Меню

Затвори
menu

Връх Манчо

Затвори
Връх Манчо в Рила
Връх Манчо в Рила
Гледка към връх Манчо и Маришки чал
На връх Манчо
Гледка към Маричини езера
На връх Манчо
Пътека в планината
Време 4:00 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.161177949739546, 23.604592327573435

Рила е планина в западна България. Тя е най-високата планина в България. Сред едни от най-високите върхове на планината е и връх Манчо – висок 2771 метра. Той се намира в Национален парк Рила, в източните части на планината.

До върха се стига по няколко маршрута, като най-удобен е маршрута през хижа Грънчар, от южния му склон. До хижата има удобен широк планински път, а след това има и добра маркировка.

От върха можете да видите невероятни панорамни гледки към съседните върхове: Малък Близнак, Голям Близнак, Маришки чал, Мусала, Малка мусала, както и Маричните езера, който се намират под върха, в посока запад.

Маршрута до върха отнема няколко часа, като най-добре за изкачване е през лятото, когато там няма сняг, тъй като пътеката се движи по билото на планината и може да е опасна ако има натрупана снежна покривка.

Маршрут

Маршрут от хижа Грънчар до връх Манчо

Покажи маршрута За да се качите на връх Манчо, най-удобна стартова точка е хижа Грънчар, която се намира на юг от него.

За да се стигне до хижата, трябва да минете през Якоруда. В източната част на града се трябва да продължите по пътя в посока север, който пресича релсите. След това пътя се движи източно, а след това в посока север. От там имате приблизително 16 километра, по добре поддържат асфалтов път до местност Нехтеница. Растоянието се изминава за около 30 минути.

След като асфалта свърши и остане планински път, ще видите постройки до вас и голяма поляна, където може да оставите автомобила си. От там трябва да продължите в дясно по път, който се изкачва и стига до хижа Грънчар. Той е приблизително 5 километра, отнема малко над 1 час ходене. Пътят започва в посока в посока изток, а в последствие само на север, малко преди хижата пътят се движи на запад.

От хижа Грънчар, най-добър вариант е да се изкачите директно към отсрещното било в посока запад, това става като подминете езерото и следите синята маркировка, която върви между хвойна и други растителности и се качва директно нагоре. Пътят е кратък, но стръмен и тесен. Разстоянието е около 1 километър, но има над 150 метра денивелация, отнема приблизително 30 минути.

След като се качите на билото, трябва да продължите по червената маркировка в посока север (надясно), като преминете през върховете Овчарец и Маришки чал, след което може да видите в дясно (североизток) връх Манчо. От Маришки чал до връх Манчо ще ви отнеме малко над 30 минути, според вашето темпо. Трябва да продължите по седловината между връх Маришки чал и връх Манчо.

От билото на запад от хижа Грънчар, до връх Манчо има 5 километра разстояние, но и над 400 метра денивелация, пътя ще ви отнеме между 1.5 часа и 2 часа с нормално темпо. Маршрутът се движи основно на билото, там няма сянка и няма много растителност. Лятото е добре да отидете по-рано и да си носите повечко вода.

Още за връх Манчо

Манчо е скалист гранитен раздвоен връх. Той е най-удобен за изкачване от южната му страна, като е част от оградата на Маричините езера. Върхът също така е и сред топ 10 най-високи върхове в Рила планина. Той е и част от най-високите върхове цяла България. До него има и други удобни точки за изкачване, като например през хижа Марица, която се намира на североизток от него.

От върха можете да видите много съседни върхове на Рила, като също така и красивите Марични езера, който сап од него в посока запад.

Маршрутът до върха е добре поддържан и маркиран, а гледките са обаятелни. По пътя можете да видите много видове дървета, като: смърч, бял бор, бяла мура, ела и други. Там също така се срещат и над 170 вида животни, сред които: дива коза, кафява мечка, златка, вълк, сърни, бялки, катерици, лалугери и много други. Също така можете да видите и много видове птици като – царски орел, скален орел, малък орел, сокол скитник, лещарка и други.

Други забележителности наблизо

До върха се намират още много интересни места, които включват езеро, язовир, едни от най-високите върхове на България и други.

Под върха могат да се видят Маричините езера, които са мястото от където извира река Марица, една от най-дългите реки в България.

Отсреща (посока северозапад) може да се види и най-високия връх на Балканския полуостров – връх Мусала (висок 2925 метра). До него се стига, като се върнете към връх Маришки чал в посока югозапад от връх Манчо, след което се подкосяват върховете Малък и Голям Близнак, които са в посока северозапад от Маришки чал. От там продължавате само в посока север, като след Малък Близнак, може да видите връх Мусала пред вас в посока север.

Също така от връх Манчо може да видите и някои от най-високите върхове на България: Малка Мусала (2902 метра в посока северозапад), Голям близнак (2779 метра посока запад), Малък Близнак (2771 метра посока запад), Песоклива вапа (2769 метра посока Юг), Овчарец (2768 метра посока югозапад), Маришки Чал (2765 метра посока югозапад) и много други.

По пътя към върха също така можете да видите и язовир Бели Искър, той се намира западно от билото, на което трябва да се качите след хижа Грънчар.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София