Меню

Затвори
menu

Връх Млечния Чал

Затвори
Връх Млечен Чал
Връх Млечен Чал
Гледки от билото на Стара планина, близо до Млечен Чал
Гледки по билото на Стара планина до връх Ботев
Заслон Ботев
Време 8:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.72449539781098, 24.87911929663259

Ако искате да се насладите на планината и уникалните гледки от билото на Стара планина, то може да изкачите красивия връх Млечен Чал.

Върхът се намира на билото на Стара планина на маршрута E3 (Ком-Емине – най-дългия туристически маршрут в България). Той се намира западно от връх Ботев на около 3.6 километра след връх Безимен.

Млечния Чал е полегат връх, висок е 2255 метра, като до него има 3 основни маршрута. Вариант едно от изток през връх Ботев, вариант две от север от хижа Плевен и вариант три от запад от хижа Васил Левски.

Маршрутите до него не са леки и за това не се препоръчва за изкачване с деца.

Маршрут

От местност Паниците през връх Ботев до Млечния Чал

Маршрут от Паниците през връх Ботев до връх Млечния чал

Покажи маршрута Това е един от най-дългите маршрути до връх Млечен Чал. Той започва от местност Паниците, която се намира северно от град Калофер. До нея се стига по асфалтов път, като на влизане в града от изток, по посока към центъра, още на първите няколко завоя ще видите табела сочеща към паниците. Може да въведете в ГПС-а местност Паниците, или да се ориентирате по табелите, или да тръгнете по улица Севлиевска в посока север, която се движи успоредно на река Тунджа. По нея след края на град Калофер след около 5 километра северно, има ляв завой, който слиза надолу към широка поляна. Вдясно, може да оставите автомобила си там, а пред вас ще видите мост, който пресича реката. От там трябва да тръгнете пеш в посока север, вдясно след моста. След няколко минути ходене ще стигнете и до последната постройка, след която се завива наляво и нагоре по маркирана, стръмна пътека.

Маркировката е синьо и жълто, като вие трябва да следите синята, тъй като в даден момент те се разделят. По пътеката ще изкачите стръмни баири, след което ви очаква доста равен маршрут, а след това навлизате и в гориста местност, по добра пътека, която отново става стръмна. Тя криволичи нагоре към баира, който се намира до връх Райски Купен. След като изкачите стръмното, след няколко минути ще стигнете до хижа Рай.

От Калофер до Хижа Рай разстоянието е около 9 километра, като има над 870 метра денивелация. Маршрутът се изминава за между 2.5 и 4 часа. В хижа Рай може да пренощувате или да направите кратка почивка, след което трябва да продължите към връх Ботев.

От хижата тръгвате в посока северозапад, по ясна пътечка, в началото маркировката е синя, а после се разделят, като синята продължава на запад, а вие трябва да тръгнете нагоре по зелената, която постепенно се изкачва към върха като преминава през Тарзановата пътека, тя е доста стръмна на места и има поставени метални въжета и колове, там трябва да вървите бавно и внимателно.

След като изкачите пътеката, имате още около 30-60 минути и до връх Ботев. Продължавате да се движите по пътеката в посока север, като ако ходите в летни условия, може да се движите по нея, а ако идете в сняг, трябва да следите зимната маркировка – жълто-черните колове.

От хижа Рай до връх Ботев имате да изминете около 4 километра, но те се изминават за над 3 часа, тъй като има над 990 метра денивелалция.

От връх Ботев трябва да продължите направо по билото в посока запад, тъй като вие се изкачвате от източната му страна. Там може да видите и табелки за заслон Ботев, който се намира на запад от върха по пътя към връх Млечен Чал. Маркировката е червена, като има близо и метални колове, а като цяло няма къде да се объркате, тъй като пътя върви само през билото. След около 30 минути ще стигнете и до заслон Ботев, а след него ще видите и връх Безименен. По същата маркировка, ще стигнете и до връх Млечния Чал, който е следващия връх. Ще го познаете тъй като на него от северната му страна има и въжета и метални колове, това е другия маршрут към него от хижа Плевен.

От връх Ботев имате да изминете около 3.5 километра разстояние и малко над 200 метра денивелация, разстоянието се изминава за между 1 и 2 часа с нормално темпо.

От Квартал Видима на Априлци през хижа Плевен

Този маршрут не се препоръчва на начинаещи или средно-напреднали, тъй като северната страна към връх Млечен Чал от към хижа Плевен изисква по-сериозна подготовка.

До хижа Плевен се стига за около 1-1.5 часа от паркинга от квартал Видима, до който се стига по асфалтиран път в посока юг от град Априлци, пътя се движи успоредно на река Видима, като в даден момент той свършва и има паркинг. Може да се ориентирате като въведете ВЕЦ Видима и продължите след нея в посока юг.

От Паркинга на Видима, прекосявате реката пеша, след което се тръгва наляво, по маршрута за връх Ботев. След около 300 метра има и отклонение в дясно, трябва да тръгнете по него, като маркировката там е зелена. Пътеката се движи на запад и постепенно ще ви отведе до хижа Плевен.

От хижата тръгвате в посока юг, по зелена маркировка, като тя продължава към връх Ботев. От там имате два избора, единия е да излезете от маркировката след около 2 километра и да продължите нагоре към върха по най-трудния маршрут, или по-удобния вариант е да продължите по маркировката, като се изкачите до връх Ботев и от там помете на запад по билото по червена маркировка, която преминава през заслон Ботев, след което връх Безименен и след него се стига до връх Млечния Чал. Те са по билото и са добре обозначени, тъй, че няма как да се объркате. Ще разпознаете върха, тъй като той има метални колове и въжета на неговата северна част.

Вариант три от хижа Васил Левски до връх Млечен Чал

До връх Млечен Чал може да се качите и от неговата западна страна, като маршрута преминава преминава през хижа Васил Левски, до която се стига за около 4 часа по добре маркирана пътека от град Карлово.

Началото на маршрута стартира от град Карлово, там трябва да отидете в северната част на града, на улица Бузлуджа. Тя завършва в Т-образно кръстовище, като там някъде може да си харесате да оставите автомобила си. На кръстовището вие трябва да направите десен завой и веднага след това да продължите наляво в посока север.

От там започва синя маркировка, която продължава на север. След 10-15 минути и малко изкачване ще стигнете до място което тя се съединява със зелена маркировка. Там ще видите и табели поставени на дърво, които оказват времето и цвета на маркировката до различни места. Вие трябва да продължите по синята маркировка в посока север, която ще премине през хижа Хубавец, след това хижа Балкански Рози и след това идва и хижа Васил Левски.

От хижата трябва да продължите в посока северозапад по синя маркировка, която ще ви отведе между върховете Костенурката и Голям Кръстец. Имайте предвид, че пътя минава през овчарник и там доста често се срещат кучета!

След овчарника, маркировката продължава на северозапад и после само на запад, като след 10-15 минути тя се разделя на синьо и зелено, синята продължава на запад, а зелената нагоре в посока север. Вие трябва да помете по зелената, като тя се изкачва постепенно на седловината между връх Костенурката и връх Голям Кръстец. След като се изкачите на билото, трябва да продължите по червената маркировка към връх Костенурката, който се намира на югоизток.

След това продължавате по-билото и преминавате през връх Жълтец, а точно след него в посока запад ще видите и връх Млечен Чал.

Разстоянието от хижа Васил Левски до Млечен Чал е малко над 7.5 километра, но има доста денивелация – над 840 метра, за това времето за което ще изминете маршрута е над 3 часа.

Още за връх Млечен Чал

Връх Млечен Чал е полегат връх, намиращ се на главното било на Стара планина. От изток и запад маршрутите минават по полегати пътеки, като от север е много стръмно.
Върхът е доста висок, той е сред първенците на планината -2255 метра. От него се виждат красиви гледки към съседните върхове, а също и към северна България.

До върха се стига за доста време, тъй като няма близка удобна точка за стартиране и най-добрия вариант е да пренощувате в някоя от близките хижи.

Върхът е на територията на Национален парк Централен Балкан, по маршрута към върха можете да видите невероятно красиви растения: бук (там е пълно с тях, като те са със средна възраст от над 130 години), звездоцветно шапиче, фривалдскиева микромерия, старопланинска иглика, български ранилист, еделвайс, планински крем, балканска петлюга, шипка, боровинки и много други. Също така можете да видите и много животни като: лисици, белки, златки, лалугери, дива свиня, таралежи, гущери, смок мишкар и много други. Мястото е изключително живописно.

Забележителности близки до връх Млечен Чал

Връх Ботев – Връх Ботев е първенеца на Стара планина, той е висок 2376 метра. Намира се на около 3.6 километра източно от връх Млечен Чал. До връх Ботев маршрута е полегат и удобен, като се движи по широки поляни на билото на Стара планина, по добре маркирана пътека с червена маркировка. Разстоянието се изминава за около 1 час.

Връх Жължтец – висок 2227 метра, върхът е много красив и също се намира на билото на Стара планина. Той се намира на около 1 километър западно от връх Млечен Чал. До него се достига за около 30 минути, като е добре маркирана пътека с червена маркировка. От Върха може да видите много красиви гледки. На запад може да видите връх Костенурката, връх Голям Кръстец, връх Малък Кръстец, връх Купена, връх Амбарица и много други.

Връх Костенурката – , висок 2035 метра, върхът има интересна форма наподобяваща костенурка, като той се намира на няколко метра западно от маркировката, която се движи по билото на Стара планина. До него се достига като от връх Млечен Чал продължите по червено-бялата маркировка в посока запад по билото, подминете връх Жълтец и слезете леко надолу по билото. Върха има издадена форма, като отгоре има и поставено дърво за обозначаване на върха. От връх Млечен Чал до връх Костенурката разстоянието е около 2.8 километра, което се изминава за между 1 и 2 часа.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано

Забележителности до Калофер

Езеро Локвата в Стара планина
Езеро Локвата
Близо до:КарловоХижа Русалка
Хижа Русалка
Близо до:Калофер


Връх Голям Райски Купен
Връх Голям Райски Купен
Близо до:КалоферВръх Среден Райски Купен
Връх Среден Райски Купен
Близо до:Калофер


Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Близо до:Калофер


Водопад Търниченско пръскало
Търниченско пръскало
Близо до:Павел Баня