Меню

Затвори
menu

Връх Среден Купен в Рила

Затвори
Връх Среден Купен в Рила
Връх Среден Купен в Рила
Гледка от връх Среден Купен в Рила планина
Гледка от връх Среден Купен на изток
Време 4:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.175456951628874, 23.399565625085376

Рила е много красива планина. Там може да се качите на много върхове, които предлагат уникални панорамни гледки. Ако искате да направите една средно-тежка разходка до красив връх, може да изкачите връх Среден Купен.

Връх Среден Купен се намира в северните части на Рила планина, близо до връх Мальовица. До него се стига за няколко часа по удобен маршрут, като по-голямата част от него е добре маркирана. Началото на маршрута е от ЦПШ Мальовица, след това минава през хижа Мальовица. Маршрута е много красив и е добре маркиран.

Връх Среден Купен има стръмни склонове, но и удобен маршрут за изкачването му от запад. Той е висок 2724 метра, а около него може да видите върховете – Ловница, Голям Купен, Малък Купен, Злия Зъб, Камилата, Орловец и Мальовица.

Маршрут

Маршрут от ЦПШ Мальовица до връх Среден Купен в Рила

Покажи маршрута Маршрутът за връх Среден Купен започва от Централна Планинска Школа Мальовица. Тя се намира на около 25 километра югозападно от Самоков. До нея се стига по удобен асфалтов път, за около 30 минути.

Там има платен паркинг, а ако продължите вляво по пътя има и широка полянка, на която може да оставите автомобила си. След това продължавате пеша в посока югозапад, като след 5 минути ще видите и голяма дървена табела с надпис Национален Парк Рила. От там тръгвате по планински път, обозначен със синя маркировка, който ще ви отведе до хижа Мальовица. От табелата до хижа Мальовица имате да изминете около 3 километра, които се изминават за около 1 час с нормално темпо.

От хижа Мальовица трябва да продължите в същата посока, на юг, по червено-бялата маркировка, която е основния маршрут за връх Мальовица. След около 30-ина минути ще видите че има разделяне на пътя. Червената маркировка продължава на юг, към връх Мальовица, а синята маркировка е вляво, вие трябва да продължите по синята маркировка. След около 1-1.5 часа ще сте и на заслон Орловец. Там синята маркировка приключва, като вие трябва да продължите в същата посока – югоизток още няколкостотин метра, като ще стигнете до седловината отсреща. Там пътечката продължава в посока североизток, към връх Ловница. Продължавате по пътеката, като след върха трябва да поемете на изток към връх Голям Купен, а точно след него се намира и връх Среден Купен.

Общото Разстояние от ЦПШ Мальовица до връх Среден Купен е около 7 километра, като имате да изкачите над 700 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 4 часа в посока.

Още за връх Среден Купен в Рила

Върхът има стръмни склонове и красива форма, а маршрута до него е със средна трудност, не препоръчваме за изкачване с деца или за начинаещи туристи. Идеало време за изкачването му е през ранно лято.

До него се достига от хижа Мальовица, за няколко часа. От върха се откриват много красиви гледки към голяма част от Рила, включително много върхове и езеро – Страшното езеро, което се намира на север от него.

Той е сред най-високите върхове в планината. До него се намират върховете Голям Купен (на запад), Малък Купен (на изток), Попова Капа (на изток).

По маршрута към върха има красиви растения, сред които са: черен бор, дугласка, смърч, ела, горун, келяв габър, явор, боровинки, хвойна и други. Също така там се срещат и много животни: лалугер, невестулка, сойка, сокол, орел, лисица, катерица и много други.

Забележителности близо до връх Среден Купен

Връх Голям Купен – върхът е също много красив, като той се намира на запад от връх Среден Купен. Той се намира на около 230 метра от него. До него се стига по пътечка, която няма маркировка, за около 20-30 минути.

Връх Малък Купен – връх Малък Купен също е много близо до връх Среден Купен, той се намира на около 200-300 метра източно от него. До него се стрига малко по-бавно и по-трудно, тъй като трябва да се слезе надолу и да се изкачите нагоре към върха. До него се стига за около 40-60 минути по пътечка. От него се откриват чудни панорамни гледки към Страшното езеро и съседните върхове.

Връх Ловница – върхът е много красив, той се намира на около 1.2 километра западно от връх Среден Купен. До него се достига за около 30-60 минути по удобна пътечка. Ако минавате по маршрута от хижа Мальовица, вие ще минете през него, след заслон Орловец.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София