по-далеч в посока север, може да идете до върховете Малък Близнак (2772 метра) и Голям Близнак (2779 метра), след които се намира и връх Мусала (2925 метра) – първенеца на България и Балканите, пътят отнема над 4 часа в посока.

Рейтинг: 3.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Якоруда

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:ДобринищеТрионите в Рила планина
Трионите в Рила
Близо до:Самоков


Връх Малка Мусала
Връх Малка Мусала
Близо до:Самоков


Гледка към Джамджиевия Ръб
Джамджиев ръб
Близо до:БанскоСедловина Кончето
Седловина Кончето
Близо до:Банско


Заслон Казана
Заслон Казана
Близо до:Банско


Връх Овчарец
Връх Овчарец
Близо до:Якоруда