Меню

Затвори
menu

Географски център на България

Затвори
Географски център на България
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.76606047364963, 25.23841377705376

В централната част на Стара планина се намира местността Вътро поле, или още познато като Узана. Там се намира и географския център на България. Мястото е обозначено със знак, който е поставен през 1991 година. Той отбелязва средата на територията на държавата. Мястото също така е включено в 100-те национални туристически обекта.

Местността се намира в област Габрово. До нея се достига по удобен асфалтов път, като е отлична идея за кратка почивка сред природата.

Освен самия знак за центъра на държавата, там има и семеен хотел, където може да отседнете. Местността предлага уникална природа, като тя представлява огромна открита поляна, обградена с букови гори. Намира се на над 1200 метра надморска височина.

Маршрут

Мястото се намира на 22 километра югозападно от град Габрово. До него се стига, като поемете по пътя към село Зелено Дърво или Стомонеците. От там продължавате по асфалтирния път в посока югозапад към местност узана, като след това продължите на изток към Семеен хотел Географски център. Мястото се намира на метри северозападно от хотела. То е обозначено с голям знак оцветен в цветовете на българското знаме. До там се достига с автомобил за около 30-40 минути.

Още за географския център на България

Мястото се намира в Централна Стара планина, на над 1200 метра надморска височина. Отличено е със голям знак, който е оцветен в трите цвята на знамето на България. Местността около него – Узана е една от най-големите открити поляни на билото на Стара планина. Около нея има букови гори, а мястото е изключително красиво и спокойно. То е отлична идея за разходка сред планина и гора. Там може да се разходите и налюбувате на природата, а също така да отседнете и похапнете или дори пренощувате. В местността има многобройни видове растения и различни видове животни.

Наблизо се намират и два национални парка – Централен Балкан в посока запад и Българка на изток. Там също така има и ски писти, отлично място за пешеходен туризъм и колоездене.

Там можете да отседнете в хижа Узана или Семейния хотел, също така и в туристическата спалня на Узана. Също така, наблизо преминава и международният маршрут Е3, който свързва няколко държави, а в България преминава по билото на Стара планина, като свързва връх Ком и нос Емине.

Други забележителности наблизо

Културно-исторически резерват Етър – наблизо се намира и Етъра, което е уникално местенце богато на старинна българска архитектура. Мястото е пълно със различни видове постройки и супер идея за лека разходка в областта. То се намира малко преди град габрово, в посока юг.

Връх Исполин – върхът е висок 1523 метра намира се на 4 километра южно от географския център на държавата. До него се стига като отидете към хижа Узана, като малко след нея по главния път има вдясно пътечка, обозначена с табели и зелена маркировка. Тръгвате натам, като се движите през гориста местност, само в посока югоизток. Следите зелената маркировка, като след около 30 минути ще стигнете до други табели, от където трябва да продължите вдясно и да следите вече жълта маркировка, която ще ви отведе до самия връх след още около 20-30 минути.

Паметника на Шипка – паметника се намира на 35 километра източно от географския център на България. До него се достига, като слезете обратно към Габрово, като там се прави десен завой в посока север в квартал Смирненски. От там продължавате през прохода Шипка, като най-горе на прохода ще видите паметника отдалеч. Там има широк паркинг, където може да паркирате и след това трябва да продължите пеш по стълбите в посока изток, които ще ви отведат точно на огромната постройка, от където има уникални гледки, а може също така да я посетите вътре където да научите многобройни истории.

Рейтинг: 4.2

Все още не е гласувано

Забележителности до Габрово

Етнографски музей Етър
Етнографски музей Етър
Близо до:Габрово


Паметник Асеневци във Велико Търново
Паметник Асеневци
Близо до:Велико ТърновоПаметник Майка България във Велико Търново
Паметник Майка България
Близо до:Велико Търново


Връх Исполин
Връх Исполин
Близо до:Габрово


Люлката на любовта
Люлката на любовта
Близо до:Велико ТърновоКрепост Царевец във Велико Търново
Крепост Царевец
Близо до:Велико Търново


Водопад Видимско пръскало
Водопад Видимско пръскало
Близо до:Априлци