Меню

Затвори
menu

Връх Червената Стена

Затвори
Връх Червената Стена
Връх Червената Стена
Гледки на югозапад от върха
Гледка от върха
Гледки на север от връх Червената Стена
Панорамна гледка от върха
Беседка в началото на пътя към връх Червената стена
Време 1:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.92060095585657, 24.88063072684034

Северните Родопи са често посещавани от многобройни туристи. На територията на планината можете да видите уникални природни гледки – там има пещери, водопади, върхове,ждрела и чудни екопътеки. Също така може да видите и многобройни дребни и по-едри животни, като: лисици, зайци, лалугери, таралежи, диви кози, гущери и други.

Връх Червената Стена се намира в Северните Родопи, близо до Бачково и село Добростан. Върхът е висок 1501 метра, като е удобен за изкачване от югоизток. От запад върхът е стръмен, а от изток има полегат склон, до който има удобен път – добре поддържан и маркиран с червена маркировка.

Върхът е един от най-високите в района. От него се виждат много красиви панорамни гледки над Бачково, Асеновград, голяма част от Родопите и близките долини. Върхът се изкачва по удобна пътека, като е отлична идея за разходка със семейство или приятели, тъй като маршрутът няма голяма денивелация.

Маршрут

Маршрут до връх Червената Стена

Покажи маршрута Връх Червената стена се изкачва от неговата южна страна. Трябва да отидете до село Добростан, което е на 27 километра югоизточно от Асеновград. До селцето се стига по удобен асфалтов път, като зимата е труднопроходим, но през топлите сезони не преставлява проблем. От Асеновград продължете по пътя към Кърджали, като към кая на село Червен направете десен завой. След това минете през Горнослав и Орешец и оттам тръгнете към Добростан.

В Добростан трябва да продължите по главния път, който ще ви отведе на изток от селото. Пътят се насочва към хижа Марциганица. След Добростан пътят е малко по-неподдържан, но е удобен, ако карате бавно, дори за по-ниски коли. Карайки около 3.5 километра по този път, ще стигнете до разклон на пътя, малка беседка и табели. Там трябва да поемете надясно (север), като след около 200-250 метра ще видите постройка, вляво на пътя. Вдясно продължава пътеката в посока североизток. Има червена маркировка и табели, като тя стартира точно до стълб за ток.

Оттам продължете в същата посока, по леко стръмна пътека, добре маркирана с червена маркировка, и след около 1.3 километра ще излезете на открито. Има няколко пътя и табелки, вие трябва да продължите по пътя вляво, който продължава в същата посока.

Там пътят е широк и трудно ще се объркате. Оттам имате да изминете още около 1.7 километра и малко под 100 метра денивелация до самия връх.

Общото разстояние от мястото, където можете да оставите колата си до връх Червената стена е около 3 километра. Денивелацията е около 180 метра, разстоянието се изминава за около 1.5 часа с нормално темпо. По-голямата част от пътя е удобна и полегата, като най-стръмно е в началото.

Още за връх Червената Стена

Връх Червената стена е висок 1501 метра и се намира в Северните Родопи, южно от Асеновград. Той е разположен в резерват Червената стена, който е най-големият биосферен резерват в Родопите.

До върха се стига по удобна и добре маркирана пътека. Тя стартира близо до хижа Марциганица, която се намира на изток от село Добростан. До върха се стига за около 1.5 часа, като разходката е много приятна и е отлична идея за топлите сезони. Част от пътя се намира в сянка, тъй като минава през гориста местност.

Източният склон на върха е полегат, след постепенното изкачване, пред вас ще се открият красиви панорамни гледки. От върха можете да видите Бачково, Асеновград, Пловдив и долините наблизо, както и голяма част от Родопите.

Забележителности близо до връх Червената Стена

Бачковски манастир – Бачковският манастир се намира на няколко километра североизточно. До него се стига, като връщайки се до Асеновград, трябва да поемете в посока към град Смолян. След Асеновград ще минете през село Бачково. Малко след него ще видите вляво място за отбиване с големи паркинги и сергии с продукти. Оттам имате да вървите 5 минути по стръмна уличка и ще стигнете до красивия манстир.

Панорамна площадка до Орешец – площадката се намира на метри от началото на селцето, в неговата северна част. До нея се стига лесно, като мястото е удобно за паркиране на кола. Отбивайки от пътя, ще видите масите и пейките. Площадката се намира встрани от пътя, вървящ от село Орешец към село Горнослав.

Връх Чуката – върхът се намира на около 8 километра от Добростан. До него се стига, като тръгнете към Орешец. Малко след селцето ще видите отбивка вдясно от пътя, от която започва и краткият, но леко стръмен маршрут до върха. На върха има изграден параклис, метален кръст и места за отдих. От върха можете да видите красиви гледки, като маршрутът се изминава за 10 минути по удобна пътека.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив