Меню

Затвори
menu

Глинената къща в село Лещен

Затвори
Глинената къща в село Лещен
Глинената къща в село Лещен
Еко селище Лещен
Къща в село Лещен
По пътя към глинената къща в село Лещен
Време 0:10 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.63520998974716, 23.829522426943928

Ако искате да направите една кратка и приятна разходка, която е удобна и за деца и се намирате в района на град Гоце Делчев, то непременно трябва да посетите глинената къща. Тя е интересна забележителност в китно селце с уникални гледки. Къщата е изградена от естествени материали, основно глина, като се използва дърво за подсилване и слама за покриване на къщата.

Тя се намира в село Лещен, което е на 15 километра североизточно от град Гоце Делчев. Селцето е много китно и красиво. Къщите там са старинен стил, като цялото селце е малко, но има няколко хотела и е интересно за разходка и почивка за уикенда. Гледките в селцето и самата обстановка ви връщат в миналото.

Там всичко е тихо и спокойно, което го прави отлична дестинация за семейства, които искат да избягат от седмичния график и работа.

Маршрут

Село Лещен се намира североизточно от Гоце Делчев. До него се стига по удобен асфалтов път. Селцето е малко и уличките са тесни и стръмни, но основната улица, която ви води точно до паркинга е широка и удобна. Паркинга се намира в средата на селцето.

Ако идвате от пътя през Гърмен, след като влезнете в селцето ще видите няколко красиви сгради, след първия ляв завой, ще видите от дясно на пътя паркинг, където може да оставите колата си. Може да зададете на навигацията църква Света Параскева, като тя се намира малко над самия паркинг.

След като оставите автомобила си там, трябва да продължите по главния път на запад няколко метра и след това веднага вдясно, като там има и табелка на която пише Глинена Къща. От там имате около 10-ина минутки по каменист път, който се прокарва между стари красиви къщички, като след един ляв завой пред вас ще се открие и интересната глинена къща.

Още за глинената къща

Къщата се намира на високата част на селцето Лещен. Самото селце е много красиво като всички постройки са в много красив сходен стил. Там има много добри местенца за отсядане, като е отлична идея за спокойна почивка.

Къщата е изградена основно от глина, като тя представлява една стая. Отвън има малко дворче и ограда изградена от камъни, както и дървена врата. Висока е около 2 метра и широка между 3 и 4 метра.

Къщата прилича на рисунка от книгите, като също така е на много красиво място. До нея се стига лесно от селцето и е отлична идея за разходка със семейството.

Други забележителности близо до Глинената къща

Връх Ореляк – върхът се намира в Пирин. Той се намира на главното планинско било, има форма на триглав купол. Изграден е от окарстени мрамори. На самия връх е изграден радио-телевизионен ретранслатор, който е висок 96 метра. Предлага много красиви гледки. До него се стига най-лесно от хижа Попови ливади. До хижата се стига по добър път, като тя се намира на 15 километра от Гоце Делчев. Маршрутът започва от хижата в посока северозапад. Като там има табелки, които водят през гората и постепенно обратно на планински път. Като от там се върви почти постоянно в посока северозапад до самия връх. До него се достига за около 2 часа от хижата.

Водопад Делчево – водопадът се намира на на 8 километра югозападно от град Гоце Делчев. До него се достига по асфалтов път, по пътя към селцето Делчево. Малко преди самото селце вляво има отклонение и табелка за водопада.

Исторически музей в Гоце Делчев – ако обичате да научавате интересни истории, то определено трябва да посетите историческия музей в град Гоце Делчев. Той е открит през 1979 година и има 12 експозиционни зали. Намира се почти на центъра на града, в западните части на на улица Христо Ботев.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Гоце Делчев

Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Язовир Доспат
Язовир Доспат
Близо до:Доспат


Гледка към връх Каменица
Връх Каменица
Близо до:Добринище