Меню

Затвори
menu

Връх Мургавец

Затвори
Връх Мургавец
Връх Мургавец
Гледки от връх Мургавец
Гледка от върха
Време 0:30 часа
Трудност Ниска трудност
Координати Координати:41.63512951457442, 24.69575317994093

В южните части на Родопите се намира красив курорт – Пампорово, той е известен в цяла България като отлично място за зимни спортове. Близо до него се намира връх Мургавец. Върхът е разположен на няколко километра южно от курорта, като до него има удобен маршрут, с добре поддържана пътека и маркировка.

Връх Мургавец е висок 1858 метра, като до него се стига за около 30 минути по приятна пътечка през гориста местност.

Пътят до връх Мургавец е обрасъл в гора, но на самия връх има уникални гледки към голяма част от Родопите. Върхът е вторият по височина в областта, след връх Снежанка (1925 метра), който се намира на около 2 километра западно. Изкачването на върха е отлична идея за разходка в планината през уикендите, особено в топлите сезони, тъй като там има сянка и е прохладно.

Маршрут

Началната точка на маршрута за изкачването на връх Мургавец е язовир Пампорово. Той се намира на около 1.6 километра западно от главния път между Пампорово и Смолян. По пътя от Пампорово се прави десен завой, по пътя за връх Снежанка, като изминете около 1.6 километра ще видите широка полянка, на един голям ляв завой. Там можете да оставите автомобила си извън пътя и малко преди дървените постройки, вляво от пътя, в посока юг, ще видите табели сочещи към язовира. Тръгнете натам, след като стигнете язовира, който е само на 1-2 минути пеша, вляво ще видите дървен парк за деца, тръгнете натам, като се движите по широк планински път, който се движи в посока юг, успоредно на язовира.

След около 3-5 минути ще видите табелка за връх Мургавец, която сочи вляво, направете ляв завой, като след малко следва още един ляв завой и постепенно тръгвате нагоре към върха, посока североизток, по тясна пътечка през иглолистна гора. От там следете синята маркировка и табелите, които ще ви отведат на върха. До него имате около 30 минути вървене, като голяма част от тях са по леко стръмна пътека, която е добре поддържана.

На самия връх ще видите и голяма дървена табела с името и надморската височина. От там може да видите много красиви панорамни гледки, включително и връх Снежанка.

Още за връх Мургавец

Върхът се намира между курорта Пампорово и връх Снежанка. До него има удобен асфалтов път, като малко преди началната точка има място за паркиране извън пътя. От върха се откриват много красиви гледки. Там може да видите многобройни животинки и различна растителност.

Близо до върха се намира и парк за игра на децата, а до него има и местенца за похапване.

Мястото е отлична идея за кратка разходка в гората през топлите сезони. Маршрута е малко стръмен, но не е много дълъг – не повече от 1.5 километра в посока. Изкачването отнема около 30 минути. От върха може да видите части от Пампорово, връх Снежанка и други части от планината.

Забележителности близко до връх Мургавец

Язовир Пампорово – язовирът се намира точно до началната точка за маршрута за върха. Там е отлична идея за почивка след прехода, като има много приятни гледки, дървени пейки за почивка и отлична идея за похапване. Също така може да отидете там с децата си и да ги оставите да се наиграят на катерушките.

Връх Снежанка – върхът е висок 1926 метра, намира се само на около 2 километра западно от връх Мургавец. До него се стига с автомобил, като продължите по асфалтираният път от Пампорово към кулата, в посока запад. На върха има красиви гледки, а ако решите може да посетите и ТВ кулата, от която може да видите невероятна панорама. Върхът е в списъка на 100-те национални туристически обекта, като печата е на входа на ТВ кулата.

Орфееви скали – на около 2.5 километра западно от началната точка за върха се намират и красивите Орфееви скали. Те предлагат уникални гледки над Смолянските езера и околията. До тях се стига лесно, като продължите с автомобил по пътя от язовира към връх Снежанка, като на последният десен завой, преди кулата, ще видите голяма полянка и дървена беседка. Там трябва да оставите автомобила си извън пътя, след което да продължите в същата посока през гората (юг), по удобна пътека, която е маркирана със зелена маркировка и табели. След около 10-15 минути само в тази посока ще стигнете и до красивото местенце.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Смолян

Връх Соколица
Връх Соколица
Близо до:Смолян


Хижа Скални мостове в Родопите
Хижа Скални мостове
Близо до:ЧепелареСмолянски езера
Смолянски езера
Близо до:Смолян


Язовир Пампорово
Язовир Пампорово
Близо до:Смолян


Връх Снежанка
Връх Снежанка
Близо до:СмолянТриградско ждрело
Триградско ждрело
Близо до:Девин


Крайпътна маса близо до водопада
Водопад Триград
Близо до:Девин


Слонът до Настан
Слонът до Настан
Близо до:Девин