Меню

Затвори
menu

Връх Света Неделя

Затвори
Поглед от връх Света неделя до Равногор
Поглед от връх Света неделя до Равногор
Поглед на Равногор от Света Неделя
Указателна табела към връх Света Неделя
Време 0:40 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.95775691286753, 24.375660177297743

В Северните Родопи можете да видите много живописни места, там е пълно с пещери, язовири, реки, китни селца, върхове и много животни.

Там можете да посетите и село Равногор, което е изключително красиво селце, то се намира южно от град Брацигово. Североизточно на селцето се намира и красив връх – връх Света Неделя той е с много изваяна форма и покрит в чудна растителност.

Върхът е висок 1548 метра. Върха се изкачва за около 30 минути по добра пътечка, която започва в северните части на селцето. Пътят е леко стръмен, но удобен, а на върха има много красива панорама, от която се вижда селцето от високо и много части на Родопите. Отличен връх за изкачване през топлите сезони, като маршрута е подходящ и за деца.

Маршрут

Маршрут от Равногор до връх Света неделя

Покажи маршрута За да стигнете до връх Света Неделя, трябва да оставите колата си северните части на Равногор. Селцето се намира на няколко километра южно от Брацигово в северните Родопи. Старта на маршрута започва от началото на селцето още първите улички. След като влезнете в Равногор имате няколко варианта, трябва да завиете по втората или третата пресечка вляво, като те ви видят на изток. След 20-30 метра ще стигнете до края на селцето, като там има пътека, която се вижда от далеч, тя е добре поддържана. Тя се движи в посока североизток като криволичи из горичката. От Равногор по пътеката имате да изминете малко над 1.5 километра разстояние и 200 метра денивелация.

Маршрутът е в гориста местност по тясна, леко стръмна, пътечка. Тя прави няколко чупки, след което излизате на върха, където се открива чудесна гледка. Там има панорамна площадка и е чудно местенце, както за почивка след прехода, така и за снимки.

Още за връх Света Неделя

Върхът предлага чудесни гледки към Родопите и Равногор. Той не е много висок и е подходящ и за деца. Той има красива издигаща се форма, която прилича на пирамида. По маршрута към върха има много иглолистни растения. Може също така да видите и разни животинки, като: гущери, катерици, лисици, зайци и други. Пътеката е кратка и удобна за ходене, супер идея е за лека разходка, като може да се съчетае с други гледки в района.

Други забележителности до Света Неделя

Най-известната за областта забележителност се намира само на 40 минути от Равногор – Бекови Скали. Това е чудна панорамна площадка , която открива много красиви гледки към язовир Въча. За да стигнете до нея, трябва да поемете към южния край на селото, след което да поемете по планински път към Манастир Свети Илия. След него продължавате посока североизток и след 30-ина минути ще пристигнете на площадката. Там има покрита постройка, пейки и парапети, а отсреща се откриват невероятни гледки.

Освен тази площадка, близо до Равногор също има и друго чудно местенце, идеално за лека разходка – Червената скала. За да стигнете до там трябва да хванете към южната част на Равногор, след което да продължите посока югоизток по черен планински път. Площадката се намира на 20-30 минути пеш, посоката е почти само направо.

Друга забележителност, която можете да видите е екопътеката до Фотиново, като там освен другите красоти може да видите и Фотинските водопади. В края на пътеката има и чудна панорамна площадка, от която се открива прекрасна гледка към водопадите. До пътеката се стига, като оставите колата си в село Фотиново и от там тръгнете към източната част на селцето. От там започва екопътеката, която върви успоредно на река Фотинска. От селцето до панорамната площадка отнема между 1 и 1.5 часа, като пътеката е полегата, само към края има спускане и изкачване.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Брацигово

Панорамна гледка от Бекови Скали
Бекови скали
Близо до:Брацигово