Меню

Затвори
menu

Връх Мальовица

Затвори
Връх Мальовица
Еленско езеро близо до Мальовица
Гледка към Рислкия манастир
Гледка над Еленско езеро
Гледка от връх Мальовица
Хижа Мальовица
Връх Мальовица
Време 3:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.17378793047108, 23.363011339209205

Връх Мальовица се намира в северните части на Рила планина, най-високата планина в България, намира се в западните части на страната.

Върхът е висок 2729 метра и е един от най-високите върхове на планината, а от него има уникални панорамни гледки. До него маршрута е дълъг, но можете да видите невероятни забележителности. Северно от върха се намират и Мальовишките езера, които са чудни. По маршрута към върха можете да видите и хижа Мальовица и Мальовишка река, както други високи върхове, а дори и Рилския манастир отвисоко.

Северните и източните склонове на върха има скални стени, които са едни от най-посещаваните от алпинисти в България. Върхът е висок и красив, предлага много хубави гледки към голяма част от Рила планина. Той има форма на пирамида погледнат от север, а при самото изкачване от юг пътя е доста по-полегат. Маршрутът е много приятен, но не препоръчваме за деца. Най-подходящо време за посещение е през ранно лято.

Маршрут

Маршрут от Школа Мальовица до връх Мальовица

Покажи маршрута Най-удобна начална точка за изкачването на връх Мальовица е паркинга до Централна Планинска Школа Мальовица. До нея се стига по удобен асфалтов път от съседното село Говедарци. Тя се намира на 13 километра югозападно от селцето. От Говедарци тръгвате в посока запад, като след около 6.6 километра има завой наляво, който криволичи в планината и ще ви отведе точно на ЦПШ.

След като стигнете до ЦПШ – има места за доста автомобили, където може да оставите колата си.

От там тръгвате в посока югозапад към хижа Мальовица. До нея пътя е удобен, като вървите почти само направо, успоредно на Мальовишка река по синя маркировка. Ще видите и голяма дървена табела с надпис Национален парк Рила. От ЦПШ до хижа Мальовица имате да извървите около 2.7 километра и около 300 метра денивелация. Разстоянието се изминава за около 1 час.

От хижата трябва да продължите в посока юг, като пред вас се открива и самият връх (червена маркировка). От хижа Мальовица трябва да се качите на съседното било, южно от вас, то се намира вляво от самия връх, като до него имате да изминете малко над 3 километра разстояние и малко над 640 метра денивелация. Това разстояние се изминава за около 1.5-2 часа.

След като се качите там, вече сте много близо до върха. Можете да видите насреща, в посока юг, Рилския манастир и други чудни гледки. От там трябва да продължите в посока запад (надясно, по червена маркировка) и малко по-късно на север, към самия връх.

Маршрутът от билото до връх Мальовица се изминава за около 30 минути.

Общото разстояние от ЦПШ Мальовица до връх Мальовица е малко над 6 километра, изминава се за около 3.5 часа.

Още за връх Мальовица

Върхът е сред най-високите върхове в Рила планина и в цяла България с неговите 2729 метра. Той се намира в северната част на Рила планина. Предполага се, че името на върха идва от Мальо войвода – който е борец срещу поробителите. Върхът има, както удобен пешеходен маршрут, който минава от неговата южна страна, така и стръмни скалисти склонове от северната страна. Северната стена на Мальовица е висока 124 метра, като тя се изкачва от много алпинисти. Първото изкачване е през 1938 година. Близо до върха се намират и Мальовишките езера в посока север.

Други забележителности близо до връх Мальовица

Една много красива забележителност е Еленино езеро, то се намира източно от върха, като по време на изкачването към върха, може да му се насладите. Езерото се намира на 2479 метра надморска височина. Има красива форма и площ от 14 декара. Дълбочината му достига до 5 метра, дълго е 220 метра и широко около 60. По време на изкачване на върха, малко преди да се качите на билото, ще видите красивото езеро от дясната ви страна. Там е чудесна идея за почивка и похапване , преди да изкачите върха.

Друго интересно местенце е хижа Мальовица, тя е китна хижа, в северна Рила планина. Намира се на няколко километра южно от ЦПШ Мальовица, на 1960 метра надморска височина. Построена е през 1934 година. Близо до нея има ски-писта, тя също така предлага хапване и прекрасни гледки. До нея ще стигнете за около 1 час от ЦПШ Мальовица по пътя към върха.

Наблизо е също така и Мальовишка река, Елени връх, от билото малко преди връх Мальовица може да видите и Рилския манастир отвисоко.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София