Меню

Затвори
menu

Връх Синаница

Затвори
Връх Синаница
Връх Синаница
Гледка към хижа Синаница
Гледка от връх Синаница
Време 5:00 часа
Трудност Висока трудност
Координати Координати:41.71671420584492, 23.35002289711568

Пирин планина е една от най-високите в нашата държава. Тя се намира в Западна България, близо до градовете Банско, Разлог, Добринище и други. На нейната територия могат да бъдат видяни уникални природни красоти, сред които: високи върхове, чудни растения, уникални езера и много видове диви животни.

В северните части на планината можете да изкачите и връх Синаница, висок 2516 метра. Той има уникална форма, наподобяваща пирамида, а от него се виждат много красиви панорамни гледки, както и Синанишко езеро на североизток и хижа Синаница, която се намира до езерото.

Изкачването на върха е трудно, тъй като отнема доста време и също така по маршрута има няколко доста стръмни места. Като цяло отнема около 4-4.5 часа в посока. Не препоръчваме за начинаещи планинари. Бихте могли да отседнете в хижа Синаница, след което да изкачите върха на другия ден.

Маршрут

Маршрут от хижа Вихрен до връх Синаница

Покажи маршрута Както можете да видите на снимката, маршрутът за изкачването на връх Синаница започва от хижа Вихрен, която се намира на около 1950 метра надморска височина в Северен Пирин, на около 15 километра южно от град Банско. До нея можете да стигнете от град Банско с автомобила си по удобен асфалтиран път.
Трябва да знаете, че ако решите да отидете през летния сезон, обикновено пътят малко преди хижата, на предната хижа Бъндерица, е затворен нагоре между часовете 08:00 и 16:30. Това означава, че имате допълнително около 30-40 минути пеша от хижа Бъндерица до хижа Вихрен.
След като стигнете хижа Вихрен, трябва да продължите насреща – точно срещу входа има поставени маркировки и табели. Тръгнете по синята маркировка, която се движи в посока запад, след което продължава в посока юг. Пътечката е лека и приятна с малка денивелация, като се движи успоредно на река Бъндерица.
След около 500 метра ще стигнете до малък дървен мост, не преминавайте през него, а продължете успоредно на реката, по същата синя маркировка. След около 40-ина минути по този път ще стигнете до много красиво езеро – Муратово езеро. Маркировката и пътеката продължават с посока юг-югозапад. След около 1 километър разстояние и около 1 час по-късно, ще стигнете до седловината Бъндеришка порта, където има поставени табелки. Маркировката продължава на запад по удобни пътеки.
След около 90 минути по тази пътека (около 3 километра) ще стигнете до Синанишка порта, където има поставени табелки и маркировката продължава надолу към хижата. Вие трябва да продължите в посока юг по пътечка, която не е маркирана. Тя подсича Момин връх (западно от вас). Малко след него пътеката продължава в посока запад и след още около 1-1.15 километра по тази пътека ще стигнете до връх Синаница.
Пътят е доста дълъг (над 8 километра), като имате да изкачите и над 550 метра денивелация. Преходът отнема между 4 и 4.5 часа в посока. На няколко места има стръмни изкачвания. Сред тях са местата след Муратово езеро до Бъндеришка порта и изкачването малко след Момин връх към самия връх Синаница, като дам е доста стръмно.

Още за връх Синаница

Връх Синаница се намира в западните части на планината, като той е висок 2516 метра, има много красива форма, погледната от изток и север, наподобяваща пирамида. Той се изкачва от изток по немаркирана пътека. От него се вижда голяма част от планината, включително връх Вихрен, седловина Кончето, Муратов връх, връх Кутело и много други.

Маршрутът до него е дълъг, поради което е рядко посещаван, или често се нощува в хижа Синаница, която се намира наблизо до върха.

Върхът е сред най-високите в Пирин планина, близо до него можете да видите много красива растителност, езера и диви животни, сред които: дива коза, орел, ястреб и други.

Други забележителности близо до връх Синаница

Момин връх – също един доста красив връх се намира по пътя към връх Синаница. Той е висок 2482 метра, като маршрутът до него съвпада с върха до Синанишка порта. Оттам трябва просто вместо да слизате надолу в посока юг по заобиколната пътека, да продължите директно в посока запад към върха, като след около 20-30 минути ще се качите и на върха.

Хижа Синаница – една много красива хижа, която често се посещава. Най-подходящото време е през летния сезон, ако планувате няколкодневно пътешествие в Пирин и планувате да качите върха. Самата хижа се намира на североизток от върха. За да стигнете до нея можете да минете по самия маршрут към върха, да продължите по синята маркировка и на Синанишка порта да продължите в посока северозапад – след около 30-ина минути ще стигнете до самата хижа.

Синанишко езеро – езерото е много красиво, то се намира на североизток от върха. За да стигнете до него, трябва при отиването към върха просто да продължите по синята маркировка, т.е. при Синанишка порта да не продължавате на юг или запад, а на север по пътеката надолу, която води към езерото.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Банско

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоСуходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:Банско


Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:БанскоВръх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Попово езеро
Попово езеро
Близо до:Добринище