Меню

Затвори
Меню

Връх Малък Райски Купен

Затвори
Кола под наем
Кола под наем
Връх Малък Райски Купен
Връх Малък Райски Купен
Гледка на север от връх Малък Райски Купен в Стара Планина
Гледка на юг към връх Среден Райски Купен и връх Голям Райски Купен
Време Време:3:00
Трудност Трудност:Средна
Близо до Близо до:Калофер
Координати Координати:42.69391826253683, 24.935648540469767

Централна Стара Планина е отлична за екскурзия, особено за хората, които обичат природата, красивите гледки, растенията и животинките.

Ако искате да направите един продължителен и красив преход, може да изкачите връх Малък Райски Купен, той се намира югоизточно от връх Ботев и хижа Рай. До него се стига по добре маркирана пътека, която е основния път за връх Ботев.

Върхът е висок 1479 метра, като има красива форма и открива красиви гледки, както към близките долини, така и към останалите върхове наоколо, включително и много красива панорама към Райското пръскало (най-високият пълноводен водопад на Балканския полуостров).

Маршрут

Маршрут от местност Паниците до връх Малък Райски Купен

Покажи маршрута Началото на маршрута за изкачването на връх Малък Райски Купен започва от местност Паниците. Тя се намира на малко над 5 километра северно от град Калофер, в централна България. До местността има удобен асфалтов път, като в града има табелки за насочване, като цяло трябва да поемете по улица Севлиевска в посока север. Пътят върви успоредно на река Тунджа, която минава през Калофер.

След около 5 километра в посоката, ще видите и малък завой вляво, който ще ви отведе до голяма полянка, където често има оставени автомобили. Там може да оставите колата си и да трябва да прекосите мостчето, след което продължавате вдясно (на север), след около няколкостотин метра ще видите и началото на маршрута, обозначен със синьо и жълто. От там следва малко стръмно изкачване, като трябва да следите синята маркировка, която е основния маршрут за връх Ботев. След около 20-30 минути стръмното приключва и започва доста по-полегат участък. Там може да се налюбувате на много красиви гледки, в продължение на 1-2 часа. Постепенно продължавате само на север, по синята маркировка. Следва последният труден участък, пътеката през гористата местност. От там пътят минава като се движи северозападно и постепенно се изкачвате нагоре.

След като стигнете края на гористата местност, ще сте на метри от върха, който се намира на юг (вляво) от вас. До него се стига по удобна пътечка, която се движи право към него.

Общото разстояние от местността Паниците до върха е около 8.5 километра. Тъй като има голяма денивелация (над 850 метра) маршрутът ще ви отнеме около 3 часа в посока. Ако обичате да снимате и искате да се насладите на гледките, може да си заделите и около 4 часа в посока.

Още за върха

Връх Малък Райски Купен е красив връх намиращ се на юг от хижа Рай и връх Ботев. На юг от него се намират още 2 красиви върха – Среден Райски Купен и Голям Райски Купен. Те са малко по-труднодостъпни, но има удобна пътека, на която няма маркировка. От върха може да видите красива гледка към връх Ботев и Райското пръскало. Върхът се намира на територията на Национален Парк Централен Балкан, в централна Стара Планина. Има добра маркировка, до малко преди върха, като той е на метри южно от нея, малко след преминаването на гористата част от маршрута.

Други забележителности близо до връх Малък Райски Купен

Хижа Рай – хижа Рай се намира на минути от върха, до нея се стига по маркирана и удобна пътечка, по същата маркировка в посока северозапад. Тя се намира на 1430 метра надморска височина, като е основна точка за много туристи, които искат да посетят връх Ботев и други красоти. Хижата предлага пренощуване, закуска, вечеря, спане на палатка, вода, тоалетна и уникални гледки.

Водопад Райското Пръскало – водопадът се намира също на минути северозападно от върха. До него се стига по добра пътечка, като пътят минава по същата маркировка, в посока северозапад, след като минете хижа Рай идва малко разклонение, което сочи на север. Водопадът е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров – висок над 120 метра.

Връх Среден Райски Купен – съседният връх в посока юг е връх Среден Райски Купен. Той е висок 1428 метра и е малко по-труднодостъпен. До него се стига като продължите в посока юг по пътечката, която ще мине източно от върха, ще го подминете и след това трябва да завиете вдясно (в посока северозапад) за да се изкачите на него.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано