Меню

Затвори
menu

Връх Мусала

Затвори
Връх Мусала
Връх Мусала
Гледка до връх Мусала
гледка към Язовир Бели Искър
Гледка към връх Мусала, Трионите и Малка мусала
Гледка близо до връх Мусала - Маричини езера
Построика на връх Мусала
Към връх Мусала
Време 5:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.17923447536209, 23.585171649998493

Връх Мусала се намира в източната част на Рила планина. Той е посещаван от много български и чуждестранни туристи. Върхът е много красив и предлага чудни гледки към останалата част от планината. Той е най-високият връх на Рила, на България и на целия Балкански полуостров. Връх Мусала е висок 2925 метра и 40 сантиметра, извисява се над красиви езера и се намира близо до други красиви върхове.

На него има изградени метеорологична станция на националния институт по метеорология и хидрология при БАН и базова екологична обсерватория Мусала на института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.

До върха се стига по няколко маршрута, като един от най-предпочитаните е през Боровец и от там с лифт до хижа, след което се върви няколко часа пеша. По пътя към върха можете да видите много невероятни гледки, включително уникални панорами, много диви животни като: ястреб,орел, белка, златка, лисица и много други.

Маршрут

До връх Мусала може да се стигне по няколко начина, като най-удобните са два основни варианта.

Вариант 1 – от Боровец с лифт до хижа Ястребец

Маршрут от хижа Ястребец до връх Мусала

Покажи маршрута Най-предпочитаният и известен маршрут до върха е маршрутът, който стартира от Боровец. Оттам трябва да отидете до лифта и да се качите на последната станция, която е хижа Ястребец (2360 метра). Преди да тръгнете на път, проверете работното време на лифта, обикновено работи от сутрин до следобед, но е най-добре да попитате конкретно по телефона на лифт станцията, който може да намерите в Google.

Времето за качване от долната до горната станция е приблизително 25-30 минути. След като слезете от лифта, трябва да следите червена маркировка до самия връх в посока юг. Пътят минава покрай хижа Мусала (2380 метра). След нея има няколко езера, сред които са Каракашевото езеро и Алековото езеро. По пътя ще можете да видите също заслон Леденото езеро (2711 метра) и самото езеро.

От заслона остава още малко до края, но това е и най-стръмната част от маршрута до самия връх. Общото разстояние за изминаване от хижа Ястребец до самия връх е малко под 6 километра, а денивелацията е над 570 метра. Времето, което ви е необходимо, е между 3.5 и 4.5 часа, тъй като голяма част от пътя е широка и удобна за вървене.

Вариант 2 – от хижа Грънчар

Маршрут от хижа Грънчар до връх Мусала

Вариантът през хижа Грънчар е малко по-дълъг и по-стръмен. Той е малко над 8 километра и денивелацията е над 730 метра.

За да стигнете до върха, трябва да стигнете до хижа Грънчар, на която може да отидете пеш, като оставите колата си в местността Нехтеница. За да стигнете до нея, трябва да минете през град Якоруда към езеро Грънчар по асфалтов път, който стартира от източната част на града и се движи в посока север. В даден момент пътят става планински, след като сте изминали приблизително 16 километра от Якоруда. Ще видите широка поляна и постройки, това е местност Нехтеница. Там бихте могли да оставите колата си. Местността се намира приблизително на 5 километра преди хижа Грънчар, оттам имате малко над 1 час пеша до самата хижа, като се върви по удобен полегат планински път, без голяма вероятност да се объркате.

След като стигнете до хижа Грънчар, трябва да следвате червено-бялата маркировка, като имате 2 варианта – по-заобиколен, полегат и широк път, който върви успоредно на билото, или стръмна тясна и пътечка, която тръгва след Грънчарско езеро и се качва направо на билото (синьо-бяла маркировка).

Ако изберете по-широкия и заобиколен път, трябва след хижата да продължите на север към върха, след което ви очакват няколко завоя и самата пътечка се качва постепенно към билото отсреща.

Ако изберете по-краткия път, трябва да подминете езерото и да продължите по тясна стръмна пътечка, между растителност, която се отправя директно към билото. Ако изберете по-дългия път ще ви отнеме между 30 и 60 минути. Ако изберете краткия – между 15 и 40 минути според темпото ви.

След като се качите на билото, продължете да следите маркировката в посока север, отивайки към първия връх – Овчарец. След него има още един връх – Маришки чал. Оттам трябва да поемете на северозапад към върховете Голям и Малък близнак. А точно след тях се намира и връх Мусала. От Маришки чал можете да видите станцията и самия връх в ясно време.

Пътят от хижа Грънчар до връх Мусала е приблизително 5 часа.

Още за Мусала

Върхът се намира в Рила планина. Той е най-високият връх (2925 метра и 40 сантиметра) както на България, така и на Балканския полуостров. На върха идват много туристи, като могат да бъдат наблюдавани и много интересни гледки в близост до него.

Връх Мусала е част от 100-те национални туристически обекта, както и 10-те планински първенци на Българския туристически съюз. Върхът може да се изкачва целогодишно, но най-удобно е през летния сезон, тъй като тогава условията са най-приятни. Името на върха произлиза от арабски език – мусалла, което означава пътят към Бога, място близо до Бога или място за молитва.

Върхът е изграден от палеозойски гранит с гранитпофирни жили. Той е покрит с алпийска растителност и поради неговата голяма височина няма много растения.

Средните годишни температури са приблизително 3 градуса. Абсолютните минимални температури -31.2 градуса а абсолютната максимална 18.7 градуса. На върха може да се види сняг почти целогодишно, като на места до него има сняг дори през юли.

Места близки до връх Мусала

До връх Мусала има много други красиви местенца като езера, и част от другите най-високи върхове в България.

В близост до него можете да видите някои от най-високите върхове в Рила планина – Малка Мусала (2902 метра), връх Иречек (2852 метра), връх Дено (2790 метра) и Студения чал (2784 метра). Също така и други красиви върхове като: връх Алеко (2717 метра), Малък Близнак (2777 метра), Голям Близнак (2779 метра), връх Манчо (2771 метра), Маришки чал (2765 метра) и други.

Също така можете да видите и голям брой езера – Каракашево езеро (близо до хижа Мусала), Алеково езеро (под връх Алеко), Леденото езеро (под върховете Мусала, Малка Мусала и Иречек). Също така можете да видите Маричините езера, язовир Бели Искър и други чудни гледки към останалата част от планината.

Рейтинг: 4.7

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София