Меню

Затвори
menu

Връх Чуката в Родопите

Затвори
Връх Чуката в северните Родопи
Връх Чуката в северните Родопи
Гледка към връх Чуката
Параклис Света Богородица
Пейки на връх Чуката
По пътя към връх Чуката в Родопите
На входа на пътеката към връх Чуката в Родопите
Време 0:20 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.90064056745037, 24.950893244645847

Родопи е обширна планина в Югозападна България. Тя предлага уникални природни забележителности сред които: уникални водопади, езера, ждрела, високи върхове и пещери.

В планината има уникална растителност и животински свят. Ако искате да направите една кратка разходка и да се налюбувате на природата на Родопите, то може да отидете на връх Чуката и параклис Света Богородица. Върха е висок 856 метра и се намира в северните части на Родопите, близо до село Орешец.

Маршрутът е лесен и удобен, като е малко стръмен, но има обособена пътечка и дори парапет. Отлична идея за разходка със семейството, а на самия връх можете да видите и параклиса Света Богородица. От върха се откриват уникални гледки към Родопите. Много приятна разходка за топлите сезони, особено през лятото.

Маршрут

Маршрут до връх Чуката в Родопите

Покажи маршрута Върхът се намира на около 19 километра югоизточно от Асеновград. До него се стига по удобен асфалтов път, като пътя минава през село Червен, след което през Горнослав и отива към Орешец. На около 5 километра южно от Горнослав, малко след самия връх има място за отбиване на колата. Върха може да се види от пътя, като горе на него има поставен голям метален кръст и българското знаме. Точно след един десен завой, има прав участък, където може да оставите автомобила си извън пътя и да се обърнете в посока север. Там ще видите самия връх и входа на пътеката към него. Пътеката е леко стръмна, но удобна. На входа ще видите табели, а пътеката е ясна и обособена с парапет в голямата си част. Маршрута е дълъг около 260 метра, като има и малка денивелация. До върха може да се качи за около 5 минути или 15 при по-бавно вървене и наслаждаване на природата. Маршрута се движи в посока север, като в даден момент се прави обратен завой и се изкачвате на площадката горе.

Още за връх Чуката в Родопите

Горе на върха ще видите широка полянка, параклис, пейки за сядане, голям метален кръст, както и българското знаме. Може да поседнете и да се налюбувате на гледките на Родопите.

Върха е висок 856 метра, като се намира в северните части на Родопите, до него се достига лесно и е отлична идея за разходка със семейството.

Той има красива форма и е леснодостъпен. По пътя към него можете да видите и много видове растения: шипка, хвойна, дъб, кестен и други. Там също така можете да видите и много видове диви животни: катерица, сойка, сокол, орел, лисица, златка, белка, невестулка, смок мишкар, полски мишки, кълвач и много други. Мястото е много красиво.

Други забележителности близо до връх Чуката

Водопад Свети Георги – водопадът се намира на около 3.3 километра северно от върха. До него се достига като от пътя от Орешец към Горнослав завиете вляво, там има и поставена табелка. Точно до пътя може да оставите автомобила си (до табелата) и от там имате да изминете 20-30 метра до самия водопад, който се чува почти от мястото на спиране.

Панорамна площадка до село Орешец – панорамната площадка е красиво място, отлично за похапване и налюбуване на гледките на Родопите. Тя е лесно достъпна, като се намира а метри от пътя преди село Орешец. От върха до площадката трябва да изминете около 1.4 километра с автомобил и там вляво на пътя, точно преди селцето, ще видите широка полянка с маси. Има място за отбиване на автомобила и е отлична идея за кратка почивка за похапване.

Белинташ – скалното светилище Белинташ се намира на около 12 километра югоизточно от връх Чуката. До него се достига по асфалтов път, който продължава през Орешец към Врата. След Врата продължавате по асфалтовия път на изток, след около 3 километра има разклонение, като там трябва да поемете вдясно. Ако искате по-дълга разходка, там може да оставите автомобила си и да продължите пеша по пътя, от там до местността са около 2 километра, които се изминават за около 30 минути. Ако решите, че искате да отидете с колата, продължавате по пътя, като по-надолу има още едно разклонение и там трябва да продължите в дясно. От там имате около 10 минути и ще сте на входа на местността. Местността е добре обозначена с маркировка и добра пътека.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив