Меню

Затвори
menu

Голям Устински водопад

Затвори
Голям Устински водопад
Голям Устински водопад
Гледки по пътя към водопада
По пътя към Голям Устински водопад
Време 1:30 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:42.026816042378385, 24.528925128725202

Родопи е най-голямата планина в България, тя е обширна над 14 000 квадратни километра и заема над 10% от нашата територия. По планината има стотици забележителности, сред които: красиви върхове, високи водопади, чудни ждрела, пещери, различни видове растения и много диви животни.

В северните части на планината, близо до град Перущица се намира село Устина, близо до него се намира Устинския водопад, той е малък водопад, като прехода до него е лек и приятен. Наблизо също така се намира и Големия Устински водопад, той е сред най-красивите и най-високите на планината, но за сметка на това е труднодостъпен, тъй като пътеката към него е тясна и стръмна. Не препоръчваме за неопитни туристи.

Водопадът е висок над 40 метра, намира се на няколко километра южно от село Устина, като до него има пътека, но не е много добре маркирана, все пак е трудно да се изгубите, тъй като тя се движи успоредно на река.

Водопадът се намира на над 600 метра надморска височина, като пътят до него е около 1.5 километра, тъй като е стръмен и труден отнема над 1 час да се достигне. Пълноводен е през края на пролетта и началото на лятото, но дори през края на лятото и есента не пресъхва нацяло.

Маршрут

Маршрут от село Устина до Голям Устински водопад

Прехода към водопада започва от южните части на село Устина, от центъра на селцето трябва да тръгнете към улица България, а после по улица Вела Пеева, в края на улицата (посока юг) ще видите и пътека, която слиза надолу към реката. След това трябва да прекосите реката и от другата страна започва тясна пътечка, която се движи успоредно на реката. Пътеката се движи почти само в посока юг. Голяма част от нея (около 1 километър) е тясна но удобна за ходене и полегат. Към края на маршрута пътеката се движи леко вдясно и нагоре, като постепенно става по-стръмна и по-тясна. След още 200-300 метра ще видите и красивия водопад. От тук вече зависи от вас колкото напред искате да отидете, можете да се налюбувате отдалече, или ако решите че искате, можете да продължите по пътеката, която достига до самия водопад. Имайте предвид, че не е за неподготвени туристи, тъй като е тясно и хлъзгаво. По пътеката почти няма маркировка, но като цяло няма къде да се объркате трябва да се движите успоредно на реката.

Общото разстояние от село Устина до водопада е около 1.5 километра, но тъй като има над 400 метра денивелация, пътят отнема над 1-1.5 часа в посока.

Препоръчваме да не ходите сами, да си носите вода и да носите щеки с вас, защото слизането е стръмно. Най-красиво и добре за преход е през ранно лято.

Още за Големия Устински водопад

Водопадът не е известен, но е сред най-високите на планината, той е изключително красив, но е също така доста труднодостъпен, поради което трябва много бавно да се движите и да имате удобни обувки, като също така не препоръчваме да отивате там ако нямате опит в планината!

Висок е над 40 метра, намира се на река, спуска се на 2 големи пада. Около него е изключително тихо и спокойно. Прехода отнема 3-4 часа в двете посоки, като никъде няма подслони и вода. Водопада се намира в Северните Родопи на надморска височина от над 600 метра, от него можете да видите много красиви гледки и чудна природа.

По пътя към него можете да видите много видове диви растения като: шипка, дъб, ела, бук, смърч, папрат и други. Също така в района има и диви животни, сред които: лисица, белка, гущер, лалугер, сокол, ястреб, орел, смок и много други.

Забележителности близо до водопада

Устински водопад – много наблизо се намира и по-малкия водопад, който е доста по-лесно достъпен. До него можете да отидете като в селцето отидете до центъра след което поемете към улица Белия път, в края на улицата (посока юг) можете да оставите колата си и от там ще видите табелки, който водят към водопада. Прехода отнема около 20-30 минути в посока, като е добре обозначен.

Паметник на трите поколения – паметникът е построен в памет на загиналите за свободата по време на Априлското въстание. Той се намира на няколко километра южно от град Перущица, който е на 3 километра североизточно от село Устина. В града трябва да отидете към улциа Професор Гълъбов, после по улица Радецки, след това се прави десен завой по улицата, която излиза от града, тя е тясна и малко стръмна. Ще ви отведе точно до малък паркинг до паметника.

Червената църква – много красива църква, която е останала от XIV век, се намира само на 5 километра североизточно от село Устина. За да стигнете до нея, трябва да тръгнете към град Перущица, след което да излезете от града в посока север по пътя към град Пловдив. На 200-300 метра след края на града, вдясно ще видите отбивка, която ще ви отведе до самата църква. Която се намира само на минути от там.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано

Забележителности до Перущица

Червената църква в Перущица
Червената църква
Близо до:Перущица


Паметник на Гюро Михайлов
Паметник на Гюро Михайлов
Близо до:Пловдив


Язовир Въча
Язовир Въча
Близо до:КричимПаметник на трите поколения
Паметник на трите поколения
Близо до:Перущица


Крепост Кричим
Крепост Кричим
Близо до:КричимВодопад Устина
Устински водопад
Близо до:Перущица


Ситовски надпис
Ситовски надпис
Близо до:Пловдив


Панорамна гледка от Бекови Скали
Бекови скали
Близо до:Брацигово