Меню

Затвори
menu

Връх Персенк

Затвори
Връх Персенк - 2075 метра
Връх Персенк - 2075 метра
Гледки от върха
Гледки по пътя към връх Персенк
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.83029997933124, 24.556120056214233

Родопи е голяма планина в Югозападна България. На нея има многобройни върхове и чудни природни забележителности, сред които са: красиви екопътеки, водопади и много други.

В западните части на планината се намира и връх Персенк – висок 2075 метра. Върхът е сред най-високите на Родопите. Той се намира северно от село Забърдо, което е западно от главния път между Асеновград и Смолян.

Близо до върха се намират и други върхове със сходни имена – Малък Персенк, Голям Персенк и други. Той е лесно достъпен от хижа Скалните Мостове, намираща се на югоизток от него.

Върхът предлага обаятелна гледка над голяма част от Родопите, като на него има поставена метална постройка за обозначаване. Маршрутът до него е добре обозначен, а пътеката не е много стръмна и е удобна. Изкачването му отнема приблизително 2 часа.

Маршрут

Маршрут от хижа Скалните мостове до връх Персенк

Покажи маршрута Маршрутът за връх Персенк започва от хижа Скални мостове (1625 метра). Хижата се намира на 17.5 километра западно от главния път между Асеновград и Смолян. До нея се стига, като малко след Хвойна (в посока Смолян) се прави десен завой, където има табела за Чудните мостове. Пътя води към село Забърдо, като след около 9 километра се завива вдясно. След това имате още около 8.5 километра по този път и ще стигнете до хижа Скални Мостове.

Там трябва да оставите автомобила си и поемате в посока югозапад, където има поставени и няколко табелки. От там трябва да продължите по пътечката в същата посока, като малко по-късно пътеките се разделят на няколко посоки, вие трябва да продължите вдясно, по тази която сочи за хижа Персенк (с червена маркировка).

Пътеката продължава в посока запад, като в началото е по-стръмно, а после става по-полегата. След около 1-1.5 часа ще стигнете до по-широка полянка, където отново има няколко пътечки, вие трябва да поемете вдясно, по червената маркировка, като има и табелка с надпис Persenk Ultra. От там се движите само по тази маркировка още около 30 минути, в посока североизток и ще стигнете точно до върха, където има поставена метална конструкция и също така може да видите красива панорамна гледка, над голяма част от Родопите.

Общото разстояние от хижата до върха е около 3.6 километра, като имате да изкачите над 450 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1.5-2 часа с нормално темпо.

Още за връх Персенк

В Родопите има няколко върха със сходно наименование, като те са в съседство на върха. От връх Персенк има красива панорамна гледка, от която се виждат много други върхове на планината. Върхът е лесно достъпен, като също така е добре маркиран. От хижата до върха може да се качите за малко под 2 часа с нормално темпо.

Маршрутът е отлична идея за разходка сред природата. Там има красива растителност и чудни гледки. Маршрутът не е много посещаван и е удобен за преход през уикендите. Тъй като на места има стръмни участъци, не препоръчваме прехода за малки деца.

По пътя към върха можете да видите много красива фауна и флора. Сред растенията можете да видите: шипка, дъб, бук, бор, ела, хвойна, теменужка, глог, кокиче и много други. Там също така се срещат и много диви животни: лисица, лалугер, златка, белка, сокол, орел, катерица, дива свиня, сойка, заек, таралеж и много други.

Забележителности близо до връх Персенк

Хижа Персенк – хижата се намира на 1697 метра надморска височина, като до нея се достига като от върха се върнете до полянката, в посока югозапад, след което поемете отново в посока север но този път малко по-вляво, там има и поставени табелки с името на хижата. До хижата се стига за около 1 час от полянката, преди върха.

Хижа Скални мостове – хижата представлява голяма постройка, намираща се на 1625 метра надморска височина. Тя е отлична идея за почивка преди прехода или след като се върнете от върха. До нея има и добър асфалтов път.

Чудните мостове – са красиви образувания в Родопите. До тях се стига с автомобил, като те са на пътя към хижа Скални мостове, като малко преди нея има табелка за местността. Те са отлична идея за кратка разходка сред природата с уникални гледки. Мястото е лесно достъпно и е удобно и за деца.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Чепеларе

Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:Чепеларе


Смолянски езера
Смолянски езера
Близо до:СмолянВръх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:Смолян


Връх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:СмолянТриградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:Девин