Меню

Затвори
Меню

Въжен мост Лисиците

Затвори
Въжен мост Лисиците
Въжен мост Лисиците
Гледка към крепост Монек от въжен мост Лисиците
Гледка към въжен мост Лисиците
Гледки от въжен мост Лисиците
Време:1 час
Трудност:Ниска
Близо до:Кърджали
Координати:41.613466214466655, 25.46226628595038

Въжения мост Лисиците е мост, изграден от въжена структура и метал, който прекосява язовир Студен кладенец.

Моста е много красив, той е най-дългия въжен мост в България. Моста е дълъг 260 метра. От него има чудесни гледки над язовира, както и към Родопите.

Моста свързва село Лисиците и село Широко Поле.

Маршрут

Покажи маршрута За да стигнете до моста, трябва първо да идете до село Широко поле. То се намира на 10км източно от град Кърджали.

След като сте в селцето, трябва на една от първите улички да хванете в ляво, която ще ви отведе на изток, там се пресича през ЖП прелез след което веднага се завива в дясно. Пътя продължава успоредно на релсите стигате до застроено местенце. Там трябва да оставите колата си и да продължите в дясно по самата релса. До нея на места има пътеки, а на места трябва да вървите до нея без пътека.

След 20-30 минути ходене, ще стигнете до малка спирка. Малко след нея трябва да се отклоните в ляво надолу през гората. Като след 200-300 метра излизате точно на въжения мост.

Пътя е почти равен и удобен за ходене, има малка денивелация след началото на гората, когато се слиза надолу. От местенцето, където оставяте автомобила си до началото на моста има около 1 км разстояние, което се изминава между 40 и 60 минути.

Още за въжения мост Лисиците

Моста свързва село Лисиците със Широко поле. Построен е през 50-те години, като преди това е имало малък мост.

Моста е много дълъг, и предлага красиви гледки. Когато сте на моста и сте точно над язовира, може да се насладите както на водата така и на планините.

На север от вас също така се намира и крепост Монек. Крепостта е изградена през XII – XIII век и предлага много красиви гледки към Родопите и язовира.

Ако решите може да се разходите през целия мост и да отидете в село Лисиците. То е китно малко селце, с красива природа.

Други забележителности близо до въжен мост Лисиците

Най-близката забележителност е крепост Монек. Тя е красива крепост, изградена през XII – XIII век, намираща се на север от моста. До нея се стига от село Широко поле, като се прави десен завои в началото на селцето и се тръгва по планински път в посока запад. След няколкостотин метра може да оставите колата си и трябва да тръгнете на ляво, в посока юг. Там има тясна но удобна пътечка, която постепенно се изкачва на крепостта. Времето което ще ви отнеме от мястото за автомобила до крепостта е приблизително 1 час.

Друга интересна забележителност е Перперикон. Месността се намира на приблизително 20км североизточно от град Кърджали. Това е ранноисторически античен и средновековен български каменен комплекс в източните Родопи. Обявен е за паметник на недвижимото културно наследство от национално значение през 1968 година. До мястото се стига лесно по асфалтов път, като пред комплекса има и паркинг. За да разгледате, се заплаща такса.

В град Кърджали може също така да разгледате, художествената галерия, историческия музей, манастира Свети Йоан Кръстител и други.

Наблизо също така се намира и много красива площадка над Меандрите на река Арда. Това представлява красиво извиване на реката, което наподобява подкова. До местенцето се стига лесно с автомобил, като гледката е точно на пътя между селцата Стар читак и Рибарци. В ляво на пътя между селцата има удна гледка над язовира и в даден момент има място на пътя, където може да оставите автомобила си и да се насладите на гледките. Мястото се намира на 30км северозападно от Кърджали.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано