Меню

Затвори
menu

Връх Марагидик

Затвори
Връх Марагидик отдалеч
Връх Марагидик отдалеч
Връх Марагидик от изток
Гледки близо до връх Марагидик
Гледки на изток от връх Марагидик
Гледки на запад от връх Марагидик
Малко преди връх Марагидик
Гледка към пещера близо до връх Марагидик
Планински път към върха
Връх Марагидик
Време 3:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.75960072634356, 24.97438065705945

Връх Марагидик или още познат като Русалка, е връх в Средна Стара планина. Той е разположен на север от централното било на планината. Върхът е висок 1889 метра. От него се откриват панорамни гледки към река Видима, близките градове и върхове като Ботев, Голям Купен, Голям Кадемлия и много други.

Върхът има невероятно красива форма, особено погледнат от северната му страна, откъдето се изкачва най-лесно и удобно. Пътят до него е дълъг над 8 километра, стръмен е и отнема над 3 часа в посока.

Близо до него се намира и седловината, през която минава Русалийският проход, той е път между Северна и Южна България.

Маршрутът до върха отнема няколко часа, като има и доста денивелация. Това го прави дестинация със средна трудност и ние не препоръчваме да ходите там с деца.

Маршрут

Маршрут от Априлци до връх Марагидик

Покажи маршрута За да се качите на връх Марагидик, трябва да отидете в град Априлци в Северна България. Там трябва да стигнете до квартал Острец, който се намира в югоизточната част на града. Следващата стъпка е да стигнете до хотел „Еко Рай Реката“, като можете да използвате Google карти. Няколко метра преди него ще видите широк паркинг, където много хора оставят колите си и започват изкачването на Стара Планина. Ако решите, можете да продължите още няколко километра навътре с колата, като сами да прецените къде да я оставите отстрани на пътя.

Оттам трябва да продължите по пътя, който се движи успоредно на река Острешка в посока югоизток. Малко след това пътят става неподдържан, а по-нагоре преминава в планински. В началото пътят е леко под наклон, като когато свърши асфалтовата част и започне планинската, той постепенно се превръща в по-тесни пътечки през гората нагоре. Пешеходният път пресича пътя за джиповете. По-нагоре в гората става доста по-стръмен, поради което и изкачването става по-бавно. Пътят се движи в посока юг към билото.

По пътя има маркировка, като на моменти тя е жълто-бяла, на моменти става синьо-бяла. Има и табели, които сочат пътя към хижа Тъжа, който съвпада с маршрута за Марагидик до самото било. Когато са качите на билото, ще видите върха вдясно от вас и няколко постройки пред вас, в посока юг. Трябва да продължите вдясно, по удобна пътечка, като след около 20-30 минути ще сте на върха.

Общото разстояние от началото на паркинга до хотела до самия връх е 8.4 километра, като имате да изкачите и 1220 метра денивелация. Поради това маршрутът отнема между 3 и 4 часа на изкачване.

Още за връх Марагидик

Върхът е много красив, намира се в Централна Стара планина, близо до град Априлци, поради което е и предпочитана стартова точка за неговото изкачване. Върхът е на север от централното било на планината, по което минава най-дългият туристически маршрут на България – Ком-Емине. Върхът е на територията на национален парк Централен балкан. Местноста около него е изключително красива, като можете да видите много видове птици: орел, ястреб, бухал, сокол, лисица, заек, сърна, смок, гущер и други. Самия връх е почти целия покрит в растителност, осовно трева и хвойна, а също наблизо може да видите и шипка, боровинки, малини и други растения.

Върхът има красиви форми, като въпреки стръмните си северни склонове, се изкачва по удобен полегат път от изток. Маршрутът съвпада с маршрута към хижа Тъжа. Като е добре маркиран.

До връх Марагидик има удобен път, но и доста денивелация – над 1000 метра, поради което не се препоръчва за деца. От върха можете да видите чудни панорамни гледки към съседните върхове – Юрушка Грамада, Ботев, Параджика, Голям Купен, Амбарица , както и към Голям и Малък Кадемлия.

Също така, можете да видите и голяма част от водопад Видимско пръскало, който се намира на югозападно от самия връх. Но до него не може да се стигне директно от върха, поради което има друг маршрут, започващ от съседния квартал на град Априлци – квартал Видима.

Забележителности близо до връх Марагидик

Най-близкото интересно местенце до върха е хижа Тъжа. Тя се намира на приблизително 2 километра източно от самия връх, като до нея има удобна пътека. При изкачването на основното било към върха, вместо вдясно към Марагидик, трябва да продължите наляво и ще стигнете до хижата след 20-30 минути. Хижата е построена през 1946-48 година, намира се на 1520 метра надморска височина. Тя представлява двуетажна сграда с място за 50 човека. Тя се захранва от ВЕЦ. Хижата е пункт от европейския маршрут Ком-Емине, който е най-дългият туристически маршрут в България.

Също наблизо, в посока изток, се намира и друга хижа – Мандрата. За да стигнете до нея, трябва да се върнете до главното било на изток от върха, и да продължите по пътека в посока югоизток. Тя е красива хижа с капацитет от 20 места. Представлява двуетажна масивна сграда. Водоснабдена е и предлага красиви гледки, като е чудесно местенце за почивка в Централна Стара Планина. Намира се на 3.5 километра източно от връх Марагидик.

В посока север се намира и връх Юрушка Грамада (2136 метра), като до него може да се стигне по пътечка от връх Марагидик. За да стигнете до върха, имате да изминете около 4 километра в посока юг от връх Марагидик. Трябва да изкачите 400 метра денивелация. От върха се откриват много красиви панорамни гледки, както към съседните върхове, така и към голяма част от Южна и Северна България. Върхът е сред най-високите върхове на Стара планина.

Рейтинг: 4.6

Все още не е гласувано

Забележителности до Априлци

Троянски манастир
Троянски манастир
Близо до:Троян


Водопад Видимско пръскало
Водопад Видимско пръскало
Близо до:Априлци


Хижа Рай
Хижа Рай
Близо до:КалоферЗаслон Ботев
Заслон Ботев
Близо до:Калофер


Връх Малък Кръстец
Връх Малък Кръстец
Близо до:Карлово


Връх Костенурката
Връх Костенурката
Близо до:КалоферВръх Жълтец
Връх Жълтец
Близо до:Калофер


Връх Млечен Чал
Връх Млечния Чал
Близо до:Калофер