Меню

Затвори
Меню

Въжен мост Лисиците

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Гледка към крепост Монек от въжен мост Лисиците
Гледка към въжен мост Лисиците
Гледки от въжен мост Лисиците
Време Време:1:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Кърджали
Координати Координати:41.613466214466655, 25.46226628595038

Въженият мост Лисиците е мост, изграден от въжена структура и метал, който прекосява язовир Студен кладенец. Мостът е много красив, той е най-дългия въжен мост в България. Дълъг е 260 метра. От него има красиви гледки над язовира, както и към Родопите. Той свързва село Лисиците и село Широко Поле. До него се достига лесно по удобна пътечка, като той е отлична идея за разходка сред природата в Родопите, може да го посетите със семейството или приятели. Разходката от селцето до него отнема под 1 час в посока.

Маршрут

Покажи маршрута За да стигнете до моста, трябва първо да идете до село Широко поле. То се намира на 10 километра източно от град Кърджали. След като сте в селцето, трябва на една от първите улички да хванете вляво, която ще ви отведе на изток, след няколкодесетки метра се пресича през ЖП прелез, след което веднага се завива вдясно. Пътя продължава успоредно на релсите и стигате до застроено местенце, близо до язовира. Там трябва да оставите колата си и да продължите вдясно – успоредно на релсите. До тях на места има пътеки, а на места трябва да вървите до тях без пътека. След 20-30 минути ходене, ще стигнете до малка спирка. Малко след нея трябва да се отклоните вляво надолу през гората – там има пътечка. След 200-300 метра излизате точно на въжения мост. Пътят е почти равен и удобен за ходене, има малка денивелация след началото на гората, когато се слиза надолу. От местенцето, където оставяте автомобила си до началото на моста има около 1 километър разстояние, което се изминава между 30 и 60 минути.

Още за въжения мост Лисиците

Мостът свързва село Лисиците със Широко поле. Построен е през 50-те години, като преди това е имало малък мост. Моста е много дълъг и предлага красиви гледки над язовира и към части от Родопите. Когато сте на моста и сте точно над язовира, може да се насладите както на водата така и на планините. На север от вас също така се намира и крепост Монек. Крепостта е изградена през XII – XIII век и предлага много красиви панорамни гледки над язовира. Ако решите може да се разходите през целия мост и да отидете в село Лисиците. То е китно малко селце, с красива природа.

Други забележителности близо до въжен мост Лисиците

Най-близката забележителност е крепост Монек. Тя е красива крепост, изградена през XII – XIII век, намираща се на север от моста. До нея се стига от село Широко поле, като се прави десен завои в началото на селцето и се тръгва по планински път в посока запад. След няколкостотин метра може да оставите колата си и трябва да тръгнете на ляво, в посока юг. Там има тясна но удобна пътечка, която постепенно се изкачва на крепостта. Времето, което ще ви отнеме от мястото за автомобила до крепостта е приблизително 1 час.

Друга интересна забележителност е Перперикон. Местността се намира на приблизително 20 километра североизточно от град Кърджали. Това е ранноисторически античен и средновековен български каменен комплекс в Източните Родопи. Обявен е за паметник на недвижимото културно наследство от национално значение през 1968 година. До мястото се стига лесно по асфалтов път, като пред комплекса има и паркинг. За да разгледате, се заплаща такса.

В град Кърджали може също така да разгледате, художествената галерия, историческия музей, манастира Свети Йоан Кръстител и други.

Наблизо, също така се намира и много красива площадка над Меандрите на река Арда. Това представлява красиво извиване на реката, което наподобява подкова. До местенцето се стига лесно с автомобил, като гледката е точно на пътя между селцата Стар Читак и Рибарци. Вляво на пътя между селцата в даден момент има място на пътя, където може да оставите автомобила си и да се насладите на гледките. Мястото се намира на 30 километра северозападно от Кърджали.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано