Меню

Затвори
Меню

Връх Маришки чал

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Маришки чал
Време Време:3:30
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Якоруда
Координати Координати:42.154305447384196, 23.59351932757548

Рила е най-високата планина в България, там има невероятни гледки и красива природа. Там може да направите много разходки до върхове, езера, хижи и много други. Една отлична идея е изкачването на връх Маришки Чал. Връх Маришки Чал е висок връх в северна Рила планина. Той е висок 2765 метра. Намира се на няколко километра южно от връх Мусала. Върхът е без растителност, като неговата форма е полегата и удобна за изкачване. Под върха се намират Маричините езера, от които започва и река Марица. От върха може да видите връх Манчо, Близнаците и връх Мусала.

Маршрут

Покажи маршрута До върха има няколко удобни маршрута. Като един от най-разпространените и красиви е от хижа Грънчар. До хижата се стига от местност Нехтеница, която е на около 15 километра северозападно от град Якоруда.

От град Якоруда трябва да тръгнете по пътя, който се движи на север от града, той започва в източната част на града, като трябва да преминете през релсите на влака и да продължите на запад ,след което има ляв завой в посока север, като пътя е много добър асфалтиран. От Якоруда до Нехтеница пътя се изминава за около 20-30 минути.

След като свърши асфалтирания път, ще видите вляво постройки с табела Нехтеница, а вдясно има полянка, на която хората оставят автомобилите си. От там трябва да продължите пеш около 5 километра по равен път, с малко изкачване, до хижа Грънчар. Пътя продължава в посока изток и прави ляв завой и продължава на север, като се движи през гориста местност. За малко над 1 час ще стигнете до хижата, където има и прекрасно езеро.

От хижа Грънчар най-лесно и удобно се стига по синята маркировка, която започва от езерото, като се движи в посока запад и постепенно минава през иглолистна растителност и се изкачва на билото отсреща. От хижата до билото имате около 30 минути ходене. На билото ще видите колове и табела. Там трябва да поемете само на север, по самото било, по червена маркировка, до първия връх Овчарец. След него ще продължите още малко на север по самото било, като следващия връх е връх Маришки Чал.

От хижа Грънчар до връх Маришки чал имате да изминете малко под 5 километра и малко над 660 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1.5-2 часа.

Още за връх Маришки чал

Маришки Чал е много красив връх, който предлага красиви гледки към почти цялата Рила планина, както и към Маричините езера.

Той е със средна трудност на изкачване, като отнема между 3 и 4 часа в посока, според вашето темпо. Пътя е удобен, като почти няма стръмни участъци, но все пак си има доста изкачване, над 600 метра денивелация.

Чудесна идея за разходка с приятели, като има гледки към чудното Грънчарско езеро, язовир Бели Искър, Маричините езера, върховете Манчо, Голям близнак, Малък Близнак, Мусала, трионите и връх Малка Мусала. На запад също се вижда и връх Скакавица и много други.

Забележителности близо до връх Маришки чал

Маричините езера – от върха се виждат чудните Маричини езера. До тях няма удобен маршрут от Маришки Чал, но може да се нарадвате, като се качите на самия връх. Те се намират точно под него в посока Север. Те представляват две големи езера, от които продължава водна пътека, която представлява река Марица.

Връх Манчо – връх Манчо е висок връх (2771 метра), който се намира на около 1.5 километра северозападно от връх Маришки Чал. До него се стига по удобна пътека, която започва от върха и продължава на запад и постепенно прави ляв завои и продължава на север. От връх Маришки Чал до връх Манчо ще ви отнеме между 30 и 60 минути. Върхът е много красив и скалист, като също има чудни панорамни гледки.

Връх Голям Близнак – върхът е висок 2779 метра, намира се на малко над 1 километър северозападно от връх Маришки Чал. До него се стига по удобна пътека, която се движи по седловината между Маришки Чал и връх Голям близнак. Като времето, за което ще стигнете до върха е между 30 и 60 минути. От връх Голям близнак се откриват също много красиви панорамни гледки към почти цяла Рила планина.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано