Меню

Затвори
Меню

Връх Орфей

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Орфей
Връх Орфей
Хижа Перелик
Маркировка по пътя към връх перелик
По пътя към връх Орфей след параклиса
На връх Орфей
Табела към връх Орфей
Връх Орфей от далеч
Параклис Св.Св. Кирик и Юлита
Време Време:2:00
Трудност Трудност:Ниска
Близо до Близо до:Смолян
Координати Координати:41.62774944452179, 24.542495408552988

Връх Орфей (или още познат като Широколъшки Снежник) е вторият по височина връх в Родопите. Той се намира в южните Родопи и е висок 2188 метра. Върхът е най-високия достъпен връх в планината, тъй като първенеца Голям Перелик е забранена зона.

Той е изграден от вулканични скали, неговите склонове са покрити от растителност, а отгоре билото му е голо. На върха има мраморна плоча с името на върха. От Орфей се откриват красиви гледки към почти целите Родопи, като се виждат съседните върхове и населени места.

Разходката до върха е лека и приятна и е отлична идея за разходка в гора и планина.

Маршрут

Маршрут от хижа Перелик до връх Орфей

Покажи маршрута Отлична стартова точка за преход до върха е хижа Перелик (1960 метра надморска височина). Хижата се намира североизточно от град Смолян, като тя е на 18 километра. До нея може да се стигне по удобен асфалтов път, като почти целия е в добро състояние, накрая преди самата хижа пътя става в планински, но е равен и удобен дори за по-ниски коли.

Пред хижата има доста места, на които може да оставите колата си и да продължите по пътя на запад. Ако решите, може също така да продължите малко след хижата, на около 1 километър, като там ще видите параклис, до който има и широки полянки, на които също може да оставите автомобила си. От параклиса трябва да продължите по маркирана пътека- с червена маркировка и колове, като тя се движи направо и после завива надясно и продължава нагоре през гориста местност. По пътя почти няма къде да се объркате, просто следете маркировката и вървете в посока северозапад към върха.

По-голямата част от пътя е полегата, има изкачване точно преди самия връх, но като цяло прехода е лек и приятен. Има чудесни гледки, както преди така и от самия връх.

От хижа Перелик до върха са около 7 километра и денивелация от около 280 метра, като това разстояние се изминава за приблизително 2 часа. Ако решите да оставите колата си на параклиса, ще спестите около 1 километър разстояние.

Още за връх Орфей

Върхът е много красив и е отлична идея за разходка. Прехода до него не е труден и може да се направи с деца.

Пътят в по-голямата част е полегат и има поставена добра маркировка. По пътя към върха има прекрасни гледки, на места преминавате през открити поляни, а на места се минава през гориста местност. Ако ще ходите през летния сезон, препоръчваме да се намажете с крем за слънце и да носите повече вода. По пътя може да видите различни животинки, като гущери и различни видове птици.

Върхът е висок 2188 метра и е втория по височина в Родопите, след връх Голям Перелик (2191 мetra) но до него не може да се стигне, тъй като е забранена зона. От него се откриват много красиви гледки към съседните върхове, а също така и в посока североизток се вижда кулата на връх Снежанка.

Други забележителности близо до връх Орфей

Орфееви скали – това е красива панорамна площадка намираща се много близо до кулата на връх Снежанка. До там се стига през Пампорово, след което продължите на изток към кулата. Може да се качите с автомобила, като пътя е асфалтов и е удобен за коли. Може да оставите автомобила си на предпоследния десен завои или дори горе до самата кула. След което трябва да се върнете до завоя, където има беседка, табели и широки поляни. От там тръгвате в посока юг и удобна пътечка, и след около 10-15 минути ще стигнете до Орфееви скали. От там може да видите уникални гледки над Смолянските езера.

Каньона на водопадите – това е красива екопътека пълна с водопади и красиви мостчета. До нея се стига като от град Смолян тръгнете по пътя за Мугла, посоката е на запад от града. Малко след града ще видите стар бетонов възел като пътя за екопътеката започва вдясно, може да продължите още малко с колата до паркинга и от там трябва да продължите пеш. Екопътеката е чудесна, като отнема няколко часа за цяла обиколка, може да видите много водопади, а в края на пътеката има и много красива панорамна площадка.

Смолянските езера – това са красиви езера, като те се намират на 15 километра северозападно от град Смолян. Пътя до тях е удобен асфалтиран и се стига с автомобил почти до самите езера. Там може да поседнете и да се налюбувате на красивата природа.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано