Меню

Затвори
Меню

Грънчарско езеро

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Езеро Грънчар
Време Време:1:30
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Якоруда
Координати Координати:42.12152962089981, 23.593550685207568

Рила планина е най-високата планина в България и на целия Балкански полуостров. Там има много красива природа и е пълно с различни маршрути, които са много приятни за разходки, а някой от тях са по-екстремни. В източните части на планината, може да отидете до езерото Грънчар. То се намира на голяма надморска височина, като до него също е и хижа Грънчар. До мястото се достига пеша от близка местност, като разходка до езерото е лека и приятна, може да се направи със семейство и деца. Много добра идея за разходка през уикендите, особено през топлите сезони.

Маршрут

Маршрут от Якоруда до езеро Грънчар

Покажи маршрута За да стигнете до езеро Грънчар, най-удобен е пътя от Якоруда към местността Нехтеница. До нея се стига като се завие на северозапад в началната източна част на града, по път, който пресича линиите на БДЖ. След това се кара по отличен асфалтов път, който е дълъг приблизително 16 километра. След като стигнете местността Нехтеница, ще я познаете по това, че има няколко постройки и широка поляна. Там може да оставите автомобила си и трябва да продължите пеш до езеро Грънчар. Поемете по десния път, или за да не се объркате използвайте GPS приложение, като търсите езеро или хижа Грънчар.

Разстоянието от местността до езерото е малко над 5 километра и денивелация над 200 метра. Пътя е полегат и става за високи коли, като джипове, но е доста тесен и е най-добре да се повърви пеш. Пътят отнема около 1 час и 20 минути с нормално ходене.

Още за Грънчарското езеро

Езерото се намира в Рила планина. то се намира на 2185 метра надморска височина. Езерото не е дълбоко, максималната му дълбочина е 2 метра. На североизточния край не езерото се намира хижа Грънчар. Покрай езерото минава маршрут, по който може да се стигне до много от близките върхове, включително и най-високия връх на Балканския полуостров – връх Мусала 2925 метра. Езерото има дължина от югозапад на североизток от 320 метра, а ширината му достига до 130 метра.

Интересни места близо до езеро Грънчар

До езерото се намират няколко чудесни върха по посока север – Овчарец (2768м), връх Песоклива Вапа (2769), Връх Маришки чал (2765м) и връх Манчо (2771м).

Също така наблизо, в посока северозапад, може да видите язовир Бели Искър, построен по течението на река Бели Искър на приблизителни 1900 метра надморска височина.

Наблизо също са и Маричините езера, това са езерата от които започва и река Марица. За да ги видите, трябва от хижата да се качите на билото в посока запад от езерото и да продължите в посока север към върховете Овчарец и след него продължавате в същата посока към Марешки чал. От него може да погледнете в посока север, като под върха се намират и самите красиви езера.

Освен тези забележителности, малко по-далеч в посока север, може да идете до върховете Малък Близнак (2772 метра) и Голям Близнак (2779 метра), след които се намира и връх Мусала.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано