Меню

Затвори
menu

Връх Маришки чал

Затвори
Връх Маришки чал
Време 3:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.154305447384196, 23.59351932757548

Рила е най-високата планина в България – намира се в западните части на държавата. Там има невероятни гледки и красива природа – можете да видите красиви дървета, като: дъб, бук, бор и други, а също така и животни, като: коне, кози, лисици, зайци, сърни, смоци, орли и много други.

Там можете да осъществите много разходки до върхове, езера, хижи и много други. Една отлична идея е изкачването на връх Маришки чал. Това е висок връх в Северна Рила планина, който е висок 2765 метра. Намира се на няколко километра южно от връх Мусала (първенецът по височина на България). До него се стига за около 2-2.5 часа от близката хижа – хижа Грънчар.

Връх Маришки чал е без растителност, като неговата форма е полегата и удобна за изкачване. Под върха се намират Маричините езера (посока север), от които започва и река Марица. От върха можете да видите връх Манчо (на североизток), Близнаците (на северозапад) и връх Мусала (на северозапад).

Маршрут

Покажи маршрута До върха има няколко удобни маршрута, като един от най-разпространените и красиви започва от хижа Грънчар. До хижата се стига от местност Нехтеница, която се намира на около 15 километра северозападно от град Якоруда.

От град Якоруда трябва да тръгнете по пътя, който се движи на север от града. Той започва в източната част на града, като трябва да преминете през релсите на влака и да продължите на запад. Там има ляв завой в посока север, като пътят е много добре асфалтиран. От Якоруда до Нехтеница пътят се изминава за около 20-30 минути.

След като свърши асфалтираният път, ще видите вляво постройки с табела Нехтеница, а вдясно има полянка, на която хората оставят автомобилите си. Оттам трябва да продължите пеш около 5 километра по равен път, с малко изкачване, до хижа Грънчар. Пътят продължава в посока изток, прави ляв завой и продължава на север, като се движи през гориста местност. След малко над 1 час ще стигнете до хижата, където има и прекрасно езеро – Грънчарското езеро.

От хижа Грънчар до билото най-лесно и удобно се стига по синята маркировка, която започва от езерото и се движи в посока запад. Постепенно пътеката преминава през иглолистна растителност и се изкачва на билото отсреща. От хижата до билото имате около 30 минути ходене. На билото ще видите колове и табела. Там трябва да поемете само на север, по самото било, по червена маркировка, до първия връх – Овчарец. След него продължете още малко на север по самото било, като следващият връх е връх Маришки чал.

От хижа Грънчар до връх Маришки чал имате да изминете малко под 5 километра и малко над 660 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1.5-2 часа.

Още за връх Маришки чал

Маришки чал е много красив връх, от който се разкриват красиви гледки към почти цялата Рила планина, както и към Маричините езера.

Той е със средна трудност на изкачване, като отнема между 2 и 3 часа в посока, според вашето темпо. Пътят е удобен, като почти няма стръмни участъци, но все пак има доста изкачване и над 600 метра денивелация. Има полегата форма, а природата около него е много живописна.

Маршрутът е чудесна идея за разходка с приятели, като има гледки към красивото Грънчарско езеро, язовир Бели Искър, Маричините езера, върховете Манчо, Голям Близнак, Малък Близнак, Мусала, Трионите и връх Малка Мусала. На запад също се вижда и връх Скакавица, както и много други.

Забележителности близо до връх Маришки чал

Маричините езера – от върха се виждат чудните Маричини езера. До тях няма удобен маршрут от Маришки чал, но можете да се порадвате на гледката, като се качите на самия връх. Те се намират точно под него в посока север. Представляват две големи езера, от които продължава водна пътека, която представлява река Марица. Това е и нейното начало.

Връх Манчо – връх Манчо е висок връх (2771 метра), който се намира на около 1.5 километра северозападно от връх Маришки чал. До него се стига по удобна пътека, която започва от върха и продължава на запад. Постепенно прави ляв завой и продължава на север. За да стигнете от връх Маришки чал до връх Манчо ще ви отнеме между 30 и 60 минути. Върхът е много красив и скалист, като от него се откриват чудесни панорамни гледки.

Връх Голям Близнак – върхът е висок 2779 метра и се намира на малко над 1 километър северозападно от връх Маришки чал. До него се стига по удобна пътека, която се движи по седловината между Маришки чал и връх Голям Близнак. Времето, за което ще стигнете до върха, е между 30 и 60 минути. От връх Голям Близнак могат да се видят много красиви панорамни гледки към почти цяла Рила планина.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Якоруда

Хижа Грънчар
Хижа Грънчар
Близо до:Якоруда


Синанишко езеро
Синанишко езеро
Близо до:Банско


Връх Джангал
Връх Джангал
Близо до:ДобринищеТрионите в Рила планина
Трионите в Рила
Близо до:Самоков


Връх Малка Мусала
Връх Малка Мусала
Близо до:Самоков


Гледка към Джамджиевия Ръб
Джамджиев ръб
Близо до:БанскоСедловина Кончето
Седловина Кончето
Близо до:Банско


Заслон Казана
Заслон Казана
Близо до:Банско


Връх Овчарец
Връх Овчарец
Близо до:Якоруда