Меню

Затвори
Меню

Връх Милеви скали

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Милеви Скали
Връх Милеви Скали
Снимка от връх Милеви Скали към Велинград
Снимка от връх Милеви скали към север
Сателитна кула на връх Милеви Скали
Паметник на връх Милеви скали
Време Време:4:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Септември
Координати Координати:42.12413567975552, 24.062538215835243

Връх Милеви скали се намира в западните Родопи. Той е скалист връх и е висок 1593.5 мeтра. От него се откриват чудесни гледки към останалата част от Родопите. На върха има паметник, а близко до него и други постройки. Той е чудесна идея за разходка в Родопите, като има няколко удобни маршрута.

Маршрут

Маршрут от Семчиново до връх Милеви скали

Покажи маршрута За да стигнете до връха, една от най-удобните начално точки е село Семчиново, близо до Септември. Там имате 2 варианта

Вариант 1 – с кола до върха

До самия връх може да се стигне с кола, като пътя е асфалтиран, но на места е стръмен, тесен и има много дупки. Не е поддържан. Понякога може да се засечете и със камиони пълни с товар и е трудно да се разминете. Ако все пак решите да се качите с колата, може да се качите до няколко метра преди върха, като там има бариера, която не позволява да се продължи напред с кола.

За да стигнете до върха, трябва да влезнете в село Семчиново и от там на центъра да завиете в посока юг. От там има само 1 път, по който може да се изкачите до върха. Но все пак препоръчваме да използвате навигация.

Вариант 2 – пеш до върха

Ако искате да си направите една чудесна разходка из гората и планината и да се качите пеш до върха, може да започнете от селцето Семчиново, където да оставите колата си и да продължите по асфалтовия път пеш навътре в Родопите. Пътя стартира от центъра на селцето и се движи в посока юг.

След като оставите колата си, имате да изминете 17 километра пеш по асфалтовия път, който е със доста голяма денивелация – над 1200метра. Този маршрут отнема над 4 часа в посока. По пътя няма много варианти да объркате посоката, но на места има завои и разклонения, за това е препоръчително да използвате навигация. Имайте предвид, че Google maps може да не ви свършат работа, тъй като те често изискват достъп до интернет.

Още за връх Милеви скали

Върхът се намира в западни Родопи. Той е висок 1593 метра и предлага чудесни гледки. От него може да се видят съседни населени места, дори и Велинград. Върхът е изграден от метаморфни скали, почвената покривка на върха е изградена от планинско-горски почви.

Растителността на върха е разнообразна, тъй като той не е много висок, може да се наблюдават различни растения и дървета. Животинките, които живеят в областта на върха са дива свиня, вълк, лисица и други. На върха има паметник, който е в памет на загиналите партизани през битката на 4-ти септември 1944, между правителствените сили партизанска бригада Чепниец и партизанския отряд Ангел Кънчев.

До върха също се намира и хижата Милеви скали, която не работи. Площта около върха е разположена защитена местност.

Близки забележителности до Милеви скали

Близо до върха има няколко хижи – хижа Милеви скали (не работеща) и хижа Равно Боре. До върха същ така има и други чудесни върхове като Млековица (1495м), Могилата (1261м), Фенера (1460м) и други.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано