Меню

Затвори
Меню

Връх Юмрука

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Юмрука от хижа Ехо
Връх Юмрука от хижа Ехо
Гледка над Хижа Ехо и параклис Света Троица
Красиви гледки от пътя към връх Юмрука
По пътя към връх Юмрука
До връх Юмрука
Хижа Ехо
Табела на началото на маршрута от Беклемето до връх Юмрука
Време Време:5:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Сопот
Координати Координати:42.76782326884664, 24.485314336878982

Връх Юмрука се намира на територията на национален парк Централен Балкан, в средна Стара Планина. Върхът има много красива форма, наподобяваща на свит юмрук и предлага красиви гледки към планината и околията.

От него се вижда както голяма част от северна, така и голяма част от южна България. Много близо до него се намира и китната хижа Ехо.

До върха има удобни маркирани пътеки, като той предлага красиви гледки, особено през топлите сезони. Добра идея за летен преход. Изкачването на самия връх е малко трудно, тъй като пътеката е стръмна и на места има поставени колове, не препоръчваме за деца.

Маршрут

Маршрут от Беклемето до връх Юмрука

Покажи маршрута За да се качите на красивия връх Юмрука, най-удобния маршрут е от прохода Троян-Кърнаре. На един от завоите на прохода има място и табелка, където може да оставите автомобила си. Намира се точно срещу големия паметник Арката на свободата.

Завоя е на около 22 километра от град Кърнаре. Там има табло с картата на тази част от планината, както и табели с указания за цвета на маркировката и времето до съседните обекти в Стара Планина.

След като оставите автомобила си там, трябва да продължите по маркировката, червено бяла, по тясна пътечка, която се движи на запад. Тя подсича повечето върхове и продължава към първата хижа по пътя – хижа Козя Стена. Тя се намира на 7.3 километра от началото на маршрута, като денивелация трябва да се изкачи малко над 150 метра. Времето, което ще ви е необходимо да стигнете до нея е между 1.5 и 2.5 часа.

На хижата, има чудни гледки, както и място където може да си закупите нещо за хапване и вода. Също така до входа и има табелки с указания до съседните забележителности.

След хижа Козя стена, трябва да продължите в посока запад по същата червена маркировка, след което на връх Ушите има чупка която продължава на югозапад към следващата хижа – хижа Ехо. Вие трябва да продължите в ляво, по червената маркировка, към хижата. Хижата е много красива и е чудна идея за разходка и почивка преди да се качите на върха. От хижа Козя стена до хижа Ехо имате приблизително 6.1 километра разстояние и малко над 150 метра денивелация. Разстоянието се изминава за 2-2.5 часа с нормално темпо.

От самата хижа сте само на 30 минути от връх Юмрука, той се вижда пред вас в посока юг. Разстоянието от хижа Ехо до връх Юмрука е 1 километър и има почти 170 метра денивелация. От хижата може да видите самия красив връх, а под него може да видите и красивата сграда на параклис Света Троица. От хижата, трябва да продължите по посока към върха, пътя минава през сградата и продължава нагоре по стръмна пътечка, на която има поставени въжета. Маршрутът е кратък, но стръмен и не се препоръчва за деца.

От самия връх се разкриват чудни гледки и там е супер за снимки и почивка. Може да се насладите на съседните красиви върхове.

Още за връх Юмрука

Връх юмрука е висок и интересен връх. Пътя до хижата преди него е полегат и удобен, но от хижата до самия връх е тесен и дори има въжета. Не се препоръчва за изкачване с деца. От върха се разкриват чудни гледки към съседните върхове и хижа Ехо.

Върхът е висок 1818 метра и има интересна форма, наподобяваща стиснат юмрук.

Ако се качите при ясно време, може да видите съседната планина – Средна гора, също и Рила и Родопите. На север може да видите връх Васильов.

Други забележителности до връх Юмрука

Най-близката забележителност параклиса Света Троица, това е малка китна сграда, която е много красива. Тя се намира само на няколкостотин метра преди върха.

Следващата близка забележителност е чудната хижа Ехо. Тя е построена на много красиво местенце и предлага приказни гледки към планината и северна България.

Малко след самия връх се намира и друг много известен и красив връх – връх Вежен, който е висок 2198 метра и е сред топ 10 най-високи върхове в Стара Планина. До него се стига за 2.5 часа преход по същия маршрут, след връх Юмрука.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано