Меню

Затвори
menu

Връх Снежанка

Затвори
Връх Снежанка
Връх Снежанка
Гледка към кулата на връх Снежанка
Гледки от кулата на връх Снежанка в Родопите
Гледка от кулата на връх Снежанка
Гледка в кафето на ТВ кулата
Време 0:05 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.63778166868499, 24.675719624749867

Родопи е огромна планина в Южна България, там се намират много уникални природни забележителности, като: водопади, езера, пещери, върхове и много други.

В южните части на планината, близо до град Смолян, се намира един много красив и панорамен връх – връх Снежанка, той е висок 1926 метра. На него има построена телевизионна кула, която е висока 156 метра, която се вижда отдалече и отличава върха.

До него се стига лесно с автомобил, като около него има няколко приятни кафенета и места за хапване, а зимата – и много ски писти. Мястото е отлична идея за приятна лека разходка през топлите сезони, с цялото семейство. Ако решите, можете да се качите с автомобил и да посетите телевизионната кула, която предлага кафе и хапване. Заведението се намира на 2019 метра надморска височина. Оттам можете да видите уникални панорамни гледки над почти цялата планина, включително и планините Пирин и Рила, които се намират на запад.

Маршрут

Връх Снежанка се намира на 17 километра северно от град Смолян. До него се стига, като в Пампорово направите завой на запад, малко след курорта вдясно по пътя за Смолян, след което постепенно продължите да се изкачвате нагоре по удобен асфалтов път, който ще ви отведе на самата кула. Ако решите да използвате Google карти, можете да въведете връх Снежанка. Пътят е стръмен, но добре поддържан. Малко преди върха, вляво, има място за паркиране, на последния десен завой. Освен това малко след завоя също има места за оставяне на автомобилите, извън пътя.

Още за връх Снежанка

От върха се откриват невероятни панорамни гледки, особено ако посетите и телевизионната кула, която предлага както красива панорама, така и топъл чай и вкусна храна. За да я посетите се заплаща такса, след което се използва асансьор който ви отвежда до панорамната площадка на кулата. Телевизионната кула е построена в периода 1973-78 година.

Връх Снежанка е отлична идея за лека разходка през уикенда със семейството. Средната годишна температура е 3 градуса, като през лятото, през месец юли, тя е около 12 градуса. Друг интересен факт е, че там средногодишните валежи са 1200 мм. Мястото е отлично за зимни спортове, като често е предпочитано от хора, които са отседнали в Пампорово и използват пистите, които започват от върха.

От върха започва и маршрут за планински велосипеди. Също така наблизо има и други красиви забележителности, и туристически пътеки. Върхът е част от 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът се намира на входа на ТВ кулата.

Връх Снежанка е много добра идея за разходка сред красотата на Родопите.

Забележителности близо до връх Снежанка

Орфееви скали – това е чудна панорамна площадка, от която се виждат Смолянските езера и околията. Пътят до нея е приятен и лек. Те се намират на около 1.1 километра южно от върха. До Орфееви скали се стига, като по пътя към върха, на последния десен завой, вляво, има дървена беседка, където можете да оставите автомобила си и да продължите в същата посока по удобна пътечка през гора. Оттам се движете само по тази пътека и след около 10-15 минути ще стигнете до самите скали, които изискват минимално изкачване.

Язовир Пампорово – язовирът е малък, но изключително красив. Той се намира само на 2 километра източно от върха. Представлява малък воден басейн, а около него има поставени красиви дървени пейки и други дървени структури. Също така там има и най-различни дървени катерушки за деца. До язовира се стига с автомобил, като той се намира вдясно от пътя (на слизане), на около 1.8 километра. Там има удобни места за паркиране, както и дървени табелки с указания. Също така можете да го намерите чрез GPS навигациите.

Връх Мургавец – върхът е красив и леснодостъпен, той се намира на около 2 километра източно от връх Снежанка. Начална точка за маршрута до него е язовир Пампорово. На около 1.8 километра по асфалтовия път от връх Снежанка към Пампорово, вдясно, ще видите табела за язовира, като там можете да оставите автомобила си и да продължите пеша надолу към язовира. Тръгнете по широк път вляво, успоредно на язовира. Малко след това ще видите и табелки, които сочат вляво, към стръмна пътечка в гората. Оттам трябва да следвате табелите и синята маркировка. След около 30 минути ще видите голяма дървена табела с името на върха и красиви панорамни гледки.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянТриградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:Девин