Меню

Затвори
menu

Въжен мост до Сухово

Затвори
Гледка към Въжения мост до село Сухово
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.66197001924727, 25.26534716736033

Въженият мост до село Сухово се намира на около 1 километър източно от селото, което се намира в Източните Родопи. Той минава над язовир Кърджали и свързва Сухово със съседните селца на изток – Снежинка, Ридово, Дъждовница и други. Мостът има красива структура, направен от дърво и метал. От него се откриват невероятни гледки над самия язовир, отлична идея за лека разходка със семейството. От селцето до моста се достига за под 20 минути пеша.

Природата около моста е много красива, може да се насладите красивата вода на язовира, и много видове растения: бор, ела, бук, дива ягода и много цветя. Освен това там се срещат и дребни животни като: лисица, гущер, белка, таралежи, соколи и много други.

Можете да преминете през него и да се разходите в отсрещната гора, или да се качите на скалите, малко преди него вляво, и да му се наслаждавате отвисоко. Мястото е много добра идея за разходка през уикендите на топлите сезони.

Маршрут

Маршрут от Сухово до въжения мост

Покажи маршрута Мостът се намира на приблизително 700 метра източно от село Сухово. Селцето се намира на 32 километра северозападно от град Кърджали.

До селцето се стига по добър асфалтов път. От Кърджали трябва да тръгнете в посока запад, към град Ардино. След около 16 километра, трябва да направите десен завой, в посока север към село Боровица. След като стигнете Боровица, продължавате към село Рибарци, в посока североизток. Малко след него идва и село Сухово.

В селцето трябва да оставите автомобила си и да продължите пеша по пътя в посока изток. След няколкостотин метра пътя ще започне да слиза надолу и ще се открият чудните гледки на язовира и моста пред вас.

Пътя от селцето до моста се изминава за под 30 минути. На отиване пътя се спуска, а на качване, ще трябва да извървите около 90 метра денивелация. Пътя е лесен, но има малко стръмни места, поради това не препоръчваме да ходите там през зимата. Леснодостъпен е за цялото семейство. Също така там можете да си направите и пикник, природата е изключително красива и всичко е тихо и спокойно.

Още за въжения мост до село Сухово

Мостът се намира на 700 метра източно от село Сухово, което се намира в източните Родопи. Мостът е направен от метална конструкция и въжета. До него се слиза по стръмна пътечка, която започва от източният край на селцето. Той е приблизително 180 метра дълъг и широк около 1,50 метра. На него често има рибари, които ловят риба в язовира.

Мостът свързва село Сухово със съседните селца на изток от другата страна на стеснението на язовир Кърджали. На самият мост, както и преди него, се откриват много красиви гледки, както към горите и Родопите, така и към самия язовир. Той е чудесна идея за лека разходка в областта на град Кърджали.

Мястото е подходящо и за деца, само на няколко места има по-стръмни участъци по самата пътечка която слиза към моста.

Други забележителности близо до въжения мост

Една забележителност, която е много близо, в посока северозапад, малко преди село Рибарци, което е съседно на Сухово е Меандъра на язовир Кърджали. Това е красива извивка, във формата на подкова. На самия път между съседните селца Рибарци и Стар читак има завой, на който се открива чудната панорамна гледка над язовира и насреща към Родопите. Там може да оставите колата си и да се насладите на гледките, а ако има хора и местата са заети, може да оставите автомобила си на няколкостотин метра преди или след завоя на удобно място извън пътя.

Наблизо, също така се намира и чудния Дяволски мост. Това е старовременен мост построен от камъни, който има много красиви гледки, а по обяд може да видите, под определен ъгъл, и фигура наподобяваща лицето на дявола. Моста се намира на 9 километра северно от град Ардино, малко над село Дядовци. На около 41 километра от Сухово. От селцето трябва да се върнете в посока юг, към пътя между Бойно и Ардино, след това правите десен завой към Ардино. В градчето се движите на север към село Дядовци. Влицате в селцето и трябва да продължите по главния път в посока север. Той ще ви отведе до входа на местността до моста. Там се заплаща такса за посещението. Местността се обхожда за около 1 час, като можете да я посетите с цялото семейство.

От другата страна на язовира, също така се намира и пещера Утробата. Тя се намира на около 54 километра северно от село Сухово. Тя е много красива забележителност със форма, която наподобява утроба. До нея се стига по удобна, но стръмна пътечка, която започва началото си от пътя между селцата Ненково и Пъдарци. Там на няколко места има къде да оставите автомобила си извън пътя, така че да не пречи и да се разходите до пещерата. До нея се стига за малко над 1 час, като пътечката до нея също предлага много красиви гледки над язовира. За да стигнете до село Пъдарци, трябва от Сухово да се върнете към Кърджали а от там да поемете на северозапад към Енчец, след което към Дъждовница и от там към Пъдарци, малко след селцето (на около 5 километра северно) ще видите и табелката в началото на пътеката.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Ардино

Водопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Екопътека Райски изглед
Екопътека Райски изглед
Близо до:Кърджали


Загражденска екопътека
Загражденска екопътека
Близо до:АрдиноТракийско скално светилище Орлови Скали
Орлови скали
Близо до:Ардино


Перперикон
Перперикон
Близо до:Кърджали


Крепост Моняк
Крепост Моняк
Близо до:КърджалиРимския мост до село Ненково в Родопите
Римския мост до Ненково
Близо до:Ардино


Дяволския мост
Дяволския мост
Близо до:Ардино