Меню

Затвори
Меню

Връх Свети Илия до Асеновград

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Свети Илия до Асеновград
Връх Свети Илия до Асеновград
Гледка по пътя към връх Свети Илия
Гледки от билото
Гледки от връх Свети Илия
Параклис Свети Илия
Красиви гледки на върха
Маса и пейки на върха
Пейка на връх Свети Илия
Време Време:2:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Асеновград
Координати Координати:41.980320304009915, 24.897687257617555

Северните Родопи са пълни с красиви места. Там можете да намерите много върхове, панорамни площадки, водопади, чудна растителност, красиви животни, спокойствие и сянка през топлите дни.

Планината често се посещава от туристи, поради уникалните гледки, които можете да видите там. В северните части на плаанината се намира Асеновград, като на юг от него има много красиви места за екотуризъм. Които също така са и лесно достъпни и приятни за разходка с цялото семейство.

Връх Свети Илия е един от върховете на юг от Асеновград. Ако сте в областта можете да се качите по пътечка, по билото на планината до върха. Маршрутът е стръмен на места, но не е дълъг, отнема около 1.5-2 часа.

Върхът се намира на 762 метра надморска височина, като от него може да видите красиви гледки над околията, големи части от Родопите. На върха също така има красив параклис и много цветя, което го прави отлична идея за разходка през пролетта и лятото.

Маршрут

Маршрут от Асеновград до връх Свети Илия

Покажи маршрута Маршрутът за изкачването на връх Свети Илия започва от югоизточните части на Асеновград. Там трябва да тръгнете в посока улица Горна Вода, точно ъгъла на нея и улица Черни връх има Детска градина. Там трябва да оставите автомобила си и да продължите на юг (нагоре към планината) по удобна пътечка, която започва точно отстрани (вляво) на детската градина. Пътечката криволичи измежду храсти и след 5 минути ще излезете на малък язовир – Асеница. Там трябва да продължите отдясно – успоредно на язовира (южната му част). Пътечката ще продължи на изток, след което ще направи десен завой на юг. След няколко минути ще прекосите и черен планински път, като продължавате в същата посока. Има удобна пътечка, която се движи измежду растенията. След още 10-ина минути ще излезете и на малко било, където се откриват панорамни гледки над Асеновград. От там продължавате в същата посока нагоре, след малко ще стигнете до пейка и след това няколко табели, с надпис Свети Илия. От там трябва да продължите вдясно по жълтата маркировка, на табелата пише – Св. Илия по билото.

Има няколко малки завоичета и след около 20 минути по същата пътечка ще излезете на открито място. Там имате избор вдясно или ляво. Вдясно ще излезете на друг красив връх – връх Анатема, а вляво е пътя към връх Свети Илия. Поемете наляво, от там изкачването почти приключва и продължавате само по билото по удобна пътечка, няма къде да сбъркате. Продължавате в посока югоизток и след около 30-40 минути ще видите пред вас и красивия параклис и чудния връх. Там има посадени цветя, поставени пейки, маси и голям метален кръст. Не препоръчваме изкачването с деца, тъй като на места пътеката е доста стръмна (частта преди връх Анатема).

Разстоянието от началото на маршрута до самия връх е около 3.5 километра, но има и близо 460 метра денивелация. Изкачването отнема за около 1.5-2 часа (в посока) с нормално темпо.

Още за връх Свети Илия

Върхът се намира в северните Родопи, като на него има построен много красив Параклис, който е със същото име. Там има поставен голям метален кръст, българското знаме, няколко пейки и посадени много цветя. Ако отидете там през късна пролет или лятото и дори есен, може да се налюбувате на уникални гледки. До него се стига за около 2 часа, като пътя е стръмен до малко след средата, за това не препоръчваме да вземате деца. От върха можете да видите долините и части от Родопите, а малко преди него по самото било може да видите и дори Асеновград и Пловдив от далече. Природата по маршрута е много красива, особено през пролетта, когато всичко е цветно. По пътя към върха можете да видите и много дребни животни и различни видове птици.

Забележителности близо до връх Свети Илия

Връх Анатема – Върхът е висок 660 метра и се намира на билото по пътя към връх Свети Илия. Той се намира на около 1.8 километра северозападно от връх Свети Илия. Още при самото изкачване, когато достигнете билото и има разделение на пътя вляво или вдясно, ако завиете вдясно може да се качите за няколко минути до върха, той предлага също уникални гледки и е отлична идея за посещение през топлите сезони.

Връх Кутра – Върхът е висок 503 метра и има поставен метален кръст. Намира се на югозапад от Асеновград, като маршрута до него се изминава за около 1 час. Пътя започва от края на улица Захарий Зограф, която е близо до улица 6-ти Януари (главният път към Смолян). От там продължавате на запад по широк планински път, като след 5-10 минути ще видите завой вляво, където има пътечка, следвате я и тя ще ви отведе до върха, за около 20-30 минути.

Асенова крепост – Крепостта е много красива и пълна с история. Тя се намира на юг от Асеновград, мястото е много живописно и много добра идея за посещаване с цялото семейство. До нея можете да стигнете с автомобил по удобен асфалтов път, пред крепостта има и паркинг. До нея се стига като от Асеновград тръгнете в посока Смолян, по улица 6-ти януари, малко след края на града вдясно ще видите друга улица, като трябва да тръгнете по нея. След около 5-10 минути ще ви отведе и на крепостта, до която има и паркинг, трябва да заплатите входа и може да разгледате уникалната история и постройки там.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано