Меню

Затвори
menu

Връх Орфей

Затвори
Връх Орфей
Връх Орфей
Хижа Перелик
Маркировка по пътя към връх перелик
По пътя към връх Орфей след параклиса
На връх Орфей
Табела към връх Орфей
Връх Орфей от далеч
Параклис Св.Св. Кирик и Юлита
Време 2:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.62774944452179, 24.542495408552988

Връх Орфей (или още познат като Широколъшки Снежник) е вторият по височина връх в Родопите. Той се намира в Южните Родопи и е висок 2188 метра. Той е най-високият достъпен връх в планината, тъй като първенеца Голям Перелик е забранена зона.

Той е изграден от вулканични скали, неговите склонове са покрити от растителност, а отгоре билото му е голо. На него има мраморна плоча с името на върха. От Орфей се откриват красиви гледки към почти целите Родопи, като се виждат съседните върхове и населени места.

Разходката до върха е лека и приятна и е отлична идея за разходка в гора и планина. По-голямата част от маршрута е на открито, ако ще ходите през лятото е добре да си носите повечко вода. Маршрута отнема около 2 часа в посока, като можете да видите много видове животни като: орел, сокол, смок мишкар, белка, лисица, полски мишки, зайци и други.

Маршрут

Маршрут от хижа Перелик до връх Орфей

Покажи маршрута Отлична стартова точка за преход до върха е хижа Перелик (1960 метра надморска височина). Хижата се намира североизточно от град Смолян, като тя е на 18 километра. До нея може да се стигне по удобен асфалтов път, като почти целия е в добро състояние, накрая преди самата хижа пътя става в планински, но е равен и удобен дори за по-ниски коли. От Смолян, трябва да тръгнете по посока село Водата, като малко преди него (на около 12 километра от Смолян) се прави ляв завой, към самата хижа в посока югозапад.

Пред хижата има доста места, на които може да оставите колата си и да продължите по пътя на юг. Ако решите, може също така да продължите малко след хижата, на около 1 километър, като там ще видите параклис, до който има и широки полянки, на които също може да оставите автомобила си. От параклиса трябва да продължите по маркирана пътека- с червена маркировка и колове, като тя се движи направо и после завива надясно и продължава нагоре през гориста местност. По пътя почти няма къде да се объркате, просто следете маркировката и вървете в посока северозапад към върха.

По-голямата част от пътя е полегата, има изкачване точно преди самия връх, но като цяло прехода е лек и приятен. Има чудесни гледки по пътя към върха а и от самия него.

От хижа Перелик до върха са около 7 километра и денивелация от около 280 метра, като това разстояние се изминава за приблизително 2 часа. Ако решите да оставите колата си на параклиса, ще спестите около 1 километър разстояние.

Още за връх Орфей

Върхът е много красив и е отлична идея за разходка. Прехода до него не е труден и може да се направи с деца. Отнема не повече от 2 часа в посока.

Пътят в по-голямата част е полегат и има поставена добра маркировка. По пътя към върха има прекрасни гледки, на места преминавате през открити поляни, а на места се минава през гориста местност. Ако ще ходите през летния сезон, препоръчваме да се намажете с крем за слънце и да носите повече вода. Местността е изключително живописна, там можете да видите: шипка, бор, боровинки, малини и други растения, а също така и животни: лисици, зайци, соколи и други.

Върхът е висок 2188 метра и е втория по височина в Родопите, след връх Голям Перелик (2191 метра) но до него не може да се стигне, тъй като е забранена зона. От връх Орфей се откриват много красиви гледки към съседните върхове, а също така и в посока североизток се вижда кулата на връх Снежанка. Неговата форма е полегата, като на самия връх има малко растителност – храсти и трева.

Други забележителности близо до връх Орфей

Орфееви скали – това е красива панорамна площадка намираща се много близо до кулата на връх Снежанка. До там се стига през пътя към Пампорово, след което продължите на изток към кулата. От Смолян, се прави ляв завой малко преди Пампорово. Може да се качите с автомобила, като пътя е асфалтов и е удобен за коли. Може да оставите автомобила си на предпоследния десен завой. Там има беседка, табели и широки поляни. От там тръгвате в посока юг и удобна пътечка, и след около 10-15 минути ще стигнете до Орфееви скали. От там можете да видите уникални гледки над Смолянските езера.

Каньона на водопадите – това е красива екопътека пълна с водопади и красиви мостчета. До нея се стига като от град Смолян тръгнете по пътя за Мугла, посоката е на запад от града. Малко след града ще видите стар бетонов възел като пътя за екопътеката започва вдясно, може да продължите още малко с колата до паркинга и от там трябва да продължите пеш. Екопътеката е чудесна, като отнема 2-3 часа за цяла обиколка, може да видите много водопади, а в края на пътеката има и много красива панорамна площадка.

Смолянските езера – това са красиви високопланински езера, те се намират на 15 километра северозападно от град Смолян. Пътя до тях е удобен асфалтиран и се стига с автомобил почти до самите езера. Там може да поседнете и да се налюбувате на красивата природа. От Смолян трябва да тръгнете по пътя към село Водата и на около 8 километра по пътя се прави десен завой и се движите само към езерата в посока север. До тях има и удобно място за спиране.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Връх Мургавец
Връх Мургавец
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:СмолянВръх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:Смолян


Триградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин