Меню

Затвори
Меню

Връх Снежанка

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Снежанка
Връх Снежанка
Гледка към кулата на връх Снежанка
Гледки от кулата на връх Снежанка в Родопите
Гледка от кулата на връх Снежанка
Гледка в кафето на ТВ кулата
Време Време:0:05
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Смолян
Координати Координати:41.63778166868499, 24.675719624749867

Родопи е огромна планина в Южна България, там се намират многобройни уникални природни забележителности като: водопади, езера, пещери, върхове и много други.

В южните части на планината, близо до град Смолян, се намира един много красив и панорамен връх – връх Снежанка, той е висок 1926 метра. На него има построена телевизионна кула, която е висока 156 метра, като тя се вижда отдалече и отличава върха.

До върха се стига лесно с автомобил, като около него има няколко приятни кафета и места за хапване, а зимата има много ски писти. Мястото е отлична идея за приятна лека разходка през топлите сезони, с цялото семейство. Ако решите можете да се качите с автомобил и можете да посетите телевизионната кула, която предлага кафе и хапване. Кафето се намира на 2019 метра надморска височина. От там можете да видите уникални панорамни гледки над почти цялата планина, включително и планините Пирин и Рила, които се намират на запад.

Маршрут

Връх Снежанка се намира на 17 километра северно от град Смолян. До него се достига, като в Пампорово се прави завой на запад, малко след курорта вдясно по пътя за Смолян, след което постепенно се изкачвате нагоре по удобен асфалтов път, който ще ви отведе на самата кула. Ако решите да използвате Google карти може да въведете връх Снежанка. Пътя е стръмен, но добре поддържан. Малко преди върха, вляво, има място за паркиране, на последния десен завой. Освен това малко след завоя също има места за оставяне на автомобилите, извън пътя.

Още за връх Снежанка

От върха се откриват невероятни панорамни гледки, особено ако посетите и телевизионната кула, която предлага както красива панорама, така и топъл чай и вкусна храна. За да я посетите се заплаща такса, след което се използва асансьор който ви отвежда на панорамната площадка на кулата. Телевизионната кула е построена през 1973-78 година.

Връх Снежанка е отлична идея за лека разходка през уикенда със семейството. Средната годишна температура е 3 градуса, като през лятото, през месец юли, тя е около 12 градуса. Друг интересен факт е че там средногодишните валежи са 1200 мм. Мястото е отлично за зимни спортове, като често е избирано място, за хора които отсядат в Пампорово и използват пистите, които се спускат от върха.

Освен това от върха започва и маршрут за планински велосипеди. Също така наблизо има и красиви забележителности и туристически пътеки. Върхът е част от 100-те национални туристически обекта на Българският туристически съюз. Печатът се намира на входа на ТВ кулата.

Връх Снежанка е много добра идея за разходка сред красотата на Родопите.

Забележителности близо до връх Снежанка

Орфееви скали – това е чудна панорамна площадка, от която се виждат Смолянските езера и околията. До нея пътят е приятен и лек. Те се намират на около 1.1 километра южно от върха. До Орфееви скали се достига, като по пътя към върха, на последния десен завой, вляво има дървена беседка, където може да оставите автомобила си и да продължите в същата посока по удобна пътечка през гора. От там се движите само по тази пътека за около 10-15 минути ще стигнете и до самите скали, които изискват минимално изкачване.

Язовир Пампорово – язовирът е малък, но изключително красив. Той се намира само на 2 километра източно от върха. Той представлява малък воден басейн, а около него има поставени красиви дървени пейки и други дървени структури. Също така там има и най-различни дървени катерушки за деца. До язовира се стига с автомобил, като той се намира до пътя вдясно (на слизане), на около 1.8 километра. До него има и място за паркиране, както и дървени табелки с указания. Също така може да го намерите и на GPS навигациите.

Връх Мургавец – върхът е красив и леснодостъпен, той се намира на около 2 километра източно от връх Снежанка. Начална точка за маршрута към него е язовир Пампорово. На около 1.8 километра по асфалтовия път от връх Снежанка към Пампорово, вдясно ще видите табела за язовира, като там може да оставите автомобила си и да продължите пеша надолу към язовира. След това продължавате по-широк път, вляво успоредно на язовира. Малко след това ще видите и табелки, които сочат вляво, по стръмна пътечка в гората. От там следвате табелите и синята маркировка. След около 30 минути ще видите голяма дървена табела с името на върха и чудни панорамни гледки.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано