Меню

Затвори
menu

Връх Среден Райски Купен

Затвори
Връх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Гледки към хижа Рай
Гледки от върха
Време 3:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.68937441616521, 24.93860408049709

На територията на Централна Стара планина се намират много красиви забележителности. Там можете да се разхождате с дни и да се любувате на природната красота. Град Калофер се намира в Задбалкана, като малко след него се намира местност Паниците от където започва маршрута към връх Ботев, хижа Рай, Райското пръскало и много други красоти на планината.

Връх Среден Райски Купен се намира близо до хижа Рай, той представлява стръмен връх предлагащ чудни гледки към връх Ботев, хижата, Райското пръскало и близките части на планината. Върхът е лесно достъпен и е висок 1428 метра. До него се стига по основният маршрут от Паниците към връх Ботев, като малко преди хижата се излиза от маркировката и се продължава по пътечка вляво.

Върхът е супер идея за невероятни панорами и снимки, също така почивка преди достигането на хижа Рай. Маршрутът е със средна трудност, като отнема около 3-3.5 часа. Голяма част от маршрута е полегата, като има няколко по-стръмни места. Най-добър сезон за посещаването е през края на пролетта, когато там времето не е много топло, а всичко е свежо и цъфтящо. Тъй като самия връх има стръмно изкачване, не препоръчваме маршрута за деца или начинаещи планинари.

Маршрут

Маршрут от местност Паниците до връх Среден Райски Купен

Покажи маршрута Начална точка на маршрута е местност Паниците. Местността се намира на малко над 5 километра северно от град Калофер. До нея се достига по удобен асфалтов път, като в град Калофер има поставени табели с надпис за нея. Ако не успеете да намерите табелите, просто потърсете улица Севлиевска и продължете в посока север, успоредно на река Тунджа. След около 5 километра ще видите и лек завой вляво, който слиза на широка полянка. Друг вариант е да въведете местността или бунгала Букаците в Google Maps.

На полянката може да оставите колата си, обикновено има и други автомобили. От там продължавате насреща, към малък мост, който прекосява реката и продължавате вдясно (на север). Ще подминете няколко постройки и след последната трябва да продължите наляво, като от там започва маркировката (синя и жълта). От там имате стръмно изкачване по тесни пътечки, като след около 20-30 минути ще излезете на основния път към хижа Рай. Там пътят става по-полегат и продължава само в посока север за около 1-2 часа.

Продължете да следите синята маркировка, тъй като тя в даден момент се разделя от жълтата. Пътеката в насочва към гориста местност, която е последния труден участък от маршрута. В нея пътя се движи в посока северозапад и постепенно ще се изкачите на открито място. Там вляво от вас се намират Райските Купени. Първият връх, който е на броени метри от вас е Малък Райски Купен, вие трябва да го подкосите отляво по удобна пътечка, която не е маркирана. Малко след него ще заобиколите и връх Среден Райски Купен, като след като го подминете има разделяне на пътеката. Ако там трябва да хванете в дясно нагоре към самия връх. Който е на минути от вас.

Общото разстояние от местност Паниците до връх Среден Райски Купен е малко над 9 километра. Тъй като има над 880 метра денивелация, пътят ще ви отнеме между 3 и 4 часа. Маршрутът е със средна трудност, препоръчваме да вземете повече вода през топлите сезони.

Още за връх Среден Райски Купен

Върхът се намира в Централна Стара планина, на югоизток от хижа Рай. Той е висок 1428 метра. От него може да видите невероятни гледки към заобикалящата природа, включващи уникална панорамна гледка към връх Ботев, хижа Рай и Райското пръскало.

До върхът има удобна пътечка, като е по-удобен за изкачване от неговата южна страна, от северната има стръмни склонове, а от източната и западната е много стръмен.

Той е част от 3-те Райски Купена. Неговото изкачване не е трудно, но маршрута е продължителен, обикновено отнема над 3 часа в посока.

На територията на Централна Стара планина можете да видите много красива растителност: шипка, глог, къпина, дрян, хвойна, смралдика, люлак, кокиче, ливадина, папрат, явор, дъб и бук. Също така там се срещат и много диви животни, сред които са: лалугер, златка, белка, заек, лисица, дива свиня, смок мишкар, ястреб, сойка, кълвач, синигер, катерица и много други.

Други забележителности близо до върха

Връх Малък Райски Купен – върхът се намира на пътеката по която трябва да стигнете до връх Среден Райски Купен. Той е висок 1479 метра и също е добра идея за разходка.

Хижа Рай – хижата е много красива и е отлична идея за почивка в планината. Тя се намира на северозапад от върха, като до нея се достигна по пътечката, която е маркирана със синя маркировка. От върха до хижата се достига за около 30-40 минути с нормално темпо. Тя представлява постройка със място за спане и хапване, до нея има чешма и тоалетна.

Райското пръскало – най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров се намира на около 1 час път в посока северозапад. До него се достига като от основния маршрут към хижа Рай продължите до хижата по синята маркировка, след което продължите в посока северозапад по удобна пътечка направо към самия водопад. Там може да се налюбувате на красотата на водопада и да направите много снимки.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня


Водопад над село Енина
Водопад над село Енина
Близо до:Казанлък