Меню

Затвори
menu

Връх Малък Купен в Рила

Затвори
Гледка от връх Малък Купен в Рила
Време 3:30 часа
Трудност Средна трудност
Координати Координати:42.175404948653885, 23.401197986408974

Рила планина е висока планина в Западна България. Тя е изключително красива, там природата е уникална и е пълно с красиви растения, реки и животинки, а също така и високи върхове и уникални места за разходка.

Ако искате да направите една средно-трудна разходка из планината то може да се качите на връх Малък Купен. Върхът се намира в Северна Рила планина, близо до връх Мальовица и хижа Мальовица.

Връх Малък Купен е част от 3 основни върха – Купените, като той се намира най-източно от всички. Връх Малък Купен е висок 2661 метра и има много красива форма, а от него има уникална панорамна гледка, както към съседните върхове така и долините под върховете, от него се вижда и красивото Страшно Езеро и заслон Страшното езеро.

До върха се стига за няколко часа от ЦПШ Мальовица, като пътят е добре маркиран. Отнема около 3-4 часа в посока, не препоръчваме за начинаещи планинари или разходка с деца. Най-добро време за изкачването е през летния сезон.

Маршрут

Маршрут от ЦПШ Мальовица до връх Малък Купен в Рила

Покажи маршрута Маршрутът за изкачването на върха започва от Централна Планинска Школа Мальовица. Тя се намира на около 25 километра югозападно от град Самоков. До нея се достига по удобен асфалтов път за около 30 минути. Там има платен паркинг, а също и малко вляво нагоре по пътя след него полянка, където може да оставите автомобила си.

От там трябва да продължите в посока югозапад, като след около 5 минути вървене ще стигнете и до широка полянка и ски писта, като отсреща ще видите и табелата с надпис: Национален Парк Рила. От там трябва да продължите по този път, в посока югозапад, като след около 3 километра ще стигнете до хижа Мальовица. Пътеката е удобна леко стръмна, като върви успоредно на река Мальовица и е добре обозначена със синя маркировка. Разстоянието до хижата се изминава за около 1 час с нормално темпо.

От Хижа Мальовица трябва да продължите на изток, малко след хижата вляво има пътечка, която ще ви отведе до малък мост, който пресича реката, след което пътя продължава наляво. Маркировката е жълто и червено. Тя се изкачва постепенно до съседното било, след което прави десен завой и малко след това отново десен завой и продължава в посока югоизток. След около 1-1.5 часа по този път ще стигнете до красиво езеро и заслон – Страшното езеро и заслон със същото име. От там в посока юг ще видите и върховете Купените. До тук маркировката е ясна и обозначена с цветове, нагоре продължава пътя без маркировка, но може да има поставени пирамидки. Пътеката се изкачва постепенно нагоре, в посока югозапад, от ляво (изток) на връх Малък Купен. От езерото ще се изкачите до върха за около 1-2 часа, според темпото ви.

На върха има поставени пирамидки за да се разпознае, а на запад от него може да видите и останалите Купени.

Още за връх Малък Купен

Връх Малък Купен предлага много красиви гледки, от него може да видите чудни панорами, които включват голяма част от Рила планина и върхове като – Среден Купен, Голям Купен, Попова Капа, също така и Страшното езеро от високо.

Той е сред най-високите върхове на планината. По маршрута към върха можете да видите много растения, сред които са: черен бор, смърч, бяла мура, ела, горун, трепетлика, бреза, келяв габър, малини, хвойна, шипка и много други.

По пътя към него също така може да видите и много видове животни, сред които са: кълвач, сойка, орел, ястреб, лалугер, лисица, таралеж, гущер, катерица и много други.

Други забележителности близо до връх Малък Купен в Рила

Връх Среден Купен – връх Среден Купен също е много красив връх, той се намира доста близо до Малък Купен, на около 300 метра западно от него, като до него се изкачва по удобна пътечка, която обаче не е маркирана. От Малък Купен до Голям Купен разстоянието се изминава за около 30-40 минути. От него също може да се насладите на красиви гледки.

Връх Голям Купен – връх Голям Купен в Рила планина е много красив и висок. Той се намира на около 500-600 метра западно от връх Малък Купен. До него се достига по удобна пътека, която се движи на запад от връх Малък Купен. Разстоянието се изминава за около 40-60 минути.

Страшното езеро – по пътя от хижа Мальовица ще минете през Страшното езеро, то е голямо и красиво езеро в Рила, намира се на север от връх Малък Купен. То се намира на около 800 метра от върха. Езерото се намира на 2465 метра надморска височина, дълго е 200 метра и широко около 75 метра, като е дълбоко до 2 метра.

Рейтинг: 5

Все още не е гласувано

Забележителности до Самоков

Хижа Рилски езера
Хижа Рилски езера
Близо до:Сапарева Баня


Седемте рилски езера
Седемте рилски езера
Близо до:Самоков


Връх Харамията
Връх Харамията
Близо до:Сапарева БаняБоянски водопад
Боянски водопад
Близо до:София


Боянска църква
Боянска църква
Близо до:София


Драгалевски манастир
Драгалевски манастир
Близо до:София