Меню

Затвори
menu

Връх Свети Илия до Асеновград

Затвори
Връх Свети Илия до Асеновград
Връх Свети Илия до Асеновград
Гледка по пътя към връх Свети Илия
Гледки от билото
Гледки от връх Свети Илия
Параклис Свети Илия
Красиви гледки на върха
Маса и пейки на върха
Пейка на връх Свети Илия
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.980320304009915, 24.897687257617555

В Северните Родопи има много красиви места. Там можете да намерите върхове, панорамни площадки, водопади, чудна растителност, красиви животни, спокойствие и сянка през топлите дни.

Планината често е посещавана от туристи, поради уникалните гледки, които можете да видите там. В северните ѝ части се намира Асеновград, като на юг от него има много красиви места за екотуризъм. Те също така са леснодостъпни и приятни за разходка с цялото семейство.

Връх Свети Илия е един от върховете на юг от Асеновград. Ако сте в областта, можете да се качите по пътечка по билото на планината до върха. Маршрутът е стръмен на места, но не е дълъг – отнема около 1.5-2 часа.

Върхът се намира на 762 метра надморска височина, като от него можете да видите красиви гледки над околията и големи части от Родопите. На върха има построен красив параклис и посадени много цветя, което го прави отлична дестинация през пролетта и лятото.

Маршрут

Маршрут от Асеновград до връх Свети Илия

Покажи маршрута Маршрутът за изкачването на връх Свети Илия започва от югоизточните части на Асеновград. Там трябва да тръгнете в посока улица „Горна Вода“ – точно на ъгъла на нея и улица „Черни връх“ има детска градина. Там трябва да оставите автомобила си и да продължите на юг (нагоре към планината) по удобна пътечка, която започва точно отстрани (вляво) на детската градина.

Пътечката криволичи измежду храсти и след около 5 минути ще излезете на малък язовир – Асеница. Там трябва да продължите вдясно, успоредно на язовира (южната му част). Пътечката ще продължи на изток, след което ще направи десен завой на юг. След няколко минути ще прекосите черен планински път, като трябва да продължите в същата посока. Има удобна пътечка, която се движи измежду растенията. След още 10-ина минути ще излезете на малко било, където се откриват панорамни гледки над Асеновград. Оттам продължете в същата посока нагоре и след малко ще стигнете до пейка. Малко след нея има няколко табели с надпис „Свети Илия“. Оттам трябва да продължите вдясно по жълтата маркировка. Има табела, на която пише „Св. Илия по билото“.

След няколко малки завойчета и след около 20 минути по същата пътечка, ще излезете на открито място. Там имате избор вдясно или вляво. Продължавайки вдясно, ще излезете на друг красив връх – връх Анатема, а вляво е пътят към връх Свети Илия. Поемете наляво, оттам изкачването почти приключва и продължава само по билото по удобна пътечка, няма къде да се объркате. Продължавате в посока югоизток и след около 30-40 минути ще видите пред вас красивия параклис и чудния връх. Там има посадени цветя, поставени пейки, маси и голям метален кръст. Не препоръчваме изкачването с деца, тъй като на места пътеката е доста стръмна (частта преди връх Анатема).

Разстоянието от началото на маршрута до самия връх е около 3.5 километра, но има и близо 460 метра денивелация. Изкачването отнема около 1.5-2 часа (в посока) с нормално темпо.

Още за връх Свети Илия

Върхът се намира в Северните Родопи, като на него има построен много красив параклис, който носи същото име. Там има поставен голям метален кръст, българското знаме, няколко пейки и много посадени цветя. Ако отидете там през късна пролет, лято и дори есен, можете да се налюбувате на уникални гледки.

До върха се стига за около 2 часа, като пътят е стръмен до малко след средата, затова не препоръчваме да вземате деца със себе си. От върха можете да видите долините и части от Родопите, а малко преди него, по самото било, можете да видите дори Асеновград и Пловдив отдалече. Природата по маршрута е много красива, особено през пролетта, когато всичко е цветно. По пътя към върха можете да срещнете дребни животни и различни видове птици.

Забележителности близо до връх Свети Илия

Връх Анатема – Върхът е висок 660 метра и се намира на билото по пътя към връх Свети Илия. Той е разположен на около 1.8 километра северозападно от връх Свети Илия. Още при самото изкачване, когато стигнете билото, има разделение на пътя вляво или вдясно. Ако завиете вдясно, можете да се качите за няколко минути до върха. От него се разкриват живописни гледки и е отлична дестинация през топлите сезони.

Връх Кутра – Върхът е висок 503 метра и на него има поставен метален кръст. Намира се на югозапад от Асеновград, като маршрутът до него се изминава за около 1 час. Пътят започва от края на улица „Захарий Зограф“, която е близо до улица „6-ти януари“ (главният път към Смолян). Оттам продължавате на запад по широк планински път, като след 5-10 минути ще видите завой вляво. Там има пътечка – следвайки я, тя ще ви отведе до върха за около 20-30 минути.

Асенова крепост – Крепостта е много красива и се намира на юг от Асеновград. Мястото е много живописно и добра идея за посещаване с цялото семейство. До нея можете да стигнете с автомобил по удобен асфалтов път, като пред крепостта има платен паркинг. От Асеновград трябва да тръгнете в посока Смолян, по улица „6-ти януари“. Малко след края на града, вдясно, ще видите друга улица, трябва да тръгнете по нея. След около 5-10 минути тя ще ви отведе до крепостта, където има паркинг. Трябва да заплатите входна такса и ще можете да разгледате запазената българска история там.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Асеновград

Язовир Четиридесетте извора
Язовир Четиридесетте извора
Близо до:Асеновград


Водопад до Новаково
Водопад до Новаково
Близо до:АсеновградРимски мост до ТОполово
Римски мост до Тополово
Близо до:Асеновград


Араповски манастир Света Неделя
Араповски манастир
Близо до:Асеновград


Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:СмолянВодопад Гюллек
Водопад Гюллек
Близо до:Кърджали


Язовир Марково
Язовир Марково
Близо до:Пловдив


Хижа Здравец
Хижа Здравец
Близо до:Пловдив