Меню

Затвори
menu

Връх Милеви скали

Затвори
Връх Милеви Скали
Връх Милеви Скали
Снимка от връх Милеви Скали към Велинград
Снимка от връх Милеви скали към север
Сателитна кула на връх Милеви Скали
Паметник на връх Милеви скали
Време 4:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.12413567975552, 24.062538215835243

Родопи е най-голямата планина в България, тя е с обща площ от 14 735 квадратни километра. Намира се в Южна България. На нейната територия има уникално разнообразие от растения, животни и невероятни природни забележителности, като: водопади, езера, реки, ждрела, пещери, върхове и много други.

Връх Милеви скали се намира в Западните Родопи. Той е скалист връх, висок 1593 метра. От него се виждат пленяващи гледки към останалата част от планината и дори няколко населени места.

На върха има изграден паметник, а близо до него и други постройки. Той е чудесна идея за разходка в Родопите, като има няколко удобни маршрута. Можете да се качите пеша или с автомобил, като пътят е асфалтов, но не много поддържан.

Маршрут

Маршрут от Семчиново до връх Милеви скали

Покажи маршрута За да стигнете до върха, една от най-удобните начално точки е село Семчиново, южно от Септември. Там имате 2 варианта:

Вариант 1 – с кола до върха

До самият връх можете да стигнете с кола, като пътя е асфалтиран, но на места е стръмен, тесен и има много дупки. Не е поддържан. Понякога може да се засечете и с камиони пълни с товар и е трудно да се разминете. Ако все пак решите да се качите с колата, може да се качите до няколко метра преди върха, като там има бариера, която не позволява да се продължи напред с кола.

За да стигнете до върха, трябва да влезнете в село Семчиново, от там на центъра на селото да завиете в посока юг. От там има само 1 път, по който може да се изкачите до върха. Но все пак препоръчваме да използвате навигация.

Разстоянието от Семчиново до връх Милеви скали е около 18 километра, изминава се за около 30-40 минути с автомобил. Пътят в началото се движи успоредно на река, а по-късно има доста завои, като се движи в посока юг, след това югозапад и след това югоизток.

Вариант 2 – пеш до върха

Ако искате да си направите една чудесна разходка из гората и планината, то можете да се качите пеш до върха. Може да започнете от селцето Семчиново, където да оставите колата си и да продължите по асфалтовия път пеш навътре в Родопите. Пътя стартира от южните части на селцето и се движи в посока юг.

След като оставите колата си, имате да изминете 17 километра пеш по асфалтовия път, който е със доста голяма денивелация – над 1200 метра. Този маршрут отнема над 4 часа в посока. По пътя няма много варианти да объркате посоката, но на места има завои и разклонения, за това е препоръчително да използвате навигация. Имайте предвид, че Google карти може да не ви свършат работа, тъй като те често изискват достъп до интернет. Можете да използвате други приложения за навигация в планината, които не изискват интернет.

Пътят се движи само нагоре, като в началото започва на юг, по-късно на югозапад а след това след ляв завой, на югоизток, той ще ви отведе право до върха. По пътя на няколко места има и варианти през пътеки напряко, но те не са много поддържани и е най-добре по главния път да се изкачите до върха.

Още за връх Милеви скали

Върхът се намира в западни Родопи. Той е висок 1593 метра и от него можете да видите чудна панорама над голяма част от Родопите, както и дори Велинград (в посока югозапад). Върхът е изграден от метаморфни скали, почвената покривка на върха е изградена от планинско-горски почви. Около върха има доста растителност, а на самия него има основно трева. По-голямата част от маршрута се движи в иглолистна гора.

Растителността на върха е разнообразна, тъй като той не е много висок, може да се наблюдават различни растения и дървета. Животинките, които живеят в областта на върха са дива свиня, вълк, лисица и други.

На върха има паметник, който е в памет на загиналите партизани през битката на 4-ти септември 1944, между правителствените сили партизанска бригада Чепниец и партизанския отряд Ангел Кънчев.

До върха също се намира и хижата Милеви скали, която не работи. Площта около върха е разположена в защитена местност. Около върха има много красива растителност, сред която и чудни букови гори, борови дървета и други. Зоната там е част от мрежата на Европейския съюз Натура 2000 (мрежа за опазване на флора и фауна).

Близки забележителности до Милеви скали

Близо до върха има няколко хижи – хижа Милеви скали (не работеща) и хижа Равно Боре. До върха същ така има и други чудесни върхове като Млековица (1495м), Могилата (1261м), Фенера (1460м) и други.

На около 31 километра южно се намира град Велинград. Той е известен като СПА столицата на Балканите, там има невероятни хотели места за отсядане и почивка. Там също така има и живописна природа. В града можете да посетите Историческия музей, парк Клептуза, който е отлично място за почивка през топлите дни и също така наблизо – в източните части на града – се намира конна база СИВЕК, където можете да пояздите коне.

На около 40 километра югоизточно се намира и огромен язовир , който е отлична идея за посещение през топлите дни. Язовир Въча е един от най-големите язовири в Родопите. Близо до него има красиви гледки, животни и места за отсядане. Можете да посетите и комплекс Чилингира, които предлага нощувки и храна, от който се вижда и самия язовир, а на метри от комплекса, можете да се покатерите и на екопътека Чилингира, от която можете да видите язовира от високо, там има поставена карта и описание на пътеката.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано