Меню

Затвори
Меню

Грънчарско езеро

Затвори
Следваща
Предишна
Езеро Грънчар
Време:1,5 часа
Трудност:Ниска
Близо до:Якоруда
Координати:42.12152962089981, 23.593550685207568

Езерото Грънчар се намира в източния дял на Рила планина. Покрай него има много високи върхове, чудесна природа и също така в непосредствена близост се намира и хижа Грънчар.

Маршрут

Маршрут от Якоруда до езеро Грънчар

Покажи маршрута За да стигнете до езеро Грънчар, най-удобен е пътя от Якоруда към местността Нехтеница. До нея се стига като се завие на северозапад в началната източна част на града, по път, които пресича линиите на БДЖ.

След това се кара по отличен асфалтов път, които е дълъг приблизително 16км.

След като стигнете местността Нехтеница, ще я познаете по това че има няколко Постройки и широка поляна. Там може да оставите автомобила си и трябва да продължите пеш до езеро Грънчар. Поемете по десния път, или за да не се объркате използвайте GPS приложение, като търсите езеро или хижа Грънчар.

Разстоянието от местността до езерото е малко над 5км, и денивелация над 200 метра. Пътя е полегат и става за високи коли като джипове, но е доста тясен и е най-добре да се повърви пеш. Пътя отнема около 1 час и 20 минути с нормално ходене.

Още за Грънчарското езеро

Езерото се намира в Рила планина. то се намира на 2185м надморска височина. Езерото не е дълбоко, максималната му дълбочина е 2 метра.

На североизточния край не езерото се намира хижа Грънчар. Покрай езерото минава маршрут, по които може да се стигне до много от близките върхове, включително и най-високия връх на Балканския полуостров – връх Мусала 2925м.

Езерото има дължина от югозапад на североизток от 320м а ширината му достига до 130м.

Интересни места близо до езеро Грънчар

До езерото се намират няколко чудесни върха по посока север – Овчарец (2768м), връх Песоклива Вапа (2769), Връх Маришки чал (2765м) и връх Манчо (2771м).

Също така наблизо, в посока северозапад, може да видите язовир Бели Искър, построен по течението на река Бели Искър на приблизителни 1900м надморска височина.

Наблизо също са и Маричините езера, това са езерата от които започва и река Марица. За да ги видите, трябва от хижата да се качите на билото в посока запад от езерото и да продължите в посока север към върховете Овчарец и след него продължавате в същата посока към Марешки чал. От него може да погледнете в посока север, като под върха се намират и самите красиви езера.

Освен тези забележителности, малко по-далеч в посока север, може да идете до върховете Малък Близнак (2772м) и Голям Близнак (2779) ,след които се намира и връх Мусала.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано