Меню

Затвори
menu

Връх Тодорка

Затвори
Гледки от връх Тодорка
Гледки от връх Тодорка
Дървен мост по пътя към връх Тодорка
Тодорини Езера
Езеро по пътя към връх Тодорка
Гледки към Пирин планина
Гледка към Голяма Тодорка от билото
Време 3:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.752877214260586, 23.431655463046337

В Пирин се намират най-високите върхове в България. Там можете да видите невероятни гледки.

Връх Тодорка се намира в Северен Пирин, близо до град Банско. Висок е 2746 метра и е един от най-високите в Пирин планина. Върха е изграден от гранит, а неговите склонове са много стръмни. Върха има вид на пресечена пирамида, като има 3 върхови точки. Това са и трите върха Тодорка – малка, средна и голяма, наричани така от много хора.

Най-високата част от масива е северната му точка – връх Тодорка. Гледана от град Банско, тя прилича на пирамида. По северната част под върха, която се вижда от Банско има направени и ски писти, там също така има и изграден лифт.

Маршрут

Покажи маршрута До връх Тодорка, се стига най-лесно от хижа Вихрен. Хижа вихрен се намира на 16 км южно от град Банско. До нея се стига по добър асфалтов път. В летния сезон има ограничение за достъпа, тъй като има много желаещи да се разхождат по планините. Тогава или трябва да идете много рано сутрин, преди 8:30 през пътя, или може да оставите колата си на предната хижа – Бъндерица. Малко преди нея има широк паркинг. От нея пеш до хижа Вихрен се стига за 20-30 минути средно темпо. Разстоянието е около 2 км и денивелация към 160 метра.

От хижа Вихрен трябва да поемете по пътечката на запад, която е срещу входа на хижата. От нея започват повечето маркировки за съседните върхове. Почти веднага се свива в ляво и се продължява по пътечка успоредна на реката. След около 500 метра, като следите маркировката и пътечката, ще прекосите реката по малък дървен мост.

След него трябва да се движите по маркировката, която се насочава наляво и минава в подножието на върха и от ляво на първото по-голямо езеро Рибно Бъндеришко езеро. Пътечката се запътва към следващото – Жабешкото езеро, като тя минава от неговата дясна страна. От хижа Вихрен до Жабешкото езеро са приблизително 2.8км и 359м денивелация. Те се изминават за около 1 час.

Малко след второто езеро маркировката се разделя надясно и наляво, вие трябва да продължите на ляво. Пътечката се насочва нагоре към билото преди върховете и е стръмна. От езерцето до билото имате да изминете 1.3км и 258 денивелация, това разстояние се изминава за приблизително 40 минути.

След като се качите на билото, трябва да продължите само по него, в посока северозапад към най-високата точка пред вас – Връх Тодорка. От билото до върха имате да изминете 1.7км и приблизително 154м денивелация. Разстоянието се изминава за около 1 час. Общото разстояние от хижа Вихрен до връх Тодорка е 5.8км и 756м денивелация. За да се качите до върха ще ви отнеме приблизително 3 часа.

Още за връх Тодорка

Върха е сред най-виоските върхове в цяла Пирин планина с неговите 2746м. Масива се състои от 3 извишения, като много хора ги наричат 3 върха – малка, средна и голяма Тодорка.

От върха има чудни гледки както към град Банско, така и към съседните върхове – Вихрен- Кутело- Муратов връх и много други. От върха се вижда голяма част от красивата Пирин планина.

На запад до върха се намират и чудни езерца, които се наричат езера Очите на Тодорка. Те са 2, като горното езеро се намира на 2536 метра и е едно от най-високо разположените в цял Пирин. То се намира на североизточните склонове на малка и средна Тодорка. То е голямо приблизително 150 на 120 метра, като е дълбоко до 8 метра.

По-малкото езерце – долното езеро се намира на 2510 метра, разположено на южния склон на Голяма Тодорка. То е приблизително 110 на 80 метра и е дълбоко до 4 метра.

Други забележителности до връх Тодорка

Върха се намира в Пирин планина, покрай него е пълно с чудни върхове и езерца, както и хижи.

Едни от най-близките забележителности, които може да посетите са Тодорините езера (очите на Тодорка), това са двете езера на запад от върха. До тях се слиза за 20-30 минути, като най-удобно е да се върнете до билото, на което се качвате след Жабешкото езеро и да слезете към тях.

От южната страна може да видите 3 красиви големи езера – Дългото езеро, което се намира най-източно, Жабешкото езеро, което е по средата и най-западното е Рибното езеро.

На запад от върха се виждат и едни от най-високите върхове на Пирин – Вихрен и Кутело. До връх Вихрен се стига от хижа Вихрен, като продължите в посока запад след което продължите по червената маркировка, която след няколкостотин метра се разделя на две – напред и в ляво. Вие трябва да продължите наляво, като това е царския път – най-лесен и най-предпочитан от туристите. Той поема към седловината между Хвойнати връх и връх Вихрен – тя се нарича Кабата. Като стигнете до седловината върха ще е точно пред вас в посока север. От там трябва да продължите направо по стръмна пътечка до самия връх. От хижа Вихрен до връх Вихрен се стига за около 3 часа.
А до връх Кутело, може да се качите като трябва да следите червената маркировка на запад от хижата, след което при разделянето и да не продължавате наляво към седловината , а направо. Тя ще ви отведе през част от Джамджиевия ръб, това е стръмен ръб по които може да се качите към връх Вихрен от неговата североизточна страна. След което следва спускане в посока запад, успоредно на връх Вихрен и по посока заслон Казана. От заслона има пътечка, по която трябва да продължите на север направо към връх Кутело. От хижа Вихрен до връх Кутело се стига за около 3.5 часа.

Наблизо също се намира и чудната седловина Кончето. Тя е много красива, но също и опасна. Там е много тясно и стръмно, но има и метални въжета. До нея се стига по пътя към връх Кутело, като малко преди върха се подсича и се продължава в посока запад. Кончето се намира малко след връх Кутело.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоСинанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище