Меню

Затвори
Меню

Връх Мальовица

Затвори
Следваща
Предишна
Гледки по пътя към връх Мальовица
Гледки по пътя към връх Мальовица
Еленско езеро близо до Мальовица
Гледка към Рислкия манастир
Гледка над Еленско езеро
Гледка от връх Мальовица
Хижа Мальовица
Време:3.5 часа
Трудност:Средна
Близо до:Самоков
Координати:42.17378793047108, 23.363011339209205

Връх Мальовица е връх в северната част на Рила планина. Той е висок 2729 метра и е един от най-високите върхове, както в Рила така и в България.

Северните и източните склонове на върха има и скални стени, които са едни от най-посещаваните от алпинисти в България.

Върха е висок и красив, кат предлага много хубави гледки към голяма част от Рила планина. Той има форма на Пирамида, погледат от север, а при самото изкачване пътя е доста по-полегат.

Маршрут

Маршрут от Школа Мальовица до връх Мальовица

Покажи маршрута Най-удобна начална точка за изкачването на връх Мальовица е паркинга до Централна Планинска Школа Мальовица. До нея се стига по удобен асфалтов път от съседното село Говедарци. Тя се намира на 13км югозападно от селцето.

След като стигнете до ЦПШ, там има местенца за доста автомобили, където може да оставките колата си.

От там тръгвате в посока югозапад към хижа Мальовица. До нея пътя е удобен, като вървите почти само направо, успоредно на Мальовишка река. От ЦПШ до хижа Мальовица имате да извървите около 2.7км, и около 300м денивелация. Разстоянието се изминава за около 1 час.

От хижата трябва да продължите в посока юг, като пред вас се открива и самия връх. От хижа Мальовица трябва да се качите на съседното било, в ляво от самия връх, като до него имате да изминете малко над 3км разстояние и малко над 640 метра денивелация. Това разстояние се изминава за около 1.5-2 часа.

След като се качите там, вече сте много близо до върха. Може да видите насреща, в посока юг, Рилския манастир и други чудни гледки. От там трябва да продължите в посока запад и малко по-късно на север, към самия връх. От билото до връх Мальовица имате да изминете 860 метра и малко над 100 м денивелация, това разстояние се изминава за около 30 минути.

Още за връх Мальовица

Върха е сред най-високите върхове в Рила планина и в цяла Бъглгария с неговите 2729 метра. Той се намира в северната част на Рила планина.

Предполага се, че името на върха идва от Мальо войвода – който е борец срещу поробителите.

Върха има, както удобен пешеходен маршрут, който минава от неговата южна страна, така и стръмни скалисти склонове от северната страна, който се предпочитат от много алпинисти в България. Северната стена на Мальовица е висока 124 метра, като тя се изкачва от много алпинисит. Първото и изкчване е през 1938 година.

Близо до върха се намират и Мальовишките езера в посока север.

Други забележителности близо до връх Мальовица

Една много красива забележителност е Еленино езеро, то се намира източно от върха, като по време на изкачването към върха, може да му се насладите. Езерото се намира на 2479 метра. Има красива форма и площ от 14 декара. Дълбочината му достига до 5 метра, дълго е 220 метра и широко около 60. По време на изкачване на върха, малко преди да се качите на билото, ще видите красивото езеро от дясната ви страна. Там е чудесна идея за почивка и наслаждаване на планината.

Друго интересно местенце е хижа Мальовица, тя е китна хижа, в северна Рила планина. Намира се на няколко километра южно от ЦПШ Мальовица, на 1960 метра надморска височина. Построена е през 1934 година. Близо до нея има ски-писта, тя също така предлага хапване и прекрасни гледки.

Наблизо е също така и Мальовишка река, Елени връх, от билото, малко преди връх Мальовица може да видите и Рилския манастир от високо.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано