Меню

Затвори
Меню

Връх Орфей

Затвори
Връх Орфей
Връх Орфей
Хижа Перелик
Маркировка по пътя към връх перелик
Параклис Св.Св. Кирик и Юлита
По пътя към връх Орфей след параклиса
На връх Орфей
Табела към връх Орфей
Връх Орфей от далеч
Време:2:00
Трудност:Ниска
Близо до:Смолян
Координати:41.62774944452179, 24.542495408552988

Връх Орфей (или още познат като Широколъшки Снежник) е вторият по височина връх в Родопите. Той се намира в южните Родопи и е висок 2188 метра. Върхът е най-високия достъпен връх в планината, тъй като първенеца Голям Перелик е забранена зона.

Той е изграден от вулканични скали, неговите склонове са покрити от растителност, а отгоре билото му е голо. На върха има мраморна плоча с името на върха. От Орфей се откриват красиви гледки към почти целите Родопи, като се виждат съседните върхове и населени места.

Разходката до върха е лека и приятна и е отлична идея за разходка в гора и планина.

Маршрут

Маршрут от хижа Перелик до връх Орфей

Покажи маршрута Отлична стартова точка за преход до върха е хижа Перелик (1960 метра надморска височина). Хижата се намира североизточно от град Смолян, като тя е на 18 километра. До нея може да се стигне по удобен асфалтов път, като почти целия е в добро състояние, накрая преди самата хижа пътя става в планински, но е равен и удобен дори за по-ниски коли.

Пред хижата има доста места, на които може да оставите колата си и да продължите по пътя на запад. Ако решите, може също така да продължите малко след хижата, на около 1 километър, като там ще видите параклис, до който има и широки полянки, на които също може да оставите автомобила си. От параклиса трябва да продължите по маркирана пътека- с червена маркировка и колове, като тя се движи направо и после завива надясно и продължава нагоре през гориста местност. По пътя почти няма къде да се объркате, просто следете маркировката и вървете в посока северозапад към върха.

По-голямата част от пътя е полегата, има изкачване точно преди самия връх, но като цяло прехода е лек и приятен. Има чудесни гледки, както преди така и от самия връх.

От хижа Перелик до върха са около 7 километра и денивелация от около 280 метра, като това разстояние се изминава за приблизително 2 часа. Ако решите да оставите колата си на параклиса, ще спестите около 1 километър разстояние.

Още за връх Орфей

Върхът е много красив и е отлична идея за разходка. Прехода до него не е труден и може да се направи с деца.

Пътят в по-голямата част е полегат и има поставена добра маркировка. По пътя към върха има прекрасни гледки, на места преминавате през открити поляни, а на места се минава през гориста местност. Ако ще ходите през летния сезон, препоръчваме да се намажете с крем за слънце и да носите повече вода. По пътя може да видите различни животинки, като гущери и различни видове птици.

Върхът е висок 2188 метра и е втория по височина в Родопите, след връх Голям Перелик (2191 мetra) но до него не може да се стигне, тъй като е забранена зона. От него се откриват много красиви гледки към съседните върхове, а също така и в посока североизток се вижда кулата на връх Снежанка.

Други забележителности близо до връх Орфей

Орфееви скали – това е красива панорамна площадка намираща се много близо до кулата на връх Снежанка. До там се стига през Пампорово, след което продължите на изток към кулата. Може да се качите с автомобила, като пътя е асфалтов и е удобен за коли. Може да оставите автомобила си на предпоследния десен завои или дори горе до самата кула. След което трябва да се върнете до завоя, където има беседка, табели и широки поляни. От там тръгвате в посока юг и удобна пътечка, и след около 10-15 минути ще стигнете до Орфееви скали. От там може да видите уникални гледки над Смолянските езера.

Каньона на водопадите – това е красива екопътека пълна с водопади и красиви мостчета. До нея се стига като от град Смолян тръгнете по пътя за Мугла, посоката е на запад от града. Малко след града ще видите стар бетонов възел като пътя за екопътеката започва вдясно, може да продължите още малко с колата до паркинга и от там трябва да продължите пеш. Екопътеката е чудесна, като отнема няколко часа за цяла обиколка, може да видите много водопади, а в края на пътеката има и много красива панорамна площадка.

Смолянските езера – това са красиви езера, като те се намират на 15 километра северозападно от град Смолян. Пътя до тях е удобен асфалтиран и се стига с автомобил почти до самите езера. Там може да поседнете и да се налюбувате на красивата природа.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано