Меню

Затвори
menu

Връх Свищи плаз

Затвори
Връх Свищи плаз
Връх Свищи плаз
Гледка към връх Свищи плаз
Гледки към върха
Време 2:15 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.765463270683945, 24.112635858065513

Стара планина е най-дългата планина в България. Планината се простира в централните части на България, като е дълга над 500 километра. По нейното било биха могли да бъдат наблюдавани красиви природни забележителности – високи върхове, красиви седловини, невероятна растителност и много диви животни.

По билото на Стара планина също така се намира и връх Свищи плаз. Върхът се намира в западните части на Стара планина, в близост до град Златица. Върхът е разположен на централното било на Стара планина и е висок 1888 метра. До него има и удобна стартова точка за изкачване, която е близо до хижа Кашана, до която можете да стигнете с автомобил. Тя се намира на златишкия проход.

Връх Свищи плаз се намира на няколкостотин метра югоизточно от главния маршрут Ком-Емине, като до него има добра маркировка и поставени табели. От върха се откриват красиви гледки над голяма част от Стара планина и Южна България. Маршрурът е лек и приятен, прекрасна идея за разходка през топлите сезони, като можете да отидете сам и с деца.

Маршрут

Маршрут от хижа Кашана до връх Свищи плаз

Покажи маршрута Маршрутът за върха започва от хижа Кашана, намираща се на 12 километра северозападно от град Златица, близо до град Пирдоп в Централна България. От град Златица трябва да се запътите към село Църквище, разположено на няколко километра северозападно от града. До него се стига по улица „Васил Левски“ в Златица. В село Църквище се движете по главния път в посока запад, след което той продължава на север към хижа Кашана. Имате да изминете около 8 километра, като се движете само по този път.

Пътят е добър и става дори за по-ниски коли. След около 15 минути каране ще видите хижата вляво от пътя. Вие трябва да продължите по главния път, без да слизате към самата хижа. След малко ще видите завой вдясно и малко след него – отбивка за автомобили. Оставете автомобила си там, след което се върнете до завоя, който се изкачва в посока север. Малко след това има разделение на пътя. Вие трябва да хванете пешеходния маршрут вдясно, който е основният туристически маршрут Ком-Емине. Той е добре маркиран с червена маркировка, която ви води в посока североизток. В началото маршрутът започва с гориста местност, но след около 10-15 минути ще излезете на открито.

Пътят се движи успоредно на билото, като ще подминете няколко върха. Движете се само в тази посока по червената маркировка. След около 3.6 километра ще се изкачите на седловината вляво от вас. Там има разклонение на пътя и табела. Вляво пътят продължава по главния маршрут Ком-Емине. Трябва да продължите вдясно, към върха, който е на около 250 метра в посока югоизток. На върха има поставена метална конструкция и табела, на която са написани името и височината му. От десния завой към върха няма маркировка, но има добра пътека, която се изминава за 5-10 минути.

Общото разстояние от началото на пешеходния маршрут от хижа Кашана до върха е малко над 4 километра, като имате да изминете около 570 метра денивелация. Маршрутът се изминава за около 2-2.5 часа. По-голямата част от него е полегата, в началото има малко гориста местност, но останалата част е на открито. Пътеката се вижда лесно и има поддържана маркировка.

Още за връх Свищи плаз

Върхът се намира в Златишко-Тетевенския дял на Централна Стара планина. Той е висок 1888 метра, което го прави един от най-високите върхове в околността. Върхът има красива пирамидна форма, погледнат от изток. От него можете да видите много голяма част от Стара планина. Маршрутът до него е добре маркиран и върхът е леснодостъпен. Той се намира на метри, югоизточно, от главния маршрут Ком-Емине.

Връх Свищи плаз се намира на изток от седловината Кашана (седловината между Свищи плаз и връх Мургана), под върха има няколко реки – Курудере, Черни Вит и Стара река.

Върхът е изключително красив и предлага чудни панорамни гледки, той е отлична идея за хората, които искат да се разходят по билото на Стара планина.

Други забележителности наблизо

Връх малък Свищи плаз – върхът се намира на около 520 метра североизточно от връх Свищи плаз. Той е висок 1804 метра. До него можете да стигнете, като от връх Свищи плаз продължите по пътека в посока североизток, която ще ви отведе на главния маршут Ком-Емине, минаващ и през самия връх. До върхът можете да стигнете за около 10-15 минути. От него също можете да видите много красиви гледки над околията.

Връх Курдуна – върхът се намира на билото на Стара планина, на около 1.7 километра западно от връх Свищи плаз. До него можете да стигнете, като от връх Свищи плаз, се върнете на червената маркировка за маршрута Ком-Емине, след което поемете на запад (вляво). След това, вместо наляво и надолу под билото, вие трябва да продължите вдясно по самото било. След около 20-ина минути ще се изкачите на връх Курдуна. Той също е много красив и е висок 1822 метра.

Връх Капалу – върхът е висок 1622 метра, той също се намира на билото на Стара планина. До него можете да стигнете, като от връх Свищи плаз, продължите на север (обратно към главния маршрут), след което направите ляв завой и продължите да се движите по билото в посока запад. Оттам вместо надолу вляво, вие продължите вдясно по самото било. След около 3 километра (малко след връх Курдуна) ще видите и връх Капалу.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Златица

Язовир Душанци
Язовир Душанци
Близо до:Клисура


Водопад Пеперудата, село Антон
Водопад Пеперудата
Близо до:Клисура


Хижа Вежен в Стара Планина
Хижа Вежен
Близо до:Клисура