Меню

Затвори
Меню

Връх Манчо

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Манчо в Рила
Връх Манчо в Рила
Гледка към връх Манчо и Маришки чал
На връх Манчо
Гледка към Маричини езера
На връх Манчо
Пътека в планината
Време Време:4:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Самоков
Координати Координати:42.161177949739546, 23.604592327573435

Връх Манчо е висок връх в Източна Рила, като той е част от национален парк Рила. Той е висок 2771 метра и предлага красиви гледки към съседните върхове, включително: Мусала, Малка Мусала, Маришки Чал, Близнаците и много други.

Маршрут

Маршрут от хижа Грънчар до връх Манчо

Покажи маршрута За да се качите на връх Манчо, най-удобна стартова точка е хижа Грънчар, която се намира на юг от него.

За да се стигне до хижата, трябва да минете през Якоруда. В източната част на града се трябва да продължите по пътя в посока север, който пресича релсите. От там имате приблизително 16 километра по добре поддържат асфалтов път до местност Нехтеница.

След като асфалта свърши и остане планински път, трябва да има постройки до вас и голяма поляна, където може да оставите автомобила си. От там трябва да продължите в дясно по път, който се изкачва и стига до хижа Грънчар. Той е приблизително 5 километра, отнема малко над 1 час ходене.

От хижа Грънчар, най-добър вариант е да се изкачите директно към отсрещното било по посока запад, това става като подминете езерото и следите синята маркировка, която върви между хвойна и други растителности и се качва директно нагоре. Пътят е кратък, но стръмен и тесен. Разстоянието е около 1 километър, но има над 150 метра денивелация, отнема приблизително 30 минути.

След като се качите на билото, трябва да продължите по червената маркировка в посока север, като преминете през върховете Овчарец и Маришки чал, след което може да видите в дясно (североизток) връх Манчо. От Маришки чал до връх Манчо ще ви отнеме малко над 30 минути, според вашето темпо. Трябва да продължите по седловината между връх Маришки чал и връх Манчо.

От билото на запад от хижа Грънчар, до връх Манчо има 5 километра разстояние, но и над 400 метра денивелация, пътя ще ви отнеме между 1.5 часа и 2 часа с нормално темпо.

Още за връх Манчо

Манчо е скалист гранитен раздвоен връх. Той е най-удобен за изкачване от южната му страна, като е част от оградата на Маричините езера. Също така е и сред топ 10 най-високи върхове в Рила планина. Върхът е и част от най-високите върхове цяла България. До него има и други удобни точки за изкачване, като например през хижа Марица, която се намира на североизток от него.

Други забележителности наблизо

До върха се намират още много интересни места, които включват езеро, язовир, едни от най-високите върхове на България и красива природа.

Под върха могат да се видят Маричините езера, които са мястото от където извира река Марица.

Отсреща може да се види и най-високия връх на Балканския полуостров – връх Мусала. До него се стига, като се хване към връх Маришки чал в посока югозапад от връх Манчо, след което се подкосят върховете Малък и Голям Близнак, които са в посока северозапад от Маришки чал. От там продължавате само в посока север, като след Малък Близнак, може да видите връх Мусала пред вас в посока север.

Също така от връх Манчо може да видите и някои от най-високите върхове на България: Малка Мусала (2902 метра в посока северозапад), Голям близнак (2779 метра посока запад), Малък Близнак (2771 метра посока запад), Песоклива вапа (2769 метра посока Юг), Овчарец (2768 метра посока югозапад), Маришки Чал (2765 метра посока югозапад) и много други.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано