Меню

Затвори
menu

Връх Соколица

Затвори
Връх Соколица
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.61634500285065, 24.70053887123759

Родопи е обширна планина в Югозападна България. Тя е с обща площ от над 14 000 квадратни километра, по нейната обширна територия можете да видите многобройни видове животни, красиви езера, водопади, високи върхове, чудни ждрела и много други.

В област Смолян, на няколко километра северно от самият град можете да изкачите един изключително красив и панорамен връх – Соколица. Върхът се намира на 1701 метра надморска височина, като от него се откриват невероятни панорамни гледки, можете да видите много голяма част от Родопите и дори част от други планини като Рила например.

Мястото е леснодостъпно, като има малко изкачване под 100 метра денивелация, можете да отидете с деца, има добра пътека, която е и добре маркирана. Също така има и удобно място за оставяне на 10-20 автомобила.

Около самия връх има много красиви растения, сред които: боровинки, малини, борове, смърч и други. Там също така можете да видите диви животни като: ястреб, сокол, лисица, лалугер, белка, златка, таралеж, гущери и много други.

Маршрут

Маршрут до връх Соколица

Покажи маршрута Началото за пешеходният маршрут към върха е от отбивка на пътя между Пампорово и Смолян. На около 6 километра по пътя от Пампорово, вдясно ще видите голяма отбивка а вляво асфалтов път. Спрете на отбивката, там ще видите голям планински стръмен път и табелка за връх Соколица. Тръгнете натам, следете зелената маркировка. Пътят се движи на югозапад и после само на юг. Няма как да го объркате пътеката се движи успоредно на пътя към Смолян. На няколко места има отклонения, но ако следите зелената маркировка, която е добре поддържана след 20-30 минути ще се изкачите на върха. Цялото разстояние е около 500-550 метра, имате да изкачите около 90 метра денивелация. Пътеката е широка като в началото е стръмна, след което е равна, после малко преди върха отново е доста стръмна. На върха има красива панорамна площадка и поставен метален кръст.

Още за връх Соколица

Върхът е един от най-високите в областта, той е висок 1701 метра, от него можете да видите невероятна панорама, на изток от вас се вижда част от град Смолян, на север се вижда част от връх Снежанка, на запад се вижда дори Рила планина. Мястото е изключително красиво.

Там има много красива растителност, природата е изключително приятна. Можете да се качите за 30-ина минути с нормално темпо, като голямата част от пътеката е широк и удобна и в сянка, приятно за разходка дори през топлите дни на лятото.

Можете да отидете с цялото семейство, като трудно ще се объркате. Малко преди върха има и дървена беседка идеална за похапване сред природата.

Други забележителности до връх Соколица

Екопътека Невястата – невероятно красива местност и чудна природа. Намира се малко по-надолу по пътя към Смолян, на около 2.4 километра. Вляво на пътя ще видите голяма табелка и място за автомобили. Оттам трябва да тръгнете вдясно по горска пътека, която е дълга около 500 метра, на нея има поставени табели, дървени седалки и други. В края на пътеката има чудна панорама над град Смолян. Мястото е изключително красиво и приятно за разходка с цялото семейство, почти няма стръмни места.

Язовир Пампорово – много красив малък язовир се намира само на 3 километра северно от началото към върха. Трябва да се върнете нагоре към Пампорово, като да направите ляв завой след 2.4 километра. Тръгнете нагоре към връх Снежанка, след 4-5 минути ще видите голяма полянка и няколко дървени постройки. Оставете колата си там и тръгнете в посока юг по път, като там има поставени и табелки, след 50-100 метра ще видите красотата на язовира.

Връх Снежанка – един от най-високите върхове на Родопите се намира само на 4 километра северно от началото на връх Соколица. За да стигнете до него, трябва да отидете на север към Пампорово, след около 2.4 километра трябва да направите ляв завой, след което се движете само по пътя и той ще ви отведе на самия връх Снежанка. Там има и кула, където можете да заплатите вход и да се качите за да видите невероятна панорама.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:Чепеларе


Смолянски езера
Смолянски езера
Близо до:СмолянВръх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:Смолян


Връх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:СмолянТриградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:Девин