Меню

Затвори
Меню

Връх Полежан

Затвори
Връх Полежан
Връх Полежан
Безбожко езеро
Горно Полежанско езеро
Гледка към връх Полежан от малък Полежан
гледка към връх Полежан и Стражите
Гледа към връх Сиврия и Попско езеро
хижа Безбог
На връх полежан
Време:2:30
Трудност:Средна
Близо до:Добринище
Координати:41.716668342906274, 23.49999883320391

Връх Полежан е красив и много висок връх в Пирин планина. Той е сред най-високите върхове в планината с неговите 2851 метра надморска височина. Върхът се извисява високо и предлага красиви гледки към съседните върхове, езера и други природни красоти. Връх Полежан се намира в източните части на Пирин планина, близо до Добринище.

Маршрут

Машрут от станция Безбог до връх Голям Полежан

Покажи маршрута За да се качите на връх Полежан, един от най-удобните маршрути е през хижа Безбог. Трябва да идете до Добринище, след което да поемете на юг към хижа Гоце Делчев, където да оставите колата си и да хванете лифт.

В Добринище има на няколко места табелки с посока за хижата, но като цяло трябва да се движите на югозапад. Най-добре да я въведете в навигацията, до нея се стига по добър асфалтов път за 20-ина минути.

След като стигнете там, има лифт, той отнема приблизително 20-30 минути, но спестява доста ходене. Хижа Гоце Делчев е на 1412 метра надморска височина, докато горната точка на лифта – хижа Безбог е на височина 2240 метра надморска височина. Ако решите да вървите цялото разстояние от долната станция до горната станция, ще ви отнеме приблизително 2 часа, като има удобни, но стръмни пътечки. Те имат маркировки и на моменти стават широки планински пътища, на моменти тесни и стръмни пътечки през гората. Пътечката върви успоредно на лифта.

След като стигнете горната станция на хижа Безбог, трябва да поемете по пътечката, която върви покрай езерото и се изкачва на отсрещното било, тя е добре маркирана със зелено-бяла маркировка и удобна за ходене.

След като се изкачите на билото, от дясната ви страна ще се пада връх Безбог – 2645 метра. Като на югозапад ви очаква още едно стръмно изкачване, след което може да видите връх Полежан насреща. До него вдясно може да видите Стражите, а вляво връх Малък Полежан, още по-вляво се намира връх Джангал и долу под тях няколко красиви езера.

От тук трябва да продължите до върха почти само направо, има удобна пътечка, но тя е и стръмна на моменти. Пътят от станция Безбог до връх Полежан е приблизително 3.5 километра, но има голяма денивелация, близка до 600 метра. Времето което ще ви отнеме за да стигнете до върха е приблизително 2.5 часа.

Още за връх Полежан

Връх Полежан е висок и красив връх в северните части на Пирин планина. До него се намират чудни местенца и уникални гледки. От него може да видите почти цялата планина. Той е в топ 10 класацията за най-високи върхове в България – с неговите 2851 метра надморска височина. Върхът е най-високия на Полежанското странично било, където се намират върховете Малък Полежан (2820 метра), връх Газей(2761 метра), Безбог(2645 метра), Каймакчал(2753 метра), Дисилица(2700 метра) и Стражите (Голяма стража 2810 метра). Върхът е също така и 4-ти по височина в цяла Пирин планина, след върховете Вихрен(2914 метра), Кутело(2908 метра) и Бански Суходол(2884 метра).

Места които може да посетите близо до връх Полежан

Близо до върха има много места, които може да посетите, те включват, високи и по-ниски върхове, чудни езера, хижа Безбог и други.

Най-близките върхове до връх Полежан са: на юг Малък Полежан, който е на разстояние под 1 километър. На запад връх Газей и Ушиците, на север алпийските върхове Стражите. На североизток връх Безбог и хижа Безбог и също така Безбожко езеро.

Между върховете Полежан и Малък Полежан се вижда също така голямо Полежанско езеро, между малък Полежан и върха Газей се намира и Горно Газейско езеро.

Между Полежан и Безбог може да видите Дисилишко езеро, а на югоизток към връх Джангал може да видите чудните Бански езера, Рибни езера и Попово езеро.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано