Меню

Затвори
Меню

Връх Мусала

Затвори
Следваща
Предишна
Връх Мусала
Връх Мусала
Гледка до връх Мусала
гледка към Язовир Бели Искър
Гледка към връх Мусала, Трионите и Малка мусала
Гледка близо до връх Мусала - Маричини езера
Построика на връх Мусала
Към връх Мусала
Време:4-5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Самоков
Координати:42.17923447536209, 23.585171649998493

Връх Мусала се намира в източната част на Рила планина. Той се посещава от много български и чуждестранни туристи. Върха е много красив, и предлага чудни гледки към останалата част от планината.

Той е най-високия връх на Рила, на България и на целия Балкански полуостров. С неговите 2925метра и 40 сантиметра, той предлага чудни гледки към околнлните върхове.

На връх Мусала има изградени метеорологична станция на националния институт по метеорология и хидрология при Бан и базова екологична обсерватория Мусала на института за ядрени изследвания и ядрена енергетика.

Маршрут

До връх Мусала може да се стигне по няколко начина, като най-удобните са два основни варианта.

Вариант 1 – от Боровец със лифт до хижа Ястребец

Маршрут от хижа Ястребец до връх Мусала

Покажи маршрута Най-предпочитания и известен маршрут до върха е маршрута, които стартира от Боровец. Там трябва да идете до лифта и да се качите на последната станция, която е хижа Ястребец (2360м). Преди да тръгнете на път, проверете работното време на лифта, обикновено работи от сутрин до следобяд, но е най-добре да попитате конкретно по телефона.

Времето за качване от долната до горната станция е приблизително 25-30 минути. След като слезете там, трябва да следите червена маркировка, към самия връх. Пътя минава покрай хижа Мусала (2380м), след нея има няколко езера сред които са Каракашево езеро и Алеково езеро.

След това идва и заслон Леденото езеро (2711м) и до него може да видите Леденото езеро.

От заслона остава още малко но и най-стръмната част от маршрута до самия връх.

Общото разстояние за изминаване от хижа Ястребец до самия връх е малко под 6км. А денивелацията е над 570 метра. Времето което ви е необходимо е между 3.5 и 4.5 часа, тъй като голяма част от пътя е широка и удобна за вървене.

Вариант 2 – от хижа Грънчар

Маршрут от хижа Грънчар до връх Мусала

Варианта през хижа Грънчар е малко по-дълъг и по-стръмен. Той е малко над 8км и денивелацията е над 730 метра.

За да стигнете до върха, трябва да стигнете до хижа Грънчар, на която може да отидете пеш, като оставите колата си на местността Нехтеница. За да стигнете до нея, трябва да минете през град Якоруда към езеро Грънчар по асфалтов път, които стартира от източната част на града и се движи в посока север. В даден момент пътя става планински, след като сте изминали приблизително 16км от Якоруда. Там има широка поляна и постройки, това е местност Нехтеница. Там може да оставите колата си, това се намира приблизително на 5км преди хижа Грънчар, от там имате малко над 1 час пеша до самата хижа, като се върви по удобен полегат планински път, без голяма вероятност да се объркате.

След като стигнете до хижа Грънчар, трябва да следвате червено-бяла маркировка, като имате 2 варианта, по-заобиколен, полегат широк път, които върви успоредно на билото, или стръмна тясна пътечка която тръгва след Грънчарско езеро и се качва направо на билото (синьо-бяла маркировка).

Ако изберете по-широкия и заобиколен път, трябва след хижата да продължите на север към върха след което ви очакват няколко завоя и самата пътечка се качва постепенно към билото отсреща.

Ако изберете по-краткия път, трябва да подминете езерото и да продължите по тясна стръмна пътечка, между растителност, която се отправя директно към билото.

Ако изберете по-дългия път ще ви отнеме между 30 и 60 минути, ако изберете краткия между 15 и 40 минути според темпото ви.

След като се качите на билото, продължавате да следите маркировката в посока север, като отивате към първия връх – Овчарец, след него има още един връх Маришки чал. От там трябва да поемете на северозапад към върховете Голям и Малък близнак. А точно след тях се намира и връх Мусала. Още от Маришки чал може да видите станцията и самия връх в ясно време.

Пътя от хижа Грънчар до връх Мусала е приблизително 5 часа.

Още за Мусала

Върха се намира в Рила планина. Той е най-високия връх (2925м и 40см) както на България така и на Балканския полуостров. На върха идват много туристи, като има и много интересни гледки близо до него.

Връх Мусала е част от 100-те национални туристически обекта, както и 10-те планински първенци на българския туристически съюз.

Върха може да се изкачва целогодишно, но най-удобно е през летния сезон, тъй като тогава условията са най-приятни.

Името на върха произлиза от арабски език – мусалла, което означава пътят към Бога, място близо до Бога или място за молитва.

Върха е изграден от палеозойски гранит с гранитпофирни жили. Той е покрит със алпийска растителност, поради неговата голяма височина, няма много растения.

Средните годишни температури са приблизително 3 градуса. Абсолютните минимални температури -31.2 градуса а абсолютната максимална 18.7 градуса. На върха може да се види сняг почти целогодишно, като на места до него има сняг дори през юли.

Места близки до връх Мусала

До връх Мусала има много други красиви местенца като езера, и част от другите най-високи върхове в България.

До връх Мусала може да видите и някой от най-високите върхове в Рила планина – Малка мусала (2902м), връх Иречек (2852м), връх Дено (2790м) и Студения чал (2784м). Също така и други красиви върхове като – връх Алеко (2717м), Малък Близнак (2777м), Голям Близнак (2779м), връх Манчо (2771м), Маришки чал (2765) и други.

Също така може да видите и езера – Каракашево езеро , близо до хижа Мусала, Алеково езеро (под връх Алеко), Леденото езеро (под върховете Мусала, Малка Мусала и Иречек). Също така може да видите Маричините езера, язовир Бели Искър и други чудни гледки към останалата част от планината.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано