Меню

Затвори
Меню

Връх Полежан

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Полежан
Връх Полежан
Безбожко езеро
Горно Полежанско езеро
Гледка към връх Полежан от малък Полежан
гледка към връх Полежан и Стражите
Гледа към връх Сиврия и Попско езеро
хижа Безбог
На връх полежан
Време Време:2:30
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Добринище
Координати Координати:41.716668342906274, 23.49999883320391

Връх Полежан е красив и много висок връх в Пирин планина. Той е сред най-високите върхове в планината с неговите 2851 метра надморска височина. Върхът се извисява високо и предлага красиви гледки към съседните върхове, езера и други природни красоти. Връх Полежан се намира в източните части на Пирин планина, близо до Добринище.

Маршрут

Машрут от станция Безбог до връх Голям Полежан

Покажи маршрута За да се качите на връх Полежан, един от най-удобните маршрути е през хижа Безбог. Трябва да идете до Добринище, след което да поемете на юг към хижа Гоце Делчев, където да оставите колата си и да хванете лифт.

В Добринище има на няколко места табелки с посока за хижата, но като цяло трябва да се движите на югозапад. Най-добре да я въведете в навигацията, до нея се стига по добър асфалтов път за 20-ина минути.

След като стигнете там, има лифт, той отнема приблизително 20-30 минути, но спестява доста ходене. Хижа Гоце Делчев е на 1412 метра надморска височина, докато горната точка на лифта – хижа Безбог е на височина 2240 метра надморска височина. Ако решите да вървите цялото разстояние от долната станция до горната станция, ще ви отнеме приблизително 2 часа, като има удобни, но стръмни пътечки. Те имат маркировки и на моменти стават широки планински пътища, на моменти тесни и стръмни пътечки през гората. Пътечката върви успоредно на лифта.

След като стигнете горната станция на хижа Безбог, трябва да поемете по пътечката, която върви покрай езерото и се изкачва на отсрещното било, тя е добре маркирана със зелено-бяла маркировка и удобна за ходене.

След като се изкачите на билото, от дясната ви страна ще се пада връх Безбог – 2645 метра. Като на югозапад ви очаква още едно стръмно изкачване, след което може да видите връх Полежан насреща. До него вдясно може да видите Стражите, а вляво връх Малък Полежан, още по-вляво се намира връх Джангал и долу под тях няколко красиви езера.

От тук трябва да продължите до върха почти само направо, има удобна пътечка, но тя е и стръмна на моменти. Пътят от станция Безбог до връх Полежан е приблизително 3.5 километра, но има голяма денивелация, близка до 600 метра. Времето което ще ви отнеме за да стигнете до върха е приблизително 2.5 часа.

Още за връх Полежан

Връх Полежан е висок и красив връх в северните части на Пирин планина. До него се намират чудни местенца и уникални гледки. От него може да видите почти цялата планина. Той е в топ 10 класацията за най-високи върхове в България – с неговите 2851 метра надморска височина. Върхът е най-високия на Полежанското странично било, където се намират върховете Малък Полежан (2820 метра), връх Газей(2761 метра), Безбог(2645 метра), Каймакчал(2753 метра), Дисилица(2700 метра) и Стражите (Голяма стража 2810 метра). Върхът е също така и 4-ти по височина в цяла Пирин планина, след върховете Вихрен(2914 метра), Кутело(2908 метра) и Бански Суходол(2884 метра).

Места които може да посетите близо до връх Полежан

Близо до върха има много места, които може да посетите, те включват, високи и по-ниски върхове, чудни езера, хижа Безбог и други.

Най-близките върхове до връх Полежан са: на юг Малък Полежан, който е на разстояние под 1 километър. На запад връх Газей и Ушиците, на север алпийските върхове Стражите. На североизток връх Безбог и хижа Безбог и също така Безбожко езеро.

Между върховете Полежан и Малък Полежан се вижда също така голямо Полежанско езеро, между малък Полежан и върха Газей се намира и Горно Газейско езеро.

Между Полежан и Безбог може да видите Дисилишко езеро, а на югоизток към връх Джангал може да видите чудните Бански езера, Рибни езера и Попово езеро.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано