Меню

Затвори
menu

Гранитски дъб

Затвори
Гранитски дъб
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.25404823552984, 25.13591147758905

България се отличава с богатство от дървесни видове. На нашата територия има десетки разнообразни видове дървета, които украсяват нашата държава, сред тях се крият наистина величествени представителите на растителния свят. Дърветата не само добавят красота към пейзажа на държавата но и носят със себе си дар на природата, като някои от тях са едни от най-старите дървета на целия Балкански полуостров. В обятията на нашата държава се крият величествени букови и дъбови гори които са на няколко столетия.

В малкото селце Гранит, намиращо се южно от град Брезово в Централна България, се скрива най-древното дърво по нашата територия – Гранитския дъб. Това красиво и могъщо дърво се отличава с възраст от повече от 1600 години, то е обект на изследвания и официалната му възраст е от над 1630 години.

То е вид летен дъб, според учените то датира от около 345 година. Има красива голяма корона, с обща площ от 1017 квадратни метра, има обиколка на стъблото от 7.4 метра, високо е внушителните 23 метра.

То може да се посети безплатно, като се намира в центъра на селцето, до което има удобен път. Мястото е изключително спокойно и красиво, наблизо има и пейки и малък парк. Достъпът до самото дърво е забранен, тъй като е обявено за забележителност през 1967 година, дървото се намира в малко оградено пространство, което е достатъчно открито за да можете да се насладите на неговата величественост.

Маршрут

За да стигнете до село Гранит, трябва да отидете до град Брезово, след което да следвате пътя на юг, към селата Чоба и Тюркмен, като след тях е и село Гранит. В центъра на селцето има голямо кръстовище, трябва да направите ляв завой, точно на кметството на селцето. След 250-300 метра, трябва да завиете вляво (втората пресечка) след още 50-100 метра ще видите и широката полянка и дървото точно пред вас. Наблизо има и място за паркиране на колата.

Още за Гранитския дъб

В България има богато разнообразие от растения, много от тях са защитени видове и са световно известни, един такъв пример е именно Гранитския дъб, той е внушително по размери дърво, на възраст от над 1630 години. То е високо цели 23 метра. Дървото се намира в китното селце Гранитово, което е в Старозагорска област, близо до град Брезово. Оградено е от ограда, като до него има и табелка с информация за дървото.

Достъпът до него е лесен и удобен, което го прави чудесна туристическа атракция. Отлично време за посещаване на мястото е през топлите сезони, близо до дървото има няколко места удобни за оставяне на автомобила ви, можете да отидете с цялото семейство.

Това красиво и интересно дърво е тип летен дъб, то е с обиколка на стъблото от 7.4 метра. То стои като мъдър страж, запазвайки в себе си тайните и приказките на столетията, станали част от българската история.

Забележителности близо до дървото

Мраморното езеро – на около 14 километра северно, близо до град Брезово се намира красиво езеро. До него можете да стигнете, като от Гранит, продължите на север през Тюркмен, после Чоба, след това в Брезово хванете пътя на изток към Православ. След около 2 километра, ще видите отбивка от пътя вляво. Тръгнете по нея, там пътя е неподдържан можете да тръгнете пеша, като се движите само по този път около 500-600 метра, след което излизате на разделяне на пътя, продължете в същата посока, след което идват ляв или десен път, тръгнете по десния леко надолу. След малко ще видите красивото езеро, то не става за къпане.

Античен театър в Пловдив – в град Пловдив се намира красивия Античен театър, можете да отидете да го разгледате, той се намира на около 55 километра западно от Гранит. От гранит продължете в посока юг към магистралата, след което влезте към град Пловдив. От главния булевард, трябва да продължите по улица Железарска, след което можете да паркирате колата си малко по-нагоре на платен паркинг. След това продължете по улица Съборна наляво (изток), след това по улица Стоян Чалъков и след това наляво по улица Тодор Самодумов. След това направете десен завой по улица Цар Ивайло и ще стигнете до театъра, там се заплаща такса и можете да го разгледате. Той е една от емблемите на град Пловдив.

Пеещите фонтани в Пловдив – на около 50 километра източно в центъра на град Пловдив се намират красивите Пеещи фонтани. За да стигнете до там, трябва да продължите от гранит към магистралата в посока юг, след което към Пловдив. След като влезете в града се насочете към булевард Цар Борис III Обединител. В централните части на града има няколко платени паркинга, оставете автомобила си и се насочете към главната улица на града – Княз Александър I. В началото на улицата има голям площад, а вляво на него има голям парк. В западната част на парка се намират и красивите фонтани.

Рейтинг: 3.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Брезово

Язовир Дондуково
Язовир Дондуково
Близо до:Брезово


Мраморно езеро
Мраморно езеро
Близо до:Брезово