Меню

Затвори
Меню

Връх Среден Райски Купен

Затвори
Връх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Гледки към хижа Рай
Гледки от върха
Време:3:30
Трудност:Средна
Близо до:Калофер
Координати:42.68937441616521, 24.93860408049709

В централна Стара Планина се намират много красиви забележителности. Там може да се разхождате с дни и да се любувате на природната красота. Град Калофер се намира в задбалкана, като малко след него се намира местност Паниците от където започва маршрута към връх Ботев, хижа Рай, Райското пръскало и много други красоти на планината.

Връх Среден Райски Купен се намира близо до хижа Рай, той представлява стръмен връх предлагащ красиви гледки към връх Ботев, хижата, Райското пръскало и близките части на планината. Върхът е лесно достъпен и е висок 1428 метра. До него се стига по основният маршрут от Паниците към връх Ботев, като малко преди хижата се излиза от маркировката и се продължава по пътечка вляво.

Върхът е супер идея за невероятни панорами и снимки, също така почивка преди достигането на хижа Рай. Маршрутът е със средна трудност, като отнема около 3-3.5 часа.

Маршрут

Маршрут от местност Паниците до връх Среден Райски Купен

Покажи маршрута Начална точка на маршрута е местност Паниците. Местността се намира на малко над 5 километра северно от град Калофер. До нея се достига по удобен асфалтов път, като в град Калофер има поставени табели с надпис за нея. Ако не успеете да намерите табелите, просто потърсете улица Севлиевска и продължете в посока север, успоредно на река Тунджа. След около 5 километра ще видите и лек завой вляво, който слиза на широка полянка. Друг вариант е да въведете местността или бунгала Букаците в Google Maps.

На полянката може да оставите колата си, обикновено има и други автомобили. От там продължавате насреща, към малък мост, който прекосява реката и продължавате вдясно (на север). Ще подминете няколко постройки и след последната трябва да продължите наляво, като от там започва маркировката (синя и жълта). От там имате стръмно изкачване по тесни пътечки, като след около 20-30 минути ще излезете на основния път към хижа Рай. Там пътят става по-полегат и продължава само в посока север за около 1-2 часа.

Продължете да следите синята маркировка, тъй като тя в даден момент се разделя от жълтата. Пътеката в насочва към гориста местност, която е последния труден участък от маршрута. В нея пътя се движи в посока северозапад и постепенно ще се изкачите на открито място. Там вляво от вас се намират Райските Купени. Първият връх, който е на броени метри от вас е Малък Райски Купен, вие трябва да го подкосите отляво по удобна пътечка, която не е маркирана. Малко след него ще заобиколите и връх Среден Райски Купен, като след като го подминете има разделяне на пътеката. Ако там трябва да хванете в дясно нагоре към самия връх. Който е на минути от вас.

Общото разстояние от местност Паниците до връх Среден Райски Купен е малко над 9 километра. Тъй като има над 880 метра денивелация, пътят ще ви отнеме между 3 и 4 часа. Маршрутът е със средна трудност, препоръчваме да вземете повече вода през топлите сезони.

Още за връх Среден Райски Купен

Върхът се намира в централна Стара Планина, на югоизток от хижа Рай. Той е висок 1428 метра. От него може да видите чудни гледки към заобикалящата природа, включващи уникална панорамна гледка към връх Ботев, хижа Рай и Райското пръскало. Върхът има удобна пътечка, като е по-удобен за изкачване от неговата южна страна, от северната има стръмни склонове, а от източната и западната е много стръмен. Върхът е част от 3-те Райски Купена. Неговото изкачване не е трудно, но маршрута е продължителен, обикновено отнема над 3 часа в посока.

Други забележителности близо до върха

Връх Малък Райски Купен – върхът се намира на пътеката по която трябва да стигнете до връх Среден Райски Купен. Той е висок 1479 метра и също е добра идея за разходка.

Хижа Рай – хижата е много красива и е отлична идея за почивка в планината. Тя се намира на северозапад от върха, като до нея се достигна по пътечката, която е маркирана със синя маркировка. От върха до хижата се достига за около 30-40 минути с нормално темпо. Тя представлява постройка със място за спане и хапване, до нея има чешма и тоалетна.

Райското пръскало – най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров се намира на около 1 час път в посока северозапад. До него се достига като от основния маршрут към хижа Рай продължите до хижата по синята маркировка, след което продължите в посока северозапад по удобна пътечка направо към самия водопад. Там може да се налюбувате на красотата на водопада и да направите много снимки.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано