Меню

Затвори
menu

Връх Харамията

Затвори
Връх Харамията
Връх Харамията
Гледка към връх Харамията от североизток
Гледка над езеро Близнака от връх Харамията
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.199654110252105, 23.32155694655749

Рила е най-високата планина както на България, така и на целия Балкански полуостров. На нейната територия можете да видите стотици красиви животински видове, уникална флора и много природни забележителности.

В Северозападна Рила можете да изкачите един изключително красив връх – Харамията, върхът е висок 2465 метра, намира се източно на 7-те Рилски езера. До самият връх няма маркирана пътека, но е трудно да се объркате. До малко преди него е много добре поддържаната маркировка за кръговия маршрут на езерата.

Върхът има много красива пирамидна форма, като има стръмни западни склонове и доста по-полегати източни, от където се изкачва.

Маршрут

Маршрут от хижа Рилски езера до връх Харамията

Покажи маршрута Начална точка за пешеходният маршрут към върха е горната станция на лифта за 7-те Рилски езера – хижа Рилски езера. За да стигнете до лифта, трябва да отидете до Сапарева Баня, от където да продължите за Паничище (на югоизток от града) доста начесто има поставени и табелки. Подминавате Паничище, като продължавате по същия път на югоизток, към хижа Пионерска. Малко след хижата ще видите място за заплащане на паркинг, паркирате и ще трябва да повървите няколко минути до началото на лифта. След като се качите на лифта, слизате на горната станция, откъдето започва удобен маркиран път, движите се на юг по жълто/червена маркировка. Малко след това (след 30-ина минути) ще стигнете до зелено/жълта маркировка, която ще ви заведе още на юг. След няколко минути ще видите хижа 7-те езера, а до нея и няколко езера. Най-близкото до нея е Рибното езеро, а съседното е Трилистника. Заобиколете Рибното езеро и продължете в посока юг, няма повече маркировка, но можете да видите как се движи пътеката, нагоре в посока югоизток, като леко заобикаля върха. Тръгнете по нея, след около 20-30 минути ще сте на билото, а от там се прави десен завой и се заобикаля леко върха от неговата източна страна, изглежда стръмен, но пътят от изток е доста по-полегат. Общото разстояние от горната станция на лифта, до върха е около 3 километра, като имате да изкачите около 400 метра денивелация, с нормално темпо се изминава за между 1.5 и 2 часа в посока.

Още за връх Харамията

Върхът е изключително красив, много хора, които ходят към 7-те Рилски езера го виждат, но не знаят как се казва, той е на изток до езерото Трилистника и Близнака. Той има пирамидна форма, като от запад е доста стръмен, но от изток е достъпен за повечето хора. Няма подходяща маркирана пътека, но има удобна пътека, по която можете да се изкачите дори с деца ако се движите внимателно.

Върхът е висок 2465 метра, като от него се виждат по-голямата част от Рилските езера, както и още няколко езера на изток. По западната стена, която е над 150 метра, има алпийски маршрути. Върхът е достъпен през топлите сезони, маршрутът до него не е много труден, като цялата част от него е на открито, тъй че препоръчваме да си носите повечко вода.

По пътя към върха, също така можете да видите много други красоти, сред които уникални растения, като: черен бор, дугласка, веймутов бор, смърч, бял-бор, бяла мура, ела, горун, бук, явор и много други. Там също така има голямо разнообразие от диви животни: дива коза, златка, вълк, дива котка, пъстър пор, благороден елен, сърна, бялка, лалугер, царски орел, сокол скитник, лещарка и много други.

Забележителности близко до върха

Хижа Седемте езера – хижата се намира на 30-40 минути преди върха, там можете да пренощувате, хапнете и отпочинете.

Езеро Трилистника – езерото се намира на запад от върха. До него можете да стигнете, като слезете от върха до хижата, след което продължите наляво, след няколко минути ще го видите пред вас. То е изключително красиво и приятно място за почивка и похапване. Носете си торбички за отпадъците, тъй като наблизко няма кошове. Езерото е с воден обем от 54 000 м3. Намира се на 2216 метра надморска височина.

Езеро Близнака – едно много красиво и високопланинско езеро, се намира точно под върха, в посока запад, на 2243 метра надморска височина. То е голямо 91 декара, с воден обем от 590 000 кубични метра. До него можете да стигнете, като слезете от върха и се върнете към хижа Седемте езера, след което продължите по маркираната пътека (жълто/зелена) в посока югозапад (ляво). Малко след езеро Трилистник, ще стигнете и до голямо продълговато езеро – Близнака.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Сапарева Баня

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Рилски манастир
Рилски манастир
Близо до:КочериновоКирилова поляна
Кирилова поляна
Близо до:Кочериново


Язовир Искър
Язовир Искър
Близо до:Ихтиман


Водопад Горица
Водопад Горица
Близо до:Сапарева БаняЯзовир Пчелина
Язовир Пчелина
Близо до:Радомир


Бистришки водопад
Бистришки водопад
Близо до:Дупница