Меню

Затвори
Меню

Връх Марагидик

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Марагидик отдалеч
Връх Марагидик отдалеч
Връх Марагидик от изток
Гледки близо до връх Марагидик
Гледки на изток от връх Марагидик
Гледки на запад от връх Марагидик
Малко преди връх Марагидик
Гледка към пещера близо до връх Марагидик
Планински път към върха
Връх Марагидик
Време Време:3:30
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Априлци
Координати Координати:42.75960072634356, 24.97438065705945

Връх Марагидик, или още познат като Русалка, е връх в Средна Стара Планина. Той е разположен на север от централното било на планината. Върхът е висок 1889 метра. От него се откриват панорамни гледки към река Видима, близките градове и върхове като Ботев, Голям Купен, Голям Кадемлия и много други.

Близо до него се намира и седловината през която минава Русалийският проход, който е път между Северна и Южна България.

Маршрутът до върха отнема няколко часа, като има и доста денивелация, което го прави със средна трудност и ние не препоръчваме да ходите там с деца.

Маршрут

Маршрут от Априлци до връх Марагидик

Покажи маршрута За да се качите на връх Марагидик, трябва да отидете в град Априлци в Северна България. Там трябва да стигнете до квартал Острец, той се намира в югоизточната част на града. Там трябва да стигнете до хотел Еко Рай Реката, може да използвате Google карти. Няколко метра преди него ще видите широк паркинг, където много хора оставят колите си и започват изкачването на Стара Планина. Ако решите може да продължите още няколко километра навътре с колата, като сами да прецените къде да я оставите отбита от пътя.

От там, трябва да продължите по пътя, който се движи успоредно на река Острешка в посока югоизток. Малко след това пътя става неподдържан, а по-нагоре става планински път. В началото пътя е леко под наклон, като когато свърши асфалта и започне планинския и постепенно става на по-тесни пътечки през гората нагоре. Пешеходния път пресича и пътя за джиповете, по-нагоре в гората и става доста по-стръмен, поради което и изкачването става по-бавно. Пътя се движи в посока юг към билото.

По пътя има и маркировка, на моменти тя е жълто-бяла, на моменти става синьо-бяла. Има и табели, които сочат пътя към хижа Тъжа, който съвпада с маршрута за Марагидик до самото било. Като са качите на билото ще видите върхът вдясно от вас и няколко постройки пред вас, в посока юг. Трябва да продължите вдясно, по удобна пътечка, като след около 20-30 минути ще сте на върха.

Общото разстояние от началото на паркинга до хотела до самия връх е 8.4 километра, като имате да изкачите и 1220 метра денивелация, поради която маршрутът отнема между 3 и 4 часа на изкачване.

Още за връх Марагидик

Върхът е много красив, намира се в Централна Стара Планина близо до град Априлци, поради което е и предпочитана стартова точка за неговото изкачване.

Върхът има красиви форми, като въпреки стръмните си северни склонове, се изкачва по удобен полегат път от изток, като маршрута съвпада с маршрута към хижа Тъжа.

До връх Марагидик има удобен път, но и доста денивелация, поради което не се препоръчва за деца. От върха може да видите чудни панорамни гледки към съседните върхове – Юрушка Грамада, Ботев, Параджика, Голям Купен, Амбарица , както и към Голям и Малък Кадемлия.

Също така, може да видите и голяма част от водопад Видимско пръскало, което се намира на север от самия връх. Но до него не може да се стигне директно от върха, поради което има и друг маршрут, започващ от съседния квартал на град Априлци – квартал Видима.

Забележителности близо до връх Марагидик

Най-близкото интересно местенце до върха е хижа Тъжа. Тя се намира на приблизително 2 километра източно от самия връх, като до нея има удобна пътека. Хижата е построена през 1946-48 година, намира се на 1520 метра надморска височина. Тя представлява двуетажна сграда с място за 50 човека. Тя се захранва от ВЕЦ. Хижата е пункт от европейския маршрут Ком-Емине, който е най-дългия туристически маршрут в България.

Също наблизо, в посока изток, се намира и друга хижа – Мандрата. Тя е красива хижа с капацитет от 20 места. Тя представлява двуетажна масивна сграда. Сградата е водоснабдена и предлага красиви гледки и чудесно местенце за почивка в Централна Стара Планина. Тя се намира на 3.5 километра източно от връх Марагидик.

В посока север се намира и връх Юрушка Грамада (2136 метра), до него може да се стигне по пътечка от връх Марагидик. За да стигнете до върха имате да изминете около 4 километра в посока север от връх Марагидик. И трябва да изкачите 400 метра денивелация. От върха се откриват много красиви панорамни гледки както към съседните върхове така и към голяма част от южна и северна България.

Рейтинг: 4

Все още не е гласувано