Меню

Затвори
Меню

Връх Овчарец

Затвори
Връх Овчарец
Време:3 часа
Трудност:Ниска
Близо до:Якоруда
Координати:42.14311179970357, 23.594826879073842

Връх Овчарец е красив връх в източна Рила планина. Той е отлична идея за разходка, като до него се стига от няколко удобни начални точки, а той също така предлага и много красиви гледки.

Върха е висок 2768 метра. Намира се близо до върховете Маришки чал, Песоклива Вапа, Голям Близнак и Малък Близнак.

Отлична идея за ниско до средно трудна разходка на висок връх с уникални гледки.

Маршрут

Маршрут от хижа Грънчар до връх Овчарец

Покажи маршрута До връх Овчарец има няколко удобни стартови точки, като една от най-удобните е от хижа Грънчар.

Хижа Грънчар се намира на около 20 км северозападно от град Якоруда. В източната част на град Якоруда започва път, които се движи през жп прелеза и продължава на запад, след което завива на ляво в посока север, той е удобен асфалтиран път, като по него може да стигнете с кола до местност Нехтеница. Тя се намира на около 15км от града. След като свърши асфалтирания път ще видите в ляво постройка с името Нехтеница а в дясно широка поляна, на която хората оставят автомобилите си. От там трябва да продължите пеш по планинския път, който продължава на изток, след което има ляв завои и продължава на север към хижата. От местност Нехтеница до хижа Грънчар имате да изминете малко над 5км, като разстоянието се изминава за малко над 1 час с нормално темпо.

След като стигнете хижа Грънчар трябва да продължите на запад по пътека, маркирана със синя маркировка, започваща от северната част на езерото. Тя се насочва към билото на запад от хижата. Пътеката минава през иглолистни растения ви води към билото, след като се качите на билото трябва да поемете в посока север, като следите пътечката и тя ще ви отведе до връх Овчарец.

От хижа Грънчар до връх Овчарец разстоянието е малко над 3 км и имате да изкачите малко над 550м денивелация. Времето необходимо от хижата до върха е между 1 и 2 часа, според вашето темпо.

Още за връх Овчарец

Връх Овчарец предлага страхотни гледки към почти цяла Рила планина. От него мое да видите върховете Маришки чал, Манчо, Песоклива Вапа, Суха Вапа, Голям Близнак, Малък Близнак, Мусала и още много.

Върха е прекрасна идея за разходка в планината, като може да отидете там със семейството и приятелите. Денивелацията, която трябва да се изкачи не е много голяма, но не е и лежерна разходка.

Върха е висок 2768 метра и е изграден от гранит. Има красива форма и стръмни склонове.

Други забележителности близо до връх Овчарец

Язовир Бели Искър – язовира се намира на югозапад от върха. По билото по пътя към върха се откриват много красиви гледки към него. Той е огромен язовир, намира се на около 1900 метра надморска височина. Язовира е един от най-вископланинските язовири в цяла Европа.

Маришки чал – върха се намира на север от връх Овчарец, като до него се стига за 30-60 минути по пътеката, която води през него. Върха е висок 2775 метра и точно под него се намират и Маричините езера, от които започва и река Марица. От него също има много красиви панорамни гледки, които включват връх Манчо, връх Голям Близнак, връх Малък близнак, Мусала, Трионите и връх Малка Мусала.

Езеро Грънчар – много красиво езеро, може да използвате за почивка по време на маршрута от хижа Грънчар към връх Овчарец. Езерото се намира на 2185 метра надморска височина, като е плитко – максималната дълбочина е 2 метра. Има много красива форма и е заобиколено от планини. То е дълго 320 метра и широк около до 130 метра.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано