Меню

Затвори
menu

Въжен мост Лисиците

Затвори
Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Гледка към крепост Монек от въжен мост Лисиците
Гледка към въжен мост Лисиците
Гледки от въжен мост Лисиците
Време 1:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.613466214466655, 25.46226628595038

Въженият мост Лисиците е изграден от въжета, дърво и метал, намира се в Източните Родопи, прекосява язовир „Студен кладенец“. Мостът е много красив, той е най-дългият въжен мост в България – цели 260 метра. Изграден е на 220 метра надморска височина. Широк е около 1.5 метра.

От него се виждат красиви гледки над язовира, както и към Родопите. Той свързва село Лисиците и село Широко Поле. До него се стига лесно по удобна пътечка, като той е отлична идея за разходка в Родопите.

Можете да го посетите заедно със семейството или приятелите си. Разходката от селцето (Широко поле) до него отнема под 1 час в посока.

Маршрут

Маршрут село Широко поле - мост Лисиците

Покажи маршрута За да стигнете до моста, трябва първо да отидете до село Широко поле. То се намира на 10 километра източно от град Кърджали. След като стигнете в селцето, трябва да хванете вляво на една от първите улички, която ще ви отведе на изток. След няколкодесетки метра се пресича през ЖП прелез, след което веднага се завива вдясно. Пътят продължава успоредно на релсите и стига до застроено местенце, близо до язовира. Там трябва да оставите колата си и да продължите вдясно – по пътека, успоредна на релсите. На места пътеката се губи и трябва да вървите до релсите.

След 20-30 минути ходене, ще стигнете до малка спирка. Малко след нея трябва да се отклоните вляво – по пътечка надолу през гората. След 200-300 метра излизате точно на въжения мост. Пътят е почти равен и удобен за ходене, има малка денивелация след началото на гората, когато се слиза надолу. От местенцето, където оставяте автомобила си до началото на моста има около 1 километър разстояние, което се изминава за време между 30 и 60 минути.

Още за въжения мост Лисиците

Мостът свързва село Лисиците със село Широко поле. Построен е през 50-те години, като преди това е имало малък мост. Мостът е много дълъг и предлага красиви гледки над язовира и към части от Родопите. Когато стъпите на моста и сте точно над язовира, може да се насладите както на водната шир около вас, така и на планините.

На север от вас също така се намира и крепост Монек. Крепостта е изградена през XII – XIII век и от нея се откриват много красиви панорамни гледки над язовира. Ако решите, можете да се разходите през целия мост и да отидете в село Лисиците. Това е китно малко селце, с красива заобикаляща го природа.

Други забележителности близо до въжен мост Лисиците

Най-близката забележителност е крепост Монек. Тя представлява красива крепост, изградена през XII – XIII век, намираща се на север от моста. До нея се стига от село Широко поле, като се прави десен завой в началото на селцето и се тръгва по планински път в посока запад. След няколкостотин метра можете да оставите колата си и трябва да тръгнете наляво, в посока юг. Там има тясна, но удобна пътечка, която постепенно се изкачва към крепостта. Времето, което ще ви отнеме от мястото, където можете да оставите автомобила си до крепостта е приблизително 1 час.

Друга интересна забележителност е Перперикон. Местността се намира на приблизително 20 километра североизточно от град Кърджали. Това е ранноисторически античен и средновековен български каменен комплекс в Източните Родопи. Обявен е за паметник на недвижимото културно наследство от национално значение през 1968 година. До мястото се стига лесно по асфалтов път, като пред комплекса има и паркинг. За да разгледате, се заплаща такса.

В град Кърджали можете също така да разгледате художествената галерия, историческия музей, манастира „Свети Йоан Кръстител“ и други.

Наблизо се намира и много красива площадка, разположена над Меандрите на река Арда. Това представлява красиво извиване на реката, което наподобява подкова. До местенцето се стига лесно с автомобил, като мястото, от което се открива гледката е точно на пътя между селата Стар Читак и Рибарци. Вляво на пътя, между селата, в даден момент има отбивка, където можете да оставите автомобила си и да се насладите на гледките. Мястото се намира на 30 километра северозападно от Кърджали.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Кърджали

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Студен кладенец
Язовир Студен кладенец
Близо до:Кърджали


Водопад на Сътвoрението
Водопад на Сътворението
Близо до:КрумовградЕкопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:Ардино


Тракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:АрдиноПерперикон
Перперикон
Близо до:Кърджали


Крепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:Кърджали


Гледка към Въжения мост до село Сухово
Въжен мост до Сухово
Близо до:Ардино