Меню

Затвори
Меню

Връх Червената Стена

Затвори
Връх Червената Стена
Връх Червената Стена
Гледки на югозапад от върха
Гледки на север от връх Червената Стена
Гледка от върха
Панорамна гледка от върха
Беседка в началото на пътя към връх Червената стена
Време:1:30
Трудност:Ниска
Близо до:Асеновград
Координати:41.92060095585657, 24.88063072684034

Северните Родопи са често посещавани от многобройни туристи. Планината предлага уникална природа и животинки. Там има пещери, водопади, върхове и чудни екопътеки.

Връх Червената Стена се намира в Северните Родопи, близо до Бачково и село Добростан. Върхът е висок 1501 метра, като е удобен за изкачване от югоизток, отпред върха представлява огромна пропаст, а от изток има полегат склон, до който има удобен път, добре поддържан и маркиран с червена маркировка.

Върхът е един от най-високите в района. От него се виждат много красиви панорамни над Бачково, Асеновград, голяма част от Родопите и близките долини. Върхът се изкачва по удобна пътека, като е отлична идея за разходка със семейство или приятели, тъй като маршрутът няма голяма денивелация.

Маршрут

Маршрут до връх Червената Стена

Покажи маршрута До връх Червената стена се изкачва от неговата южна страна. Трябва да отидете до село Добростан, което е на 27 километра югоизточно от Асеновград. До селцето се достига по удобен асфалтов път, като зимата е труднопроходим, но през топлите сезони е отличен за достигане. От Асеновград продължавате по пътя към Кърджали, като в село Червен се прави десен завой, към края на селото. След това минавате през Горнослав и Орешец и от там се запътвате към Добростан.

В Добростан, трябва да продължите по главния път, който ще ви отведе на изток от селото. Пътят се насочва към хижа Марциганица. След Добростан пътят е малко по-неподдържан, но е удобен ако карате бавно, дори за по-ниски коли. На около 3.5 километра по този път, ще достигнете и до разклон на пътя и малка беседка и табели. Там трябва да поемете надясно (север), като след около 200-250 метра ще видите постройка, вляво на пътя, а вдясно продължава пътеката, в посока североизток, там има червена маркировка и табели, тя стартира точно до стълб за ток.

От там продължавате в същата посока, по леко стръмна пътека, добре маркирана с червена маркировка, и след около 1.3 километра ще излезнете на открито където има няколко пътя и табелки, вие трябва да продължите по пътя вляво, който продължава в същата посока.

Там пътят е широк и трудно ще се объркате, от там имате още около 1.7 километра и малко под 100 метра денивелация до самия връх.

Общото разстояние от мястото, където може да оставите колата си до връх Червената стена е около 3 километра. Денивелацията е около 180 метра, разстоянието се изминава за около 1.5 часа с нормално темпо. По-голямата част от пътя е удобна и полегата, като най-стръмното е в началото.

Още за връх Червената Стена

Връх Червената стена е висок 1501 метра и се намира в Северните Родопи, южно от Асеновград. Той се намира в резерват Червената стена, който е най-големия биосферен резерват в Родопите.

До върха се достига по удобна и добре маркирана пътека, като тя стартира близо до хижа Марциганица, коят се намира на изток от село Добростан. До върха се стига за около 1.5 часа, като разходката е много приятна и е отлична идея за топлите сезони, в голяма част от пътя има и сянка, тъй като е през гориста местност.

Източният склон на върхът е полегат и от там се изкачвате постепенно, като след това ще се открият красиви панорамни гледки пред вас. От върха може да видите Бачково, Асеновград, Пловдив и долините наблизо, както и голяма част от Родопите.

Забележителности близо до връх Червената Стена

Бачковски манастир – Бачковският манастир се намира на няколко километра североизточно, до него се достига, като вие трябва да се върнете до Асеновград и да поемете в посока към град Смолян, като след Асеновград ще минете през село Бачково и малко след него ще видите и място за отбиване с големи паркинги и места за купуване, от там имате 5 минути по стръмна уличка и ще стигнете до красивия манстир.

Панорамна площадка до Орешец – площадката се намира на метри от началото не селцето в неговата сервна част. До нея се достига лесно, като мястото е удобно за кола, а вие просто трябва да отбиете от пътя и ще видите масите и пейките. Площадката се намира встрани от пътя от село Орешец към село Горнослав.

Връх Чуката – върхът се намира на около 8 километра от Добростан. До него се стига, като тръгнете към Орешец, и малко след селцето ще видите отбивка вдясно от пътя, от която започва и краткия но леко стръмен маршрут до върха. На върха има изграден параклис, метален кръст и места за отдих. От върха може да видите красиви гледки, маршрута се изминава за 10 минути, по удобна пътека.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано