Меню

Затвори
menu

Връх Полежан

Затвори
Връх Полежан
Връх Полежан
Безбожко езеро
Горно Полежанско езеро
Гледка към връх Полежан от малък Полежан
гледка към връх Полежан и Стражите
хижа Безбог
На връх полежан
Гледа към връх Сиврия и Попово езеро
Време 2:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:41.716668342906274, 23.49999883320391

Пирин планина се намира в Северозападна България. Тя е една от най-високите планини в държавата, като там можете да видите уникални гледки, сред които – едни от най-високите върхове, уникални седловини, езера, красиви животни и разнообразие от растения.

Връх Полежан е сред най-високите върхове на Пирин. Tой е висок 2851 метра и е сред 10-те най-високи върха на цяла България. Намира се в северните части на Пирин планина, южно от град Добринище. До него има удобен и добре поддържан маршрут, като добра начална точка е близката хижа Безбог.

От върха се откриват уникални гледки към съседните върхове – Джангал, Малък Полежан, Газей, Сиврия, Безбог, Стражите и много езера – Газейско езеро, Горно Полежанско езеро (най-високото езеро на България – 2710 метра), Долно Полежанско езеро и Попово езеро. Там също така можете да видите и много дребни и по-едри животни, сред които – вълк, сърна, дива коза, дива котка, орел змияр, малък орел, сокол скитник, гущери и други.

Маршрут

Машрут от станция Безбог до връх Голям Полежан

Покажи маршрута За да се качите на връх Полежан, един от най-удобните маршрути е през хижа Безбог. За да стигнете до хижа Безбог, трябва да отидете до Добринище, намира се източно от град Банско. От там трябва да поемете на юг към хижа Гоце Делчев, където да оставите колата си и да хванете лифт. Пътят започва южно на град Добринище, тръгнете по улица Иван Козаров, след кето продължете по улцица Александър Стамболийски (в посока юг), след това завийте наляво по улциа Паисий, тя ще излезне от добринище, като пътят се движи успоредно на Добринишка река.

От там имате около 20 минути път с автомобил само в тази посока, най-добре да въведете хижата в навигацията.

След като стигнете там, има лифт, той отнема приблизително 20-30 минути, но спестява доста ходене, той ще ви качи на хижа Безбог. Хижа Гоце Делчев е на 1412 метра надморска височина, докато горната точка на лифта – хижа Безбог е на височина 2240 метра надморска височина. Ако решите да вървите цялото разстояние от долната станция до горната станция, ще ви отнеме приблизително 2 часа, като има удобни, но стръмни пътечки. Те имат маркировки и на моменти стават широки планински пътища, на моменти тесни и стръмни пътечки през гората. Пътечката върви успоредно на лифта.

След като стигнете горната станция на хижа Безбог, трябва да поемете по пътечката, която върви покрай езерото и се изкачва на отсрещното било, тя е добре маркирана със зелено-бяла маркировка и удобна за ходене.

След като се изкачите на билото, от дясната ви страна се пада връх Безбог – 2645 метра. Трябва да продължите на югозапад, като там ви очаква още едно стръмно изкачване, след което може да видите връх Полежан насреща. До него вдясно може да видите Стражите, а вляво връх Малък Полежан, още по-вляво се намира връх Джангал и долу под тях няколко красиви езера.

От тук трябва да продължите до върха почти само направо (посока запад), има удобна пътечка, но тя е стръмна на моменти. Пътят от станция Безбог до връх Полежан е приблизително 3.5 километра, но има голяма денивелация, около 600 метра. Времето което ще ви отнеме за да стигнете до върха е приблизително 2.5 часа.

Още за връх Полежан

Връх Полежан е изключително красив, а от него можете да видите невероятна 360 градусова панорамна гледка към голяма част от Пирин планина. Той е в топ 10 класацията за най-високи върхове в България – с неговите 2851 метра надморска височина. Върхът е най-високия на Полежанското странично било, където се намират върховете Малък Полежан (2820 метра), връх Газей(2761 метра), Безбог(2645 метра), Каймакчал(2753 метра), Дисилица(2700 метра) и Стражите (Голяма стража 2810 метра). Върхът е също така и 4-ти по височина в цяла Пирин планина, след върховете Вихрен(2914 метра), Кутело(2908 метра) и Бански Суходол(2884 метра).

Под върха, в посока югоизток можете да видите няколко красиви езера, сред които Горното Полежанско езеро – най-високото езеро на България (2710 метра), също така Долното Полежанско езеро и Попово езеро, което е сред най-дълбоките на планината – над 29 метра.

Изкачването на връх Полежан е изключително приятно и е супер идея за хора, които искат да разгледат красотите на Пирин. Той може да се изкачи през топлите сезони, като зимата е доста опасно поради дълбоките снегове и студените ветрове.

Места които може да посетите близо до връх Полежан

Близо до върха има много места, които може да посетите, те включват, високи и по-ниски върхове, чудни езера, хижа Безбог и други.

Най-близките върхове до връх Полежан са: на юг Малък Полежан, който е на разстояние под 1 километър. На запад връх Газей и Ушиците, на север алпийските върхове Стражите. На североизток връх Безбог и хижа Безбог и също така Безбожко езеро.

Между върховете Полежан и Малък Полежан се вижда също така Горно Полежанско езеро, между малък Полежан и върха Газей се намира и Горно Газейско езеро.

Между Полежан и Безбог може да видите Дисилишко езеро, а на югоизток към връх Джангал може да видите чудните Бански езера, Рибни езера и Попово езеро.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Добринище

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Рид Стражите в Пирин планина
Стражите в Пирин
Близо до:Добринище


Момин връх
Момин връх
Близо до:БанскоВръх Синаница
Връх Синаница
Близо до:Банско


Суходолско езеро
Суходолско езеро
Близо до:Банско


Хижа Синаница
Хижа Синаница
Близо до:БанскоВръх Джангал
Връх Джангал
Близо до:Добринище


Връх Малък Полежан
Връх Малък Полежан
Близо до:Добринище


Попово езеро
Попово езеро
Близо до:Добринище