Меню

Затвори
Меню

Връх Малък Полежан

Затвори
Следваща
Предишна
Връх Малък Полежан
Време:3 часа
Трудност:Ниска
Близо до:Добринище
Координати:41.72312648549342, 23.489798044437023

Връх Малък Полежан се намира в северен Пирин, на полежанското странично било.Върха е висок 2822 метра и е сред най-високите върхове в цяла България.

Изграден е от гранити и има стръмни скалисти склонове, без почти никаква растителност. Той се намира между връх Полежан (на североизток) и Джангал (на юг).

Източните склонове са стръмни и скалисти. Най-удобно място за изкачването е от север през седловината, която свързва върха с Полежан.

Маршрут

Маршрут от хижа Безбог до връх Малък Полежан

Покажи маршрута Един от най-лесните и предпочитани маршрути за изкачването на връх Малък Полежан е през хижа Безбог. До хижа Безбог се стига като отидете до хижа Гоце Делчев. Хижа Гоце Делчев се намира на почти 11 км южно от Добринище. До нея се достига с кола по добър асфалтов път за около 20-30 минути. Там може да оставите колата си и да се качите на лифта, който ще ви изкачи до хижа Безбог за около 20 минути.

От хижа Безбог трябва да продължите по синя маркировка до билото в посока юг. След като се изкачите на билото, трябва да продължите малко по него и след това пътеката ви отвежда в дясно в посока запад.

Малко след това имате леко изкачване и се озовавате малко преди връх Полежан, трябва да се изкачите до върха и да продължите в посока запад, като след това продължавате по билото и после тръгвате в посока югозапад към връх Малък Полежан, който се намира на няколкостотин метра.

Общото разстояние от хижа Безбог до връх Малък Поележан е около 4.3км като има около 600 метра денивелация. Разстоянието се изминава за между 2 и 3 часа в посока.

Още за връх Полежан

Върха е много красив и предлага чудни панорамни гледки към съседните върхове и много езера. Той е сред топ 10 най-високи върхове на България. Маршрута до него е полегат, като на няколко места има по-стръмни участъци.

Върха е изграден от гранит и е стръмен. Подходящ е както за напреднали така и за начинаещи туристи, трябва да носите достатъчно вода, тъй като в областта няма от къде да си налеете.

Забележителности близки до връх Малък Полежан

Връх Полежан – ако решите да изкачвате върха от хижа Безбог, то маршрута ви ще премине през връх Полежан. Той също е много красив и е сред най-високите върхове в България (2851м). Той се намира на около 750 метра североизточно от връх Малък Полежан.

Връх Газей – много красив връх, който се намира на около 900 метра северозападно т връх Малък Полежан. До него има удобна пътечка, която се спуска от самия връх в посока запад и в последствие прави десен завой в посока север и продължава няколкостотин метра до Газейското езеро, след това прави ляв завой и продължава право към върха. Разстоянието се изминава за около 1-1.5 часа.

Връх Джангал – до връх Джангал може да стигнете от връх Малък Полежан за около 1.5 часа по почти прав маршрута в посока юг. Върха е доста стръмен, като голяма част от маршрута започва от Малък Полежан и продължава в права посока, а малко преди самия връх Джангал се прави завои надясно и после наляво, като самото изкачване става от изток. Разстоянието от връх Малък Полежан до връх Джангал е 2.6 км. От него също се откриват много красиви панорамни гледки към почти цяла Пирин планина.

Рейтинг: 0

Все още не е гласувано