Меню

Затвори
Меню

Връх Света Неделя

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Поглед от връх Света неделя до Равногор
Поглед от връх Света неделя до Равногор
Поглед на Равногор от Света Неделя
Указателна табела към връх Света Неделя
Време Време:0:40
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Брацигово
Координати Координати:41.95775691286753, 24.375660177297743

Връх света неделя е красив връх с много изваяна форма и покрит в чудна растителност. Той се намира в Родопите, на няколкостотин метра от Равногор. Върхът е висок 1548 метра. На върха има панорамна гледка и се вижда както Равногор така и други интересни гледки.

Маршрут

Маршрут от Равногор до връх Света неделя

Покажи маршрута За да стигнете до връх Света Неделя, трябва да оставите колата си в Равногор. Равногор се намира на няколко километра южно от Брацигово в северните Родопи. Старта на маршрута започва от началото на селцето още първите улички в северната част на селцето, там може да оставите колата си.

Има пътека, която се вижда от далеч, тя е добре поддържана. Тя се движи в посока североизток като криволичи из горичката. От Равногор по пътеката имате малко над 1.5 километра разстояние и 200 метра денивелация.

Маршрутът върви в гориста местност по тясна, леко стръмна, пътечка. Тя прави няколко чупки, след което излизате на върха, където се открива чудесна гледка. Там има панорамна площадка и е чудно местенце както за почивка след прехода, така и за снимки.

Още за връх Света Неделя

Върхът предлага чудесни гледки към Родопите и към Равногор. Той не е много висок и е подходящ и за деца. Той има красива издигаща се форма, която прилича на пирамида. По него има много дървета и храсти от тип иглолистни растения. Може също така да засечете и разни животинки. Пътеката е кратка и удобна за ходене, супер идея е за лека разходка, като може да се съчетае с други гледки в района.

Други забележителности до Света Неделя

Най-известната за областта забележителност се намира само на 40 минути от Равногор – Бекови Скали. Това е чудна панорамна площадка , която открива много красиви гледки към язовир Въча. За да стигнете до нея, трябва да поемете към Южния край на селото, след което да поемете по планински път към Манастир Свети Илия. След него продължавате посока североизток и след 20-ина минути ще пристигнете на площадката. Там има покрита постройка, пейки и парапети, а отсреща се откриват уникални гледки.

Освен тази площадка, близо до Равногор също има и друго чудно местенце, идеално за лека разходка – Червената скала. За да стигнете до там трябва да хванете към южната част на Равногор, след което да продължите посока югоизток по черен планински път. Площадката се намира на 20-30 минути пеш, посоката е почти само направо.

Друга чудна забележителност, която може да видите е екопътеката до Фотиново, като там освен другите красоти може да видите и Фотинските водопади. В края на пътеката има и чудна панорамна площадка, от която се открива прекрасна гледка към водопадите. До пътеката се стига, като оставите колата си в село Фотиново и от там тръгнете към източната част на селцето. От там започва екопътеката, която върви успоредно на река Фотинска. От селцето до панорамната площадка отнема между 1 и 1.5 часа, като пътеката е полегата, само към края има спускане и изкачване.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано