Меню

Затвори
Меню

Връх Манчо

Затвори
Връх Манчо в Рила
Връх Манчо в Рила
Гледка към връх Манчо и Маришки чал
На връх Манчо
Гледка към Маричини езера
На връх Манчо
Пътека в планината
Време:4 часа
Трудност:Средна
Близо до:Самоков
Координати:42.161177949739546, 23.604592327573435

Връх Манчо е висок връх в Източна Рила, като той е част от национален парк Рила. Той е висок 2771м и предлага уникални гледки към съседните върхове – включително Мусала, Малка Мусала, Маришки чал, Близнаците и много други.

Маршрут

Маршрут от хижа Грънчар до връх Манчо

Покажи маршрута За да се качите на връх Манчо, най-удобна стартова точка е хижа Грънчар, която се намира на юг от него.

За да се стигне до хижата, трябва да минете през Якоруда, като в източната част на града се хване път, които пресича релсите, в посока север. От там имате приблизително 16км по добре поддържат асфалтов път до местност Нехтеница.

След като асфалта свърши и остане планински път, трябва да има постройки до вас и голяма поляна, където може да оставите автомобила си. От там трябва да продължите в дясно по път, който се изкачва и стига до хижа Грънчар. Той е приблизително 5км, отнема малко над 1 час ходене.

От хижа Грънчар, най-добър вариант е да се изкачите директно към отсрещното било по посока запад, това става като подминете езерото и следите синята маркировка, която върви между хвойна и други растителности и се качва директно нагоре. Пътя е кратък но стръмен и тесен. Разстоянието е около 1 км, но има над 150 метра денивелация, отнема приблизително 30 минути.

След като се качите на билото, трябва да продължите по червената маркировка посока север, като преминете през върховете Овчарец и Маришки чал, след което може да видите в дясно (североизток) връх Манчо. От Маришки чал до връх Манчо ще ви отнеме малко над 30 минути, според вашето темпо.

От билото до връх Манчо имате 5км разстояние, но и над 400 метра денивелация, пътя ще ви отнеме между 1.5 часа и 2 часа с нормално темпо.

Още за връх Манчо

Върха е скалист гранитен раздвоен връх. Той е най-удобен за изкачване от южната му страна, като е част от оградата на Маричините езера.

Също така е и сред топ 10 най-високи върхове в Рила планина. Както и част от най-високите върхове цяла България.

Други забележителности наблизо

До върха се намират още много интересни места, които включват езеро, язовир, едни от най-високите върхове на България и чудни гледки.

Под върха могат да се видят Маричините езера, които са мястото от където извира река Марица.

Отсреща може да се види и най-високия връх на Балканския полуостров – връх Мусала. До него се стига, като се хване към връх Маришки чал в посока югозапад от връх Манчо, след което се подкосят върховете Малък и Голям Близнак, който са в посока северозапад от Маришки чал. От там продължавате само в посока север, като след Малък Близнак, може да видите връх Мусала пред вас в посока север.

Също така от връх Манчо може да видите и някои от най-високите върхове на България: Малка мусала (2902м в посока северозапад), Голям близнак (2779м посока запад), Малък Близнак (2771м посока запад), Песоклива вапа (2769м посока Юг), Овчарец (2768м посока югозапад), Маришки чал (2765м посока югозапад) и много други.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано