Меню

Затвори
menu

Връх Юмрука

Затвори
Връх Юмрука от хижа Ехо
Връх Юмрука от хижа Ехо
Гледка над Хижа Ехо и параклис Света Троица
Красиви гледки от пътя към връх Юмрука
По пътя към връх Юмрука
До връх Юмрука
Хижа Ехо
Табела на началото на маршрута от Беклемето до връх Юмрука
Време 5:00 часа
Трудност Средна трудност
Близо до До Сопот
Координати Координати:42.76782326884664, 24.485314336878982

Връх Юмрука се намира на територията на Национален парк Централен Балкан, в Средна Стара планина. Върхът има много красива форма, наподобяваща свит юмрук. От него се откриват невероятно красиви гледки над околията, като в ясно време могат да бъдат видяни Средна гора, Родопи и дори Рила. Връх Юмрука е висок 1818 метра.

От него се вижда голяма част от Северна и Южна България. На север от него, само на 15-20 минути, се намира и красивата хижа Ехо, построена на височина от 1670 метра. Тя е често посещавана от хора, които минават по маршрута за върха – там могат да похапнат и да отпочинат, а също така и да нощуват, ако планират по-дълга разходка в областта.

Пътят до върха е добре обозначен, тъй като се движи по известния маршрут Ком-Емине, който е с добре поддържана маркировка. Върхът е невероятно красив, като преходът до него е най-приятен през късна пролет и ранно лято. Въпреки че голяма част от маршрута е полегата, малко след хижа Ехо, преди самия връх, пътят към него става много стръмен, като има поставени обезопасителни метални колове и въжета. Не препоръчваме за начинаещи туристи или за преход с деца.

Маршрут

Маршрут от Беклемето до връх Юмрука

Покажи маршрута Ако желаете да се качите на красивия връх Юмрука, най-удобният маршрут до него стартира на билото на Стара планина. Трябва да преминете през прохода Троян-Кърнаре. На един от завоите на прохода (по средата на пътя) има място и табелка, където можете да оставите автомобила си. Намира се точно срещу големия паметник Арката на свободата.

Завоят е на около 22 километра северно от град Кърнаре. Там е поставено табло с картата на тази част от планината, както и табели с указания за цвета на маркировката и времето до съседните обекти в Стара планина.

Мястото представлява широка полянка и обикновено има други оставени автомобили. След като оставите автомобила си там, трябва да продължите в посока запад по широк път, който постепенно става пътечка, която е обозначена с червено-бяла маркировка. Обикновено имате два варианта – единият е да вървите през върховете, по коловете. Другият е да минавате около върховете, като това ще ви спести време и усилия. Пътеката продължава на запад, към първата хижа по пътя – хижа Козя стена. Тя се намира на 7.3 километра от началото на маршрута, като трябва да се изкачи малко над 150 метра денивелация. Времето, което ще ви е необходимо да стигнете до нея, е между 1.5 и 2.5 часа.

От хижата се откриват много красиви гледки. Също така е отлично място, от което можете да си купите нещо за хапване, както и вода. На хижата има табелки с указания до съседните забележителности.

След хижа Козя стена трябва да продължите в посока запад, по същата червена маркировка. След около 3.7 километра ще стигнете близо до връх Ушите. Там пътят се разделя на две, вляво и вдясно. Вляво продължава червената маркировка в посока югозапад, а вдясно продължава жълта маркировка в посока северозапад. Вие трябва да продължите наляво, към хижа Ехо. Хижата е изключително красива и добра идея за почивка преди да се качите на върха. От хижа Козя стена до хижа Ехо имате приблизително 6.1 километра разстояние и малко над 150 метра денивелация. Изминава за 2-2.5 часа с нормално темпо.

От самата хижа остават само 30 минути до връх Юмрука, който се вижда пред вас в посока юг. Разстоянието от хижа Ехо до връх Юмрука е 1 километър и има почти 170 метра денивелация. От хижата можете да видите самия връх, а под него можете да видите и красивата сграда на параклис Света Троица. От хижа Ехо трябва да тръгнете в посока юг, пътеката минава близо до сградата и продължава право към върха.

Още за връх Юмрука

Връх Юмрука е висок и интересен връх. Пътят до хижата преди него е полегат и удобен, но от хижата до самия връх, той е тесен и има дори въжета. Не се препоръчва за изкачване с деца. От върха се разкриват красиви гледки към съседните върхове и хижа Ехо.

Върхът е висок 1818 метра и има интересна форма, наподобяваща стиснат юмрук. Ако се качите при ясно време, можете да видите Средна гора, Рила и Родопите. А на север бихте могли да видите и връх Васильов.

В областта можете да видите уникални растения (дъб, бук, бор, хвойна, къпини, малини, ела и други) и много видове дребни животни (пор, белка, златка, ястреб, орел, лисица, заек и много други). Преходът е отлична идея за разходка през уикендите.

Други забележителности до връх Юмрука

Най-близката забележителност е параклисът Света Троица. Това е малка сграда, която е много красива. Тя се намира само на няколкостотин метра преди върха, в посока юг.

Следващата близка забележителност е чудната хижа Ехо. Тя е построена на много красиво местенце (на 1670 метра височина) и от нея се откриват приказни гледки към планината и Северна България. Там можете да поседнете и да похапнете.

Малко след самия връх се намира и друг много известен и красив връх – връх Вежен, който е висок 2198 метра и е сред най-високи върхове в Стара планина. До него се стига за около 2.5 часа преход по същия маршрут (червена маркировка в посока запад), след като минете връх Юмрука.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Сопот

Кръста над Войнягово
Кръста на Войнягово
Близо до:ХисаряЕзеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:Карлово


Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:КлисураВодопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура