Меню

Затвори
menu

Връх Овчарец

Затвори
Връх Овчарец
Време 3:00 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:42.14311179970357, 23.594826879073842

Рила планина е най-високата планина в България, тя се намира в западните части на държавата. Там има уникална растителност и животински свят, а също така едни от най-високите върхове и други чудни природни забележителности.

Връх Овчарец е висок връх в Източна Рила планина. Върхът е висок 2768 метра и е един от най-високите върхове в планината. Намира се близо до върховете Маришки Чал, Песоклива Вапа, Голям Близнак и Малък Близнак. Отлична идея за ниско до средно трудна разходка на висок връх с уникални панорамни гледки.

Върхът е с полегата форма, като маршрута до него отнема около 3 часа в посока, има добра пътека, която се движи от хижа Грънчар в посока север. Около него има невероятни гледки, по пътя към него можете да видите: дъб, бук, бор, шипка, боровинки, хвойна, смърч и други. Също така можете да видите и красиви животни като: орел, сокол, смок мишкар, дива коза, коне, зайци, полски мишки, златки и други.

Маршрут

Маршрут от хижа Грънчар до връх Овчарец

Покажи маршрута До връх Овчарец има няколко удобни стартови точки, като една от най-удобните е от хижа Грънчар.

Хижа Грънчар се намира на около 20 километра северозападно от град Якоруда. В източната част на град Якоруда започва път, който се движи през ЖП прелеза и продължава на запад, след което завива на ляво, в посока север. Той е удобен асфалтиран път, като по него може да стигнете с кола до местност Нехтеница. Тя се намира на около 15 километра от града. След като свърши асфалтирания път ще видите вляво постройка с името Нехтеница, а вдясно широка поляна, на която хората оставят автомобилите си. От там трябва да продължите пеш по планинския път, който продължава на изток, след което има ляв завой и продължава на север към хижата. От местност Нехтеница до хижа Грънчар имате да изминете малко над 5 километра, като разстоянието се изминава за малко над 1 час с нормално темпо.

След като стигнете хижа Грънчар трябва да продължите на запад по пътека, маркирана със синя маркировка, започваща от северната част на езерото (до хижата). Тя се насочва към билото на запад от хижата. Пътеката минава през иглолистни растения и ви води към билото. След като се качите на билото трябва да поемете в посока север, като следите пътечката с червена маркировка, тя ще ви отведе до връх Овчарец. Той е първия връх на билото.

От хижа Грънчар до връх Овчарец разстоянието е малко над 3 километра и имате да изкачите малко над 550 метра денивелация. Времето необходимо от хижата до върха е между 1 и 2 часа, според вашето темпо.

Още за връх Овчарец

Връх Овчарец е сред най-високите върхове в България, той предлага страхотни гледки към почти цяла Рила планина. От него може да видите върховете Маришки Чал, Манчо, Песоклива Вапа, Суха Вапа, Голям Близнак, Малък Близнак, Мусала и още много. Той се намира на юг от връх Маришки Чал, на североизток от язовир Бели Искър и на юг от върхове Близнаците.

Върхът е прекрасна идея за разходка в планината, като може да отидете там със семейството и приятелите. Денивелацията, която трябва да се изкачи не е много голяма, но не е и лежерна разходка. До него има добре маркирана пътека, като е отлична идея за топлите сезони.

Върха е висок 2768 метра и е изграден от гранит. Има красива форма и стръмни склонове.

Други забележителности близо до връх Овчарец

Язовир Бели Искър – язовирът се намира на югозапад от върха. По билото по пътя към върха се откриват много красиви гледки към него. Той е огромен язовир, намира се на около 1900 метра надморска височина. Язовирът е един от най-високопланинските язовири в цяла Европа. До него се стига от седловината, западно от хижа Грънчар, като има пътека която слиза право към язовира в посока запад.

Маришки Чал – върхът се намира на север от връх Овчарец, като до него се стига за 30-60 минути по пътеката, която води през него. Върхът е висок 2775 метра и точно под него се намират и Маричините езера, от които започва и река Марица. От него също има красиви панорамни гледки, които включват връх Манчо, връх Голям Близнак, връх Малък близнак, Мусала, Трионите и връх Малка Мусала.

Езеро Грънчар – много красиво езеро, може да използвате за почивка по време на маршрута от хижа Грънчар към връх Овчарец. Езерото се намира на 2185 метра надморска височина, като е плитко – максималната дълбочина е 2 метра. Има много красива форма и е заобиколено от планини. То е дълго 320 метра и широко до 130 метра.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Якоруда

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:ДобринищеТрионите в Рила планина
Трионите в Рила
Близо до:Самоков


Връх Малка Мусала
Връх Малка Мусала
Близо до:Самоков


Гледка към Джамджиевия Ръб
Джамджиев ръб
Близо до:БанскоСедловина Кончето
Седловина Кончето
Близо до:Банско


Заслон Казана
Заслон Казана
Близо до:Банско


Връх Маришки чал
Връх Маришки чал
Близо до:Якоруда